Το Μαρόκο και η ΚίναΓρηγόρης Κοτσίρης

Κινεζικές εταιρείες όπως η CNGR και η Gotion έχουν ανακοινώσει κολοσσιαίες επενδύσεις, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, στην παραγωγή ηλεκτρικών μπαταριών στο Μαρόκο. Στόχος δεν είναι η τοπική αγορά, ούτε η Αφρική, αλλά η Γηραιά Ήπειρος.

Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνει τους δασμολογικούς φραγμούς στις κινεζικές εισαγωγές, ιδιαίτερα στους τομείς των ηλεκτρικών οχημάτων και των μπαταριών, το Πεκίνο αναζητά ενεργά εναλλακτικές λύσεις για να ξεπεράσει τα εμπόδια.

Το Μαρόκο αναδεικνύεται ως στρατηγικός εταίρος για την Κίνα, η οποία αναζητά νέους εμπορικούς δρόμους για να φτάσει στην Ευρώπη, παρακάμπτοντας τους δασμολογικούς φραγμούς. Το Ραμπάτ προσελκύει τεράστιες επενδύσεις, ιδιαίτερα στον τομέα των νέων τεχνολογιών. Η χώρα της Βόρειας Αφρικής δεν είναι μόνο η πύλη προς την Ευρώπη, αλλά και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αντιμέτωπη με τις αυξανόμενες προκλήσεις που δημιουργούνται από τις εμπορικές εντάσεις με τη Δύση, η Κίνα εντείνει τις προσπάθειές της να διατηρήσει ανοιχτή πρόσβαση στις ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές. Η στρατηγική της αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για τον επαναπροσδιορισμό των διεθνών αλυσίδων εφοδιασμού, με την Κίνα να επιδιώκει να διατηρήσει την κυρίαρχη θέση της σε βιομηχανίες αιχμής.

Η ελκυστικότητα του Μαρόκου για τους Κινέζους επενδυτές, βασίζεται σε πολλούς βασικούς παράγοντες. Οι συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν προνομιακή πρόσβαση σε αυτές τις αγορές. Επιπλέον, η χώρα διαθέτει ορυκτούς πόρους απαραίτητους για την κατασκευή μπαταριών, όπως το κοβάλτιο, ο χαλκός και τα φωσφορικά άλατα. Αυτός ο μοναδικός συνδυασμός, τοποθετεί το Μαρόκο ως κρίσιμο κρίκο στη στρατηγική της Κίνας για την παράκαμψη του δυτικού εμπορικού αποκλεισμού.

Η σύγκλιση κινεζικών και μαροκινών συμφερόντων δεν περιορίζεται στην εμπορική πτυχή. Το Μαρόκο, το οποίο σε λιγότερο από δεκαπέντε χρόνια έχει γίνει ο κύριος παραγωγός αυτοκινήτων στην Αφρική, προσφέρει την εφοδιαστική υποδομή του. Το λιμάνι της Ταγγέρης, που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα από τις ισπανικές ακτές, επιτρέπει την άμεση αποστολή εμπορευματοκιβωτίων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η συμβατότητα μεταξύ Μαρόκου και Κίνας ανοίγει το δρόμο για φιλόδοξα έργα που θα μπορούσαν να μεταμορφώσουν το μαροκινό βιομηχανικό τοπίο και να ενισχύσουν τη θέση του στη διεθνή αλυσίδα παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων. Για το Μαρόκο, αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία να τοποθετηθεί ως σημαντικός βιομηχανικός και τεχνολογικός κόμβος σε παγκόσμια κλίμακα.

Το Μαρόκο είναι μια ανερχόμενη Μεσαία Δύναμη της Αφρικής. Μέσα από τη συγκεκριμένη οπτική του για τη σθέση του στο διεθνή καταμερισμό εργασίας, καταγράφεται η στρατηγική αντιστάθμισης που υλοποιεί. Από τη μια πλευρά, διατηρεί τις σχέσεις του με τη Δύση, περισσότερο σε θέματα ασφάλειας και από την άλλη, αντισταθμίζει αυτή την επιλογή, με τη διεύρυνση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων με τη Κίνα, μια χώρα των BRICS. Παράλληλα, η σύμπλευσή του με τις προσπάθειες των χωρών της Αφρικής για αντιστάθμιση της Δύσης, συμβάλλει στο κοινό στόχο της επίτευξης της πολυπολικότητας.