Οι αμερικανικές τράπεζες και ο κορωνοϊόςΣταύρος Γεωργίου

Μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 είχε ληφθεί στις ΗΠΑ μία σειρά ρυθμίσεων για να αποφευχθεί η επανάληψή της.

Την 1η Μαρτίου ένα κείμενο των Greg Baer, Francisco Covas, Bill Nelson, με τίτλο «Actions the Fed Could Take in Response to COVID-19», δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της ΒΡΙ. Η ΒΡΙ είναι μία εταιρεία lobbying την οποία έχουν συστήσει οι μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ και όχι μόνο. Ο Greg Baer JPείναι πρώην CEO της JP MORGAN CHASE.

Στα μέλη της ΒΡΙ περιλαμβάνονται οι τράπεζες, BNP PARIBAS, BANK OF AMERICA, BARCLAYS, BBVA, BNY MELLON, CITIBANK, HSBC, JP MORGAN CHASE &CO, SANTANDER, UBS, WELLS FARGO κ.λπ.

Στο κείμενο αυτό περιλαμβάνονται προτάσεις προς υιοθέτηση στη Fed, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού. Η σημαντικότερη από αυτές υποστηρίζει ότι η Fed θα πρέπει να μειώσει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών στο μηδέν, πράγμα που σημαίνει ότι οι τράπεζες θα μπορούν να δανείζουν απεριόριστα ποσά, χωρίς οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο να τα υποστηρίζει.

Εξίσου σημαντική είναι και η πρόταση που υποστηρίζει ότι, θα πρέπει να περιοριστούν τα stress-tests των τραπεζών που τις υποχρεώνουν να αποδεικνύουν ότι μπορούν να αντέξουν τα οικονομικά σοκ. Αυτά τα μέτρα θα βοηθήσουν τις τράπεζες να συνεχίσουν να παρέχουν πιστώσεις στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά, καθώς και ρευστότητα στις χρηματιστικές αγορές.

Το ύψος των κεφαλαίων των τραπεζών και τα stress-tests διασφαλίζουν ότι θα υπάρχει ένα απαραίτητο μαξιλάρι ασφαλείας για να απορροφήσει τις απώλειες σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης, αλλά φαίνεται ότι η Wall Street αγωνίζεται για να αρθεί ολόκληρο το ρυθμιστικό πλαίσιο.

Στο σύνολό του, ο τραπεζικός κλάδος ανθίσταται, εδώ και πολλά χρόνια, στις εκκλήσεις για υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως μαξιλάρι ασφαλείας και θα έδινε στις τράπεζες τη δυνατότητα να επιδείξουν μεγαλύτερη ευελιξία στη χορήγηση δανείων σε εποχές οικονομικής αβεβαιότητας, όπως η τρέχουσα με τον κορωνοϊό.

Πολλοί αναλυτές στις ΗΠΑ χαρακτήρισαν τη στάση των τραπεζών ως οπορτουνιστική, επειδή θέλουν να εκμεταλλευθούν τον κορωνοϊό για να πετύχουν τα βασικότερα αιτήματά τους. Στην πραγματικότητα η στάση αυτή είναι τυπικά νεοφιλελεύθερη.

Έχει αποδειχτεί ιστορικά, ότι η χρηματιστική ελίτ χρησιμοποιεί τη σύγχυση που προκαλείται από οικονομικές ή άλλες κρίσεις, για να προωθήσει ρυθμίσεις υπέρ της αγοράς, οι οποίες σε άλλες περιπτώσεις θα αντιμετώπιζαν μία εκτεταμένη και οργανωμένη αντίθεση. Εξάλλου, η εκμετάλλευση των κρίσεων και των καταστροφών ήταν πάντα το modus operandi του Μίλτον Φρίντμαν.

Το αν η κυβέρνηση Τραμπ επιλέξει να στηρίξει αυτά τα αιτήματα, θα φανεί στο επόμενο χρονικό διάστημα. Προς το παρόν, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει καλέσει το Κογκρέσο να θέσει σε λειτουργία ένα σχέδιο μεγάλης περικοπής φόρων -που ευνοούν τις ανώτερες τάξεις- και έχει πιέσει τους Δημοκρατικούς να το υποστηρίξουν.