Κίνα: Δημογραφικές εξελίξεις και οικονομική ανάπτυξηΝάσος Πετράκης

Πέρυσι, ο πληθυσμός της Κίνας συρρικνώθηκε με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, καθώς οι γεννήσεις έπεσαν σε ιστορικό χαμηλό, επιταχύνοντας μια δημογραφική αλλαγή που θέτει σημαντικές προκλήσεις.

Η Κίνα έχει ξεπεραστεί από την Ινδία ως η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο. Το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής δήλωσε ότι ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων στην Κίνα μειώθηκε κατά 2,08 εκατομμύρια, ή 0,15%, σε 1,409 εκατομμύρια πέρυσι.

Αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη από τη μείωση του πληθυσμού, της τάξης των 850.000 το 2022, η οποία ήταν η πρώτη από το 1961.

Ο συνολικός αριθμός θανάτων αυξήθηκε κατά 6,6% πέρυσι και έφτασε τα 11,1 εκατομμύρια, με το ποσοστό θανάτων να φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο από το 1974.

Το ποσοστό γεννήσεων είναι το χαμηλότερο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας το 1949. Έφθασε τις 6,39 γεννήσεις ανά 1.000 κατοίκους, κάτω από το ποσοστό των 6,77 γεννήσεων το 2022. Οι γεννήσεις έπεσαν σε νέο χαμηλό πέρυσι. Υποχώρησαν 5,7% στα 9,02 εκατομμύρια. Η επιβράδυνση των ποσοστών γεννήσεων έρχεται παρά την πίεση της κυβέρνησης να ενθαρρύνει περισσότερα παντρεμένα ζευγάρια να κάνουν παιδιά, μετά από δεκαετίες πολιτικών περιορισμού των γεννήσεων. Υπάρχουν λιγότεροι άνθρωποι που παντρεύονται και λιγότερα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν παιδιά.

Ο ενεργός πληθυσμός επίσης συρρικνώνεται Η μείωση του ποσοστού γεννήσεων συμπίπτει με τη μείωση του ενεργού πληθυσμού και την ταχεία γήρανση του πληθυσμού: μια διπλή πρόκληση για την κινεζική κυβέρνηση, η οποία πρέπει να αντιμετωπίσει τη χρηματοδότηση της υγειονομικής περίθαλψης και των συντάξεων για τους ηλικιωμένους, ενώ προσπαθεί να διατηρήσει την ανάπτυξη σε μια οικονομία με λιγότερα άτομα σε ηλικία εργασίας.

Το εργατικό δυναμικό της Κίνας, δηλαδή τα άτομα ηλικίας 16 έως 59 ετών, μειώθηκε κατά 10,75 εκατομμύρια πέρυσι, ενισχύοντας τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση. Ο πληθυσμός άνω των 60 ετών, από την πλευρά του, συνέχισε να αυξάνεται. Πάνω από το ένα πέμπτο του πληθυσμού, ή σχεδόν 297 εκατομμύρια άνθρωποι, είναι τώρα σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Ο αυξανόμενος αριθμός ηλικιωμένων αναγκάζει να αλλάξουν ορισμένες πτυχές της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Το Κρατικό Συμβούλιο, το ανώτατο διοικητικό όργανο της Κίνας, δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα μια σειρά κατευθυντήριων γραμμών για την προσαρμογή των υπηρεσιών στους ηλικιωμένους στη στέγαση, την υγεία και τα οικονομικά. Οι τοπικές αρχές θα πρέπει να υποστηρίζουν εγκαταστάσεις για ηλικιωμένους κατοίκους.

Πέρυσι, σε τουλάχιστον τέσσερις πόλεις, χιλιάδες ηλικιωμένοι βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τις περικοπές στα μηνιαία ιατρικά επιδόματα που εφαρμόζουν οι τοπικές κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων.

Η ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Η δημογραφική αλλαγή έρχεται σε μια περίοδο που η ανάπτυξη της χώρας εξασθενεί. Το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής επιβεβαίωσε ότι η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 5,2% πέρυσι. Είναι ένα από τα χειρότερα οικονομικά αποτελέσματα της χώρας σε περισσότερες από τρεις δεκαετίες.

Υπάρχουν οικονομικά αποτελέσματα που είναι «κακά» ή «καλά», ανάλογα με το ποιος τα βλέπει. Για παράδειγμα, τον Δεκέμβριο οι τιμές των νέων κατοικιών μειώθηκαν κατά το μέγιστο σε σχεδόν εννέα χρόνια.

Παρά τις μειώσεις των τιμών, οι πωλήσεις κατοικιών με βάση τα τετραγωνικά μέτρα μειώθηκαν 8,5% πέρυσι, σημειώνοντας τη δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πτώσης.

Λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, οι υπολογισμοί προβλέπουν ότι η ζήτηση για στέγαση θα μειωθεί τα επόμενα χρόνια, γεγονός που θα παρασύρει τον κλάδο και θα επηρεάσει τις προοπτικές ανάπτυξής του.

Ο τομέας των ακινήτων έχει διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην κινεζική οικονομία, αντιπροσωπεύοντας έως και το 30% του ΑΕΠ. Τα ακίνητα αντιπροσωπεύουν περίπου το 70%, το μεγαλύτερο ποσοστό, του πλούτου των νοικοκυριών.

Για περίπου τρία χρόνια ο κλάδος έχει μπει σε κρίση, μετά τον περιορισμό των δανείων προς τους κατασκευαστές που προωθεί η κυβέρνηση.

Ωστόσο, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 6,8% τον Δεκέμβριο, πάνω από τις προσδοκίες. Ήταν η ταχύτερη ανάπτυξη από τον Φεβρουάριο του 2022. Το 2023, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 4,6%, από 3,6% το 2022.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν επίσης 7,4% πέρυσι, αντιστρέφοντας την πτώση 0,2% το 2022.

Σε γενικές γραμμές, η οικονομική ανάπτυξη στη Κίνα συνεχίζεται με εξασθενημένους ρυθμούς, χωρίς να σημαίνει ταυτόχρονα, ότι εκπληρούνται οι προσδοκίες κάποιων κέντρων της Δύσης, περί επικείμενης κατάρρευσης της κινεζικής οικονομίας.