Το Super Bowl και η πολιτική των ΗΠΑΣτρατής Αλεξίου

Στις ΗΠΑ διεξήχθη το σημαντικότερο αθλητικό γεγονός της χρονιάς, το Super Bowl, μέσα σε κλίμα μεγάλης πολιτικής έντασης. Ο τελικός του αμερικανικού ποδοσφαίρου αντικατοπτρίζει τις διαιρέσεις στο εσωτερικό της χώρας, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές.

Το Super Bowl είναι το πρώτο σε τηλεθέαση κάθε χρόνο στις ΗΠΑ και δεύτερο παγκοσμίως, μετά τον τελικό του Champions League.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ SUPER BOWL

Το θέαμα και η κυρίαρχη κουλτούρα καθιστούν το Super Bowl αναμφισβήτητα ένα από τα πιο «αμερικανικά» γεγονότα της Αμερικής, το οποίο, παρακολουθούν και δεκάδες εκατομμυρίων θεατές, σε όλο τον κόσμο. Αυτό δίνει στις ΗΠΑ την ευκαιρία να πουν κάτι για τον εαυτό τους, κάτι διαφορετικό από τις «σκληρές» στρατιωτικές ενέργειες που διαμορφώνουν πολλές αντιλήψεις, σε παγκόσμιο επίπεδο, για τη χώρα.

Ο τελικός του NFL είναι γνωστός για την πολιτική του φόρτιση. Το πρωτάθλημα γνώρισε πρόσφατα μεγάλη πολιτική διαμάχη με τη διαμαρτυρία του εθνικού ύμνου που σχεδιάστηκε για να ευαισθητοποιήσει τους θεατές, για την αστυνομική βία. Ωστόσο, οι γονατιστοί ή όχι αθλητές, δεν είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο το NFL δηλώνει ότι είναι πολιτικοποιημένο – από την αμφισβητήσιμη πολιτική δραστηριότητα των υπερπλούσιων ιδιοκτητών των ομάδων, έως δωρεές από το ίδιο το πρωτάθλημα για την άσκηση επιρροής και φυσικά την αναζήτηση κοινωνικής δικαιοσύνης, αυτό το φαινομενικά αθλητικό πρωτάθλημα είναι εγγενώς πολιτικό.

Αλλά φέτος, γίνεται μια κομματική μάχη για την παρουσία της Τέιλορ Σουίφτ. Οι οπαδοί του Τραμπ φοβούνται ότι θα εκμεταλλευτεί τη νίκη της ομάδας του συντρόφου της, Τράβις Κέλτς, όπως και έγινε τελικά, για να στηρίξει τον Μπάιντεν. Οι Δημοκρατικοί θέλουν τη στήριξή της για να κινητοποιήσουν τους νεαρούς θαυμαστές τους στις εκλογές. Σε γενικές γραμμές, υπάρχει η εκτίμηση ότι το πρωτάθλημα του NFL, σχετίζεται περισσότερο με τους Δημοκρατικούς.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Η Ουκρανία είναι το κύριο επίκεντρο της διαμάχης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ο βασικός σύμμαχος του Κιέβου κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής, αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να διαθέσουν αυτά τα κονδύλια για το μεταναστευτικό πρόβλημα. Η πιθανότητα συνοριακής συμφωνίας είναι απομακρυσμένη. Οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν η μετανάστευση να είναι κεντρικό ζήτημα στην εκστρατεία κατά του Μπάιντεν. Ως εκ τούτου, η βοήθεια προς την Ουκρανία είναι πιθανό να καθυστερήσει και οι δυνατότητές της σε έναν μακρύ πόλεμο κατά της Ρωσίας θα αποδυναμωθούν.

Η απόρριψη της ασυλίας του Τραμπ κρατά ζωντανές τις δικαστικές εμπλοκές του. Αυτό σημαίνει ότι ο πρώην πρόεδρος μπορεί να δικαστεί για πιθανά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην προεδρική του θητεία. Αν καταδικαζόταν για εξέγερση, για την εισβολή στο Καπιτώλιο το 2021, θα μπορούσε να αποκλειστεί από υποψήφιος. Η κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι ο Τραμπ είναι απίθανο να αποκλειστεί. Ο πρώην πρόεδρος θα ασκήσει έφεση κατά της ποινής στο Ανώτατο Δικαστήριο, κάτι που μπορεί να καθυστερήσει τη διαδικασία. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην γίνει η δίκη πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν επίσης άμβλυνση στη Μέση Ανατολή. Ο Μπάιντεν θέλει να σταματήσει τις μάχες στη Γάζα για να μειώσει τις περιφερειακές εντάσεις και αυτό να μην τον βλάψει εκλογικά. Αναμένεται ότι δεν θα υπάρξει σημαντική πρόοδος στη Μέση Ανατολή. Οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ ή για την Παλαιστινιακή αναγνώριση θα παραμείνουν ανοικτές.