Αντικαθιστώντας τα δυτικά brand namesΣωτηρία Πάνου

Η Coca Cola εγκατέλειψε τη ρωσική αγορά τον περασμένο Μάρτιο μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Για το λόγο αυτό, ένας από τους βασικούς Ρώσους παραγωγούς αναψυκτικών ανακοίνωσε, όπως αναφέρουν οι Moscow Times, την κυκλοφορία των CoolCola, Fancy and Street.

Στη θέση των Coca Cola, Fanta και Sprite, λοιπόν, έρχεται η τοπική εκδοχή των πιο διάσημων αναψυκτικών στη Δύση.

«Έχει την εμβληματική γεύση της κόλα», διαβεβαιώνει η εταιρεία Ochakovo, που είναι αυτή που αποφάσισε για τα ονόματα των νέων προϊόντων και τον σχεδιασμό των συσκευασιών. Οι τελευταίες θυμίζουν από κάθε άποψη τα πρωτότυπα, ιδιαίτερα αυτές των Fanta και Sprite. Αντίθετα, η CoolCola σε γραφιστικό επίπεδο και συγκεκριμένα από χρωματική άποψη, θυμίζει περισσότερο Pepsi. Ο όμιλος που ασχολείται με την παραγωγή και τη διανομή δεν είναι νέος στον κλάδο αφού εδώ και καιρό παράγει άλλα, πολύ γνωστά ποτά στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Ειδικότερα, το Κvass και το Μedovukha, και τα δύο ποτά χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ, που έχουν ως κύριο συστατικό το χυμό σημύδας.

Ταυτόχρονα, όμως, οι πιθανότητες αποτυχίας είναι μεγάλες δεδομένων και των προηγούμενων προσπάθειών. Μάλιστα, υπάρχουν ήδη δύο άλλες εταιρείες που προσπάθησαν τον Απρίλιο και τον Μάιο να λανσάρουν την Grink Cola και την Komi Cola αντίστοιχα αλλά δεν τα κατάφεραν. Αντίθετα, τα λίγα εναπομείναντα μπουκάλια Coca Cola σήμερα πωλούνται με αυξημένη τιμή έως και 200%.

Η κυκλοφορία του CoolCola έρχεται επίσης την ημέρα που η McDonald’s ανακοίνωσε την πώληση και των 850 καταστημάτων της στη Ρωσία. Και σε αυτό τον τομέα, η Ρωσία δεν σταματά να λανσάρει νέες μάρκες που κατασκευάζονται στη Μόσχα, οι οποίες αντικαθιστούν ή τουλάχιστον προσπαθούν να αντικαταστήσουν, τα πρωτότυπα. Μετά το Uncle Vanya και το Idea, εναλλακτικές στα McDonald’s και Ikea, έχουν φτάσει και τα ποτά στην αγορά.

Ποιος ξέρει ποια θα είναι η επόμενη δυτική μάρκα που θα προσπαθήσει να μιμηθεί η Ρωσία.

Ωