Κορέα: Πυρηνικά vs ΧρήμαΣταύρος Γεωργίου

Οι Αρχές της Βόρειας Κορέας δεν θα δεχτούν ποτέ την πρόταση της Δημοκρατίας της Κορέας για αποπυρηνικοποίηση με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια. Αυτό δήλωσε η Κιμ Γιο Τζονγκ, αδελφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, η οποία κατέχει τη θέση του αναπληρωτή επικεφαλής του τμήματος προπαγάνδας και κινητοποίησης της Κεντρικής Επιτροπής του Εργατικού Κόμματος της Κορέας (WPK).

«Δεν ξέρω ποιες άλλες θρασύδειλες ιδέες θα αναπτύξουν στη συνέχεια, αλλά θα ξεκαθαρίσω ότι δεν θα ασχοληθούμε ποτέ με αυτό», δήλωσε η Κιμ Γιο Τζονγκ. Σύμφωνα με αυτήν, η πρωτοβουλία του προέδρου της Δημοκρατίας της Κορέας, Γιούν Σεόκ Γιολ, δείχνει «το ύψος της βλακείας» και είναι απλώς ένα αντίγραφο της πρότασης ενός άλλου Νοτιοκορεάτη προέδρου, του Λι Μιούνγκ Μπακ.

«Η σκέψη ότι ο Γιούν Σεόκ Γιόλ ονειρεύεται να ανταλλάξουμε το περιουσιακό μας στοιχείο ─πυρηνικούς πυραύλους─ για “οικονομική συνεργασία” και αυτό είναι το σχέδιό του, κάνει κάποιον να πιστεύει ότι είναι πραγματικά αφελής και ακόμη νέος. Κανείς δεν αλλάζει τη μοίρα του για μια πίτα καλαμποκιού». Κατά τη γνώμη της, η υπόθεση ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας θα συμφωνήσει να λάβει μέτρα για την αποπυρηνικοποίηση, είναι μια εγγενώς εσφαλμένη υπόθεση.

Οι ειδικοί λένε ότι το τελευταίο οικονομικό σχέδιο του Νότου είναι παρόμοιο με τις προτάσεις προηγούμενων Νοτιοκορεατών προέδρων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων κατά τη διάρκεια των συνόδων κορυφής μεταξύ του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, υποδηλώνοντας ότι ο Βορράς είναι απίθανο να αποδεχτεί μια τέτοια προσφορά.

Η Κιμ Γιο Τζονγκ είπε επίσης ότι ορισμένοι εκπρόσωποι της Νότιας Κορέας υπονομεύουν την κατάσταση της επιδημίας στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας. Προηγουμένως, Νοτιοκορεάτες ακτιβιστές έστειλαν αντικυβερνητικά φυλλάδια και φάρμακα στη Λαϊκή Δημοκρατία, με μπαλόνια. «Αυτοί οι εμμονικοί καταπατούν την ασφάλειά μας, συνεχίζοντας να στέλνουν βρώμικα σκουπίδια στην επικράτειά μας και να μιλάνε για προμήθειες τροφίμων και ιατρική βοήθεια στον λαό του Βορρά. Τέτοιες ενέργειες θα προκαλέσουν μόνο την οργή του λαού μας», είπε ο Κιμ Γιο Τζονγκ. Οι αρχές της ΛΔΚ δήλωσαν προηγουμένως ότι το ξέσπασμα του κορωνοϊού στη χώρα, προέκυψε λόγω παρόμοιων «ξένων αντικειμένων» που βρέθηκαν στη συνοριακή περιοχή.

Στις 15 Αυγούστου, με την ευκαιρία της επετείου της απελευθέρωσης της κορεατικής χερσονήσου από την ιαπωνική αποικιακή κυριαρχία, ο ηγέτης της Νότιας Κορέας Γιούν Σεόκ Γιολ παρουσίασε ορισμένες λεπτομέρειες του «τολμηρού σχεδίου» του, το οποίο περιλαμβάνει οικονομική βοήθεια από τη Σεούλ σε αντάλλαγμα για την Πιονγιάνγκ, την παραίτηση από τα πυρηνικά όπλα. Την Τετάρτη 17 Αυγούστου, σε συνέντευξη Τύπου επανέλαβε την πρότασή του.

