Προσωπικό πορτοφόλι ρύπωνΗλίας Σταυρίδης

Από την Παρασκευή 22 Απριλίου 2022, 1.000 πελάτες με λογαριασμό πληρωμών στην τράπεζα Rabobank μπορούν να δουν τον αντίκτυπο που έχουν οι αγορές τους στο κλίμα. Με το πρόγραμμα Carbon Insights οι πελάτες μπορούν να παρακολουθούν στην εφαρμογή Rabo τις εκπομπές CO2 για κάθε ευρώ που ξοδεύουν. Η Rabobank είναι η πρώτη ολλανδική τράπεζα που παρέχει στους πελάτες της μια εικόνα για τις εκπομπές CO2 που προκαλούνται από τις δαπάνες τους. Με αυτόν τον τρόπο η τράπεζα θέλει να αυξήσει την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για το κλίμα. Η Rabobank έχει τη φιλοδοξία να διαθέσει το Carbon Insights σε όλους τους ιδιώτες πελάτες της μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Στην διαφημιστική της καμπάνια διαβάζουμε: «Ας διασφαλίσουμε ότι κάθε νοικοκυριό ή κάθε πολίτης της Ολλανδίας λαμβάνει ένα συγκεκριμένο ποσό δικαιωμάτων εκπομπής άνθρακα. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι δεν εκπέμπουμε περισσότερες από το ετήσιο όριό μας. Τα δικαιώματα εκπομπών σας θα αποθηκευτούν σε ένα πορτοφόλι άνθρακα (Personal Carbon Wallet). Έτσι, αν θα ήθελα να πετάξω, θα αγόραζα κάποια δικαιώματα εκπομπής άνθρακα από κάποιον που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πετάξει. Για παράδειγμα, με αυτόν τον τρόπο, το φτωχότερο άτομο μπορεί να κερδίσει κάποια επιπλέον χρήματα. […] Ή αν κάποιος μένει σε ένα μικρό σπίτι, μπορεί να πουλήσει τα δικαιώματα εκπομπής του σε κάποιον που μένει σε ένα μεγάλο σπίτι, με αυτόν τον τρόπο οι φτωχοί άνθρωποι μπορούν να επωφεληθούν από την πράσινη οικονομία».

Η ΚΑΡΤΑ DOCONOMY

Η περίπτωση αυτή εντάσσεται στην ίδια τάση με την πιστωτική κάρτα της Doconomy. Η σουηδική εταιρεία Fintech Doconomy κυκλοφόρησε μια νέα πιστωτική κάρτα που παρακολουθεί το αποτύπωμα άνθρακα των πελατών της, και μειώνει τις δαπάνες τους όταν φτάνουν στο μέγιστο όριο άνθρακα.

Η κάρτα DO παρακολουθεί τις εκπομπές CO2 που συνδέονται με τις αγορές για να υπολογίσει τον αντίκτυπο του άνθρακα κάθε συναλλαγής. Στόχος είναι να ενθαρρυνθούν οι άνθρωποι να μειώσουν ενεργά το αποτύπωμα άνθρακα και να αποδείξουν τον αντίκτυπο που μπορούν να έχουν μικρές αλλαγές στο περιβάλλον.

Η κάρτα χρησιμοποιεί τον δείκτη Aland ως βάση πάνω στην οποία υπολογίζει το αποτύπωμα άνθρακα κάθε προϊόντος που αγοράζεται. Οι χρήστες μπορούν να ορίσουν μια μέγιστη τιμή για τη δαπάνη άνθρακά τους και να μάθουν πώς να αντισταθμίζουν το αποτύπωμά του άνθρακά τους, συνεισφέροντας σε προγράμματα μείωσης ή εξάλειψης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η πιστωτική κάρτα Do συνεργάζεται με τη Mastercard από το 2019. Σε σχετικό άρθρο αναφέρεται «Η Doconomy και η Mastercard ανακοινώνουν την κοινή τους προσπάθεια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ενεργοποιώντας το DO, μια δωρεάν και εύχρηστη υπηρεσία mobile banking που επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν, να κατανοούν και να μειώνουν τα αποτυπώματα CO2 μέσω αντιστάθμισης άνθρακα». Στο σχήμα προστέθηκε και η Barclays, από το 2021.

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα Ηνωμένα Έθνη που στηρίζουν αυτή την κάρτα από τον Μάιο 2019.

Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΤΑΣΗΣ

Στην Ευρώπη έχουν εμφανιστεί εστιατόρια τα οποία διαθέτουν μενού με δύο τύπους φαγητών, που διαφοροποιούνται από το επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουν. Δεν είναι σαφές ποια είναι τα κριτήρια μέτρησης του διοξειδίου του άνθρακα, αλλά η προσπάθεια έχει αρχίσει.

Πως μπορεί να εξελιχθεί αυτή η τάση; Όταν κάποιος πηγαίνει σε ένα εστιατόριο, ανάλογα με το «αποτύπωμα άνθρακά» του, θα καθοριστεί το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να παραγγείλει από το μενού. Ανάλογα με το πόσοι πόντους απομένουν για τον συγκεκριμένο μήνα θα καθοριστεί εάν επιτρέπεται να φάει «κανονική τροφή» ή «τροφή εργαστηρίου», δηλαδή «Plant Based Food».

Αυτό θα συμβεί, αργά ή γρήγορα και όταν κάποιος πηγαίνει σε σουπερμάρκετ για να κάνει τα ψώνια του. Σε κάθε είδος που αγοράζει θα εκχωρείται ένας αριθμός CO2.

Στον ιστότοπο της Doconomy δίνουν ένα άλλο παράδειγμα για το πώς θα λειτουργούσε αυτό για τα ρούχα. Ας υποθέσουμε ότι κάποιος θέλει να αγοράσει ένα τζιν. Γράφουν σχετικά: «Οι καταναλωτές θα μπορούσαν να μειώσουν το αποτύπωμά τους άνθρακα στο μισό επιλέγοντας προϊόντα χαμηλότερου αντίκτυπου».

Ας φανταστούμε ότι ο καταναλωτής πηγαίνει για ψώνια, χρησιμοποιεί την «αριθμομηχανή άνθρακα» και συνειδητοποιεί ότι έχει μόνο 10 διαθέσιμους πόντους. Δεν θα μπορεί να αγοράσει το τζιν 21,45 CO2, θα πρέπει να αγοράσει το τζιν 8,98 CO2. Εξάλλου, δεν θα του επιτραπεί να υπερβεί το όριο, αφού η πιστωτική κάρτα θα σταματήσει να λειτουργεί και η ψηφιακή πληρωμή θα απορριφθεί.

Όλα αυτά τα εργαλεία υπάρχουν και χρησιμοποιούνται, αλλά όχι σε μεγάλη έκταση. Προς το παρόν, η χρήση τους αφορά κάποιες από τις αναπτυγμένες χώρες της Δύσης. Οι παγκόσμιες εξελίξεις όμως δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή, δεν αποτελεί πλέον τη βασική προτεραιότητα των δυτικών χωρών. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η σύγκρουση στην Ταιβάν, δείχνουν ότι η βασική προτεραιότητα για τη Δύση θα είναι η διατήρηση ενός μονοπολικού κόσμου. Γιατί αν ο κόσμος μετατραπεί σε πολυπολικό, οι χώρες της Δύσης δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τέτοιες καινοτομίες.