Το μέλλον του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και οι παγκόσμιοι συσχετισμοίΣπύρος Αξαρλής

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν ένα μεγάλο δίλημμα ναυπηγικής. Από τη μία πλευρά, η Κίνα έχει τώρα τον μεγαλύτερο αριθμό πολεμικών πλοίων στον κόσμο, με περισσότερα από 370 σκάφη, σε σύγκριση με 291 για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο στόλος της Κίνας αναμένεται να αυξηθεί σε 435 πλοία μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, ενώ για τις ΗΠΑ ο στόλος δεν θα αλλάξει σε μέγεθος. Η Κίνα απολαμβάνει ένα ασύμμετρο στρατιωτικό πλεονέκτημα στον Δυτικό Ειρηνικό όπου είναι συγκεντρωμένα τα περισσότερα πλοία της, ενώ το ναυτικό των ΗΠΑ είναι διασπαρμένο σε όλους τους ωκεανούς του κόσμου.

Από την άλλη πλευρά, οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνονται απρόθυμες να υιοθετήσουν μια συλλογική προσέγγιση για τη ναυπηγική και τη διατήρηση των αριθμών του ναυτικού, με τους συμμάχους και τους εταίρους τους για να ανταγωνιστούν την Κίνα. Η προστατευτική νομοθεσία δεκαετιών, οι ποσοστώσεις «αγοράς αμερικανικών προϊόντων» και οι περιορισμοί μεταφοράς τεχνολογίας, εξακολουθούν να περιορίζουν την ουσιαστική βιομηχανική συνεργασία με τους συμμάχους της Ουάσιγκτον. Το αν και πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιλύσουν αυτό το δίλημμα θα καθορίσει την έκβαση του ναυτικού ανταγωνισμού ΗΠΑ-Κίνας, και μαζί με αυτό το μέλλον των Ηνωμένων Πολιτειών στον Ινδο-Ειρηνικό.

Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΣΙΑΣ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απίθανο να επιλύσουν από μόνες τους το πρόβλημα της ναυπηγικής έναντι της Κίνας. Όπως η Κίνα αξιοποίησε την εμπορική και πολεμική ναυπηγική βιομηχανία της, έτσι και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αξιοποιήσουν πλήρως τις αναξιοποίητες δυνατότητες των συμμάχων και των εταίρων τους στον Ινδο-Ειρηνικό. Ιδιαίτερα απούσα από αυτές τις συζητήσεις είναι η Νότια Κορέα, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ναυπηγική δύναμη στον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια, η Νότια Κορέα έχει αναδειχθεί ως βασικός προμηθευτής για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της σε όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα, οι εταιρείες της Νότιας Κορέας κατασκευάζουν φρεγάτες και κορβέτες για τις Φιλιππίνες, υποβρύχια για την Ινδονησία και είναι πρωταγωνιστές στον εφοδιασμό των μελλοντικών υποβρυχίων του Καναδά.

Ένας αυξανόμενος αριθμός στρατιωτικών και αμυντικών εμπειρογνωμόνων στις ΗΠΑ, αναγνωρίζουν ότι η Νότια Κορέα μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των αναγκών της ίδιας της Αμερικής. Η Σεούλ επιδεικνύει ήδη τις δυνατότητές της σε περιοχές όπου η βιομηχανική βάση των ΗΠΑ δεν μπορεί να καλύψει τις δικές της ανάγκες, που κυμαίνονται από βλήματα πυροβολικού των 155 mm έως μη επανδρωμένα οχήματα εδάφους. Πρόσφατες επισκέψεις από το Αμερικανικό Ναυτικό στη Νότια Κορέα και από ηγέτες της ναυπηγικής βιομηχανίας της Νότιας Κορέας στις ΗΠΑ υποδηλώνουν ότι υπάρχει αυξανόμενο αμοιβαίο ενδιαφέρον για μια μελλοντική συνεργασία.

Τρεις προσεγγίσεις υπάρχουν για την αξιοποίηση των βιομηχανικών δυνατοτήτων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στον Ινδο-Ειρηνικό. Πρώτον, φιλόδοξες νέες ιδέες για τη συλλογική ναυπήγηση πρέπει να διερευνηθούν μεταξύ των συμμάχων. Για παράδειγμα, Αμερικανοί εμπειρογνώμονες του ναυτικού έχουν προτείνει η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες να εργαστούν σε ένα πρόγραμμα κατασκευής αντιτορπιλικών κατευθυνόμενων πυραύλων. Οι Σύμμαχοι θα μπορούσαν επίσης να εξορθολογίσουν την κατασκευή ναυτικών πλοίων, περιπολικών σκαφών και αεροσκαφών θαλάσσιας επιτήρησης για τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και των νησιών του Ειρηνικού, καθώς και πυρομαχικά όπως πυραύλους κατά πλοίων και δυνατότητες υποθαλάσσιου πολέμου για να υπερασπιστούν τη θαλάσσια κυριαρχία τους.

Δεύτερον, περισσότερη υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της συντήρησης, των επισκευών και της γενικής επισκευής, θα μπορούσε να γίνει σε συμμαχικά ναυπηγεία στον Ινδο-Ειρηνικό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προγραμματίσει να πραγματοποιήσουν εργασίες συντήρησης σε ένα υποβρύχιο κλάσης Virginia στη Δυτική Αυστραλία ως μέρος της εταιρικής σχέσης AUKUS το 2024. Ομοίως, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν ήδη τη συντήρηση πολεμικού πλοίου στα ιαπωνικά ναυπηγεία, δεδομένης της διαρκούς παρουσίας του Έβδομου Στόλου ΗΠΑ στη Γιοκοσούκα. Αυτές οι προσπάθειες θα απελευθέρωναν τα αμερικανικά ναυπηγεία για να επικεντρωθούν στην επίτευξη των δικών τους κατασκευαστικών στόχων. Η Νότια Κορέα διερευνά επίσης τη δυνατότητα να κάνει εργασίες συντήρησης για τα πλοία που έχει πουλήσει σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπως στις Φιλιππίνες και όχι στα δικά της ναυπηγεία. Αυτό δείχνει ότι μια διακρατική προσέγγιση για τη συμμαχική ναυτική υποστήριξη έχει πιθανά οφέλη για όλους.

Τέλος, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να υιοθετήσουν μια προσανατολισμένη στο μέλλον προοπτική για τη ναυπηγική συνεργασία με τους συμμάχους που θα επικεντρώνεται στις νέες τεχνολογίες. Για παράδειγμα, η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιούν παρόμοιες προσπάθειες αυτόνομης πλοήγησης υπό τις ΗΠΑ με προγράμματα όπως τα Ghost Fleet και Korean Navy Sea Ghost. Οι ΗΠΑ. Η Πρωτοβουλία Replicator του Υπουργείου Άμυνας καθώς και οι προηγμένες αμυντικές τεχνολογίες AUKUS Pillar Two θα ωφεληθούν και οι δύο από τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Καμία από αυτές τις προσπάθειες δεν είναι δυνατή χωρίς σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους προσεγγίζουν τη συνεργασία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, από την πλευρά τους, θα πρέπει να εκσυγχρονίσουν τους γραφειοκρατικούς και ρυθμιστικούς περιορισμούς σύμφωνα με το πνεύμα των συμμαχιών τους. Αυτό σημαίνει ότι, δεν θα είναι εύκολο να καταργηθεί ή να τροποποιηθεί ο Nόμος Jones και παρόμοιες νομοθεσίες. Η Ουάσιγκτον ζητά από τους συμμάχους της, ότι θα πρέπει επίσης να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες των Αμερικανών στελεχών στην κυβέρνηση, τη βιομηχανία και ιδιαίτερα το Κογκρέσο. Θα πρέπει να επιδείξουν την αξιοπιστία και την ετοιμότητά τους να τηρήσουν ένα υψηλότερο επίπεδο αμυντικής βιομηχανικής συνεργασίας. Το ερώτημα είναι γιατί πρέπει να το κάνουν και για πόσο διάστημα πρέπει, ή μπορούν να το κάνουν.

Στην Ουάσιγκτον θεωρούν ότι η συνεργασία της AUKUS δείχνει το πώς μια τολμηρή ηγεσία μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τις πιο καθιερωμένες ορθοδοξίες. Ωστόσο, το αναπάντητο ερώτημα παραμένει. Αν όλα αυτά, στο βαθμό που θα επιτευχθούν, μπορούν να αντιμετωπίσουν τη βιομηχανική υπεροχή της Κίνας.