Συνθετικά αυγάΓρηγόρης Κοτσίρης

Τα κοτόπουλα δεν είναι πλέον απαραίτητα, ούτε και τα κοτέτσια. Μια φινλανδική εταιρεία, η Onego Bio, πρόκειται να λάβει άδεια από τον FDA για την εμπορία συνθετικών αυγών, χωρίς να χρειάζεται να κλειδώνει τα κοτόπουλα σε κλουβιά.

«Στην Onego Bio επιβεβαιώνουμε ότι, η συνθετική βιοαλμπουμίνη είναι βιολογικά πανομοιότυπη με αυτή ενός κλασικού αυγού και ότι μιμείται ιδανικά τη βιοαλμπουμίνη, την πρωτεΐνη που υπάρχει περισσότερο στα αυγά κοτόπουλου», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός συνθετικού αυγού, οι οποίες είναι πραγματικά σημαντικές στον σύγχρονο κόσμο, είναι δέκα φορές μικρότερες από αυτές ενός βιολογικού αυγού. Ένα εργαστήριο με χωρητικότητα ζύμωσης δύο εκατομμυρίων λίτρων μπορεί να αντικαταστήσει μια φάρμα αυγών με έξι εκατομμύρια όρνιθες ωοπαραγωγής.

Σύντομα τα συνθετικά αυγά θα αρχίσουν να αντικαθιστούν τα αυγά κοτόπουλου, τα οποία θα παραμείνουν μια λιχουδιά διαθέσιμη μόνο σε όσους μπορούν να τα αντέξουν οικονομικά. Επιπλέον, η φινλανδική εταιρεία έχει συνεργαστεί με άλλες 25 που είναι πρόθυμες να ενσωματώσουν βιοαλμπουμίνη σε τρόφιμα όπως ψωμί, είδη ζαχαροπλαστικής, σάλτσες, ζυμαρικά και υποκατάστατα κρέατος, μεταξύ άλλων.

Η βιοαλμπουμίνη δεν έχει λάβει ακόμη την επίσημη έγκριση των υγειονομικών αρχών, συμπεριλαμβανομένου του καθεστώτος GRAS («Γενικά Αναγνωρίζεται ως Ασφαλής»), αλλά δεν θα αργήσει να τη λάβει. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, μπορεί να διατεθεί στην αγορά των ΗΠΑ, κάτι που είναι σαν να έχεις έγκριση για να μπεις στα πιάτα οποιασδήποτε χώρας στον κόσμο.

Η εταιρεία The Every Co με έδρα την Καλιφόρνια έχει ήδη λάβει έγκριση από τον FDA για πρωτεΐνες αυγών που έχουν υποστεί ζύμωση ακριβείας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η πρωτεΐνη του αυγού παραμένει μια από τις πιο τέλειες τροφές της φύσης. Αυτό το μοναδικό συστατικό παρέχει περισσότερα από 20 διαφορετικά λειτουργικά οφέλη, από τον αερισμό έως τη γαλακτωματοποίηση και τη ζελατινοποίηση», δήλωσε η διευθύντρια Maija Itkonen, η οποία ίδρυσε την εταιρεία με διευθυντή τεχνολογίας τον Christopher Landowski το 2022, ως τμήμα του VTT Technical Research Center της Φινλανδίας.

Η εταιρεία χρησιμοποιεί ένα στέλεχος του μύκητα που ονομάζεται Trichoderma reesei, το ίδιο μικρόβιο που χρησιμοποιεί η πρωτοπόρος εταιρεία της ζύμωσης ακριβείας Perfect Day για την πρωτεΐνη ορού γάλακτος, η οποία υπόσχεται να είναι «πανομοιότυπη» με την ωολευκωματίνη, την κύρια πρωτεΐνη που βρίσκεται στον ορό γάλακτος και στα ασπράδια αυγών, η οποία αποτελεί περισσότερο από το ήμισυ της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη.

Η εταιρεία εισήγαγε το γενετικό σχέδιο για την ωολευκωματίνη στα κύτταρα των μυκήτων, μέσω μιας επιστημονικής βάσης δεδομένων που λειτουργεί ως βιβλιοθήκη, επιτρέποντάς τους να παράγουν πρωτεΐνες αυγού αντί για τις δικές τους. Η εταιρεία τροφοδοτεί τους μύκητες σε μια διαδικασία παρόμοια με την παρασκευή μπύρας ή κεφίρ.

Ο μύκητας λιμοκτονεί με λίγη τροφή ή αφήνεται να απορροφήσει γλυκόζη, ανάλογα με το στάδιο της διαδικασίας παραγωγής. Ουσιαστικά, από τη στιγμή που τρέφεται με υπερβολική ποσότητα γλυκόζης και στη συνέχεια τη στερείται, ο μύκητας αρχίζει να αποπνέει πρωτεΐνη.

Η προκύπτουσα βιοαλμπουμίνη τοποθετείται στη συνέχεια σε δεξαμενή ζύμωσης με νερό και μυκητιακή βιομάζα. Η τελευταία διαχωρίζεται για να ληφθεί ένα υγρό που περιέχει την πρωτεΐνη του αυγού, το οποίο στη συνέχεια ξηραίνεται σε σκόνη. Η κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τεχνολογία της Onego Bio μπορεί να παράγει 120 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά λίτρο σε δοχεία ζύμωσης 250.000 λίτρων, κάτι που η εταιρεία λέει ότι της επιτρέπει να επιτύχει σχεδόν ισοτιμία τιμής με τις συμβατικές πρωτεΐνες αυγού.

Αν όλες αυτές οι εξελίξεις συνεχιστούν, τότε είναι θέμα χρόνου, επενδύσεων και τεχνολογίας για να εμφανισθούν τα συνθετικά αυγά, στην αγορά.