Τα Χριστούγεννα και η ΓίγουΠαύλος Χριστόπουλος

Η Κίνα βρίσκεται πίσω από το 90% των εξαγωγών των προϊόντων που προορίζονται για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Από τα τέλη Νοεμβρίου, μεγάλο μέρος του κόσμου ζει για τα Χριστούγεννα. Αν και η προέλευση αυτών των εορτών είναι χριστιανική, τα Χριστούγεννα έχουν γίνει η κατεξοχήν καπιταλιστική γιορτή: πόλεις κατακλύζονται από τουρισμό και ψώνια, διασκεδάσεις και ατελείωτες ουρές ανθρώπων που περιμένουν να αποκτήσουν το πιο πρόσφατο iPhone ή το πιο δημοφιλές μοντέλο αθλητικών παπουτσιών.

Όλο και περισσότερο, τα πολυκαταστήματα γεμίζουν με παιχνίδια, έλατα και άλλα χριστουγεννιάτικα στολίδια, ενώ πόλεις και κωμοπόλεις σε πολλές χώρες στολίζονται με τον παραδοσιακό φωτισμό και το καθιερωμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Όμως τα Χριστούγεννα, και τα πάντα γύρω από αυτά, φτιάχνονται στην Κίνα. Συγκεκριμένα, η Κίνα είναι υπεύθυνη για σχεδόν το 90% των χριστουγεννιάτικων διακοσμήσεων και λαμπτήρων που εξάγονται στον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Δεν υπάρχει ανταγωνιστής που να μπορεί να επισκιάσει τη Κίνα στον χριστουγεννιάτικο ανταγωνισμό. Η Ευρώπη στο σύνολό της καταγράφει μόνο το 7% των εξαγωγών αυτών των προϊόντων, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο μεγάλος υποστηρικτής του χριστουγεννιάτικου φανταστικού, εξάγει μόνο το 0,7% των χριστουγεννιάτικων διακοσμήσεων και φωτιστικών.

Έτσι, στην υπερβολική κατανάλωση που χαρακτηρίζει αυτές τις ημερομηνίες, πρέπει να προσθέσουμε το γεγονός ότι σχεδόν όλο το υλικό που αποκτούμε τα Χριστούγεννα προέρχεται από πολύ μακριά, με το πρόσθετο αποτύπωμα άνθρακα που αυτό συνεπάγεται. Όπως είναι γνωστό, περισσότερο από το 16% των παγκόσμιων εκπομπών CO2 παράγονται από τον τομέα των μεταφορών τόσο για ανθρώπους όσο και για αγαθά.

Από την πλευρά της, η Κίνα, το παγκόσμιο εργοστάσιο, ευθύνεται για περισσότερο από το 30% όλων των ετήσιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Σε ιστορικό επίπεδο, αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αυτές που έχουν ρυπάνει περισσότερο από τη βιομηχανική επανάσταση και μετά, η Κίνα, σε λίγο περισσότερα από 40 χρόνια από το εμπορικό της άνοιγμα, είναι ήδη η δεύτερη σε ιστορικούς όγκους ρύπανσης.

Αν και τα διακοσμητικά προέρχονται από την Κίνα, είναι η πόλη Γίγου, στα ανατολικά της χώρας, όπου παράγεται πάνω από το 60% όλων των χριστουγεννιάτικων προϊόντων στον κόσμο. Με περισσότερα από εξακόσια εργαστήρια αφιερωμένα μόνο στην περίοδο των Χριστουγέννων, η Γίγου παράγει, για παράδειγμα, 1.500 τεχνητά έλατα κάθε δύο λεπτά.

Στην άλλη άκρη της αλυσίδας, ο προορισμός άνω του 50% των εισαγόμενων χριστουγεννιάτικων διακοσμήσεων παγκοσμίως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Παρά τον εμπορικό ανταγωνισμό μεταξύ της βορειοαμερικανικής δύναμης και της Κίνας, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο τρίτος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος του Πεκίνου, μετά τη Νοτιοανατολική Ασία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με αυτόν τον τρόπο, τα Χριστούγεννα όπως τα ξέρουμε δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν χωρίς την κινεζική βιομηχανία, με τεράστια παραγωγική ικανότητα με πολύ χαμηλό κόστος. Μόνο τα τυπικά τρόφιμα αυτών των ημερών, όπως γλυκά ή κρασιά, τα οποία είναι εθνικής προτίμησης και προέλευσης, σώζονται –προς το παρόν– από τον ασιατικό γίγαντα.