Η Γερμανία στην ΑφρικήΘάνος Σεραλίδης

Η Γερμανία έχει δεσμευτεί να επενδύσει 4 δισεκατομμύρια ευρώ σε έργα πράσινης ενέργειας στην Αφρική.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος συζήτησε το θέμα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής «Σύμφωνο των G20 με την Αφρική» στο Βερολίνο, είπε ότι οι χώρες της ηπείρου πρέπει να επωφεληθούν περισσότερο από τα αποθέματα πρώτων υλών τους.

ΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΟΡΥΚΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΚΑΙ Η ΚΙΝΑ

Ο Σολτς δεν ανέφερε συγκεκριμένα έργα. Ωστόσο, είπε ότι τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή μπαταριών, ηλιακών συλλεκτών και ανεμογεννητριών, για παράδειγμα ‒τα λεγόμενα «κρίσιμα ορυκτά» ή «κρίσιμα μέταλλα»‒ θα πρέπει να υποβάλλονται σε επεξεργασία στην Αφρική. Είναι μια σημαντική δήλωση, γιατί ακριβώς η φάση επεξεργασίας ή διύλισης είναι αυτή που δημιουργεί μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία και επομένως μεγαλύτερο πλούτο, σε αντίθεση με τη φάση εξόρυξης της πρώτης ύλης.

Η επεξεργασία υλικών για καθαρή ενέργεια «δημιουργεί θέσεις εργασίας και ευημερία σε αυτές τις [αφρικανικές] χώρες», είπε ο Σολτς. Ενώ, «η γερμανική βιομηχανία αποκτά αξιόπιστους συνεργάτες». Η σιωπηρή αναφορά αφορά την Κίνα, η οποία κυριαρχεί στις αλυσίδες εφοδιασμού ‒και ειδικότερα στον τομέα της επεξεργασίας‒ σχεδόν όλων των κρίσιμων ορυκτών και η οποία θεωρείται «συστημικός αντίπαλος» από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δυτικές κυβερνήσεις δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το Πεκίνο να χρησιμοποιήσει τον έλεγχο των πρώτων υλών για την ενεργειακή μετάβαση ως πολιτική μόχλευση και να ρυθμίσει τις ροές προσφοράς, με στόχο να βλάψει άλλες χώρες.

Η Κίνα είναι παρούσα στην Αφρική, έχοντας εδραιώσει μια σταθερή παρουσία στον τομέα εξόρυξης: η πιο γνωστή περίπτωση είναι αυτή του Κονγκό, της χώρας που έχει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα κοβαλτίου για μπαταρίες στον κόσμο, όπου οι κινεζικές εταιρείες είναι ιδιοκτήτες των περισσότερων ορυχείων.

Ο Σολτς είπε επίσης ότι η Γερμανία πρέπει να γίνει ένας αξιόπιστος και μακροπρόθεσμος εταίρος για τις αφρικανικές χώρες. Το πρόγραμμα «Σύμφωνο με την Αφρική» βασίζεται σε μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τη Γερμανία κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στους G20, η οποία έχει ως στόχο τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών των αναδυόμενων χωρών, προκειμένου να γίνουν πιο ελκυστικές για τους ιδιώτες επενδυτές.

ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ

Τα μέλη του Συμφώνου με την Αφρική περιλαμβάνουν την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, το Μπενίν, την Μπουρκίνα Φάσο, το Κονγκό, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Γκάνα, τη Γουινέα, το Μαρόκο, τη Ρουάντα, τη Σενεγάλη, το Τόγκο και την Τυνησία.

«Η αφρικανική ήπειρος είναι ανοιχτή σε διαφορετικές συνεργασίες», δήλωσε ο Μούσα Φακί, πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης. «Επιθυμία μας», πρόσθεσε, «είναι να μας εμπιστευτείτε, να επιβάλλετε λιγότερους όρους και να δημιουργήσετε τις προϋποθέσεις μαζί μας. Η βελτίωση της διακυβέρνησης, είναι δική μας ευθύνη».

ΠΡΑΣΙΝΟ ΥΔΡΟΓΟΝΟ

Πέρα από τα κρίσιμα ορυκτά, το ενδιαφέρον της Γερμανίας για την Αφρική οφείλεται επίσης στο υψηλό δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ιδίως ηλιακών), το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, ενός καυσίμου μηδενικών εκπομπών χρήσιμο για την απανθρακοποίηση της βαριάς βιομηχανίας. Ο ίδιος ο Σολτς αναγνώρισε ότι η Γερμανία θα πρέπει να εισάγει μεγάλες ποσότητες πράσινου υδρογόνου, μεταξύ άλλων και από την Αφρική, εάν θέλει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της για το κλίμα.

«Η παραγωγή υδρογόνου», διευκρίνισε ωστόσο, «απαιτεί σημαντικές επενδύσεις στην αρχή, επομένως χρειάζονται σαφή μηνύματα για μακροπρόθεσμη και διαρκή συνεργασία. Η διάσκεψη του Συμφώνου με την Αφρική θέλει να στείλει αυτό το μήνυμα: μπορείτε να βασιστείτε στη Γερμανία ως εταίρο».

Τα 4 δις ευρώ που θα επενδύσει η Γερμανία στην Αφρική θα περάσουν από την πρωτοβουλία EU-Africa Green Energy Initiative, ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το εμπόριο μεταξύ της Γερμανίας και ολόκληρης της Αφρικής ήταν ύψους μόλις 60 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2022, αλλά αυξάνεται. Από τότε που ανέλαβε καγκελάριος στα τέλη του 2021, ο Σολτς έχει πραγματοποιήσει πέντε ταξίδια στην ήπειρο και το Βερολίνο τρέφει μεγάλες προσδοκίες για τις σχέσεις με την Αφρική.