Η οικονομική ευπάθεια της Βόρειας Κορέας, αναμένεται ότι θα κάνει την ηγεσία της ακόμη πιο ανθεκτική στις οικονομικές προτάσεις της Σεούλ.

Υπάρχουν όμως εξελίξεις και στο στρατιωτικό πεδίο. Στις 24 Μαΐου, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιούν Σεόκ Γιολ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δήλωσαν από κοινού την πρόθεσή τους να «ενισχύουν» τη συμμαχία των χωρών τους. Εβδομάδες αργότερα, από τις 2 έως τις 4 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκαν κοινές ναυτικές ασκήσεις (ΗΠΑ-Νότια Κορέα), για πρώτη φορά από το 2017, σε ύδατα μεταξύ Κορέας και Οκινάουα. Το αμερικανικό πυρηνικό αεροπλανοφόρο, το USS Ronald Reagan, συμμετείχε μετά από μια παύση τεσσάρων ετών κατά την οποία είχαν ανασταλεί ασκήσεις μεγάλης κλίμακας υπό την προεδρία του Μουν Τζε Ιν (2017-2022) μετά από συμφωνίες μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, ότι ήταν προκλητικές και αντιπαραγωγικές. Από το 2022 επί Μπάιντεν και Γιουν, αυτή η αναστολή των ασκήσεων δεν θα ισχύει πλέον. Τριπλές στρατιωτικές ασκήσεις (ΗΠΑ-Νότια Κορέα-Ιαπωνία) αναμένεται επίσης να επαναληφθούν. Δεν θα είναι ούτε της εμβέλειας του ΝΑΤΟ ούτε του RIMPAC, αλλά και αυτές υπό τη διεύθυνση των ΗΠΑ.

Η απάντηση της Βόρειας Κορέας ήταν γρήγορη. Στις 5 Ιουνίου εκτόξευσε 8 πυραύλους μικρού βεληνεκούς σε παρακείμενες θάλασσες. Ακολούθησε, στις 6 Ιουνίου, μια ρίψη 8 πυραύλων-αντιποίνων που εκτοξεύτηκαν από τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα στη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Δύο ημέρες αργότερα, στις 7 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Σεούλ από την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν, οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα πραγματοποίησαν κοινή επίδειξη αεροπορικής ισχύος και οι νοτιοκορεατικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν ότι ενδέχεται να βρίσκονται σε εξέλιξη προετοιμασίες για επανάληψη των πυρηνικών δοκιμών από την πλευρά της Βόρειας Κορέας .

Η ειρήνη μέσα και γύρω από την Ανατολική Θάλασσα/Θάλασσα της Ιαπωνίας σίγουρα απαιτεί να σπάσει ένας αυτοτροφοδοτούμενος κύκλος. Με τη Νότια Κορέα υπό τη νέα κυβέρνησή της να είναι προφανώς έτοιμη τώρα να συμμετάσχει σε μια πλήρη στρατιωτική συμμαχία ΗΠΑ-Ιαπωνίας-Νότιας Κορέας, για ανάσχεση της Κίνας και με το ΝΑΤΟ και το RIMPAC να εντείνουν τις εντάσεις και να πολλαπλασιάζονται οι στρατιωτικές ασκήσεις, η αντίθετη διαδικασία ενισχύεται.

Η Βόρεια Κορέα, εντωμεταξύ, εκτόξευσε δύο πυραύλους Κρουζ στη θάλασσα την Τετάρτη 17 Αυγούστου, η πρώτη τέτοια δοκιμή σε δύο μήνες.

Η στρατηγική της Σεούλ, από τη μία να συμμετέχει στην προσπάθεια της Δύσης για ανάσχεση της Κίνας και από την άλλη να ζητά από την Πιονγιάνγκ να αποπυρηνικοποιηθεί, έναντι οικονομικών ανταλλαγμάτων, είναι δομικά ασύνδετη.

Είναι προφανές ότι η Βόρεια Κορέα δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τα πυρηνικά όπλα· αυτή είναι η κύρια εγγύηση για την επιβίωσή της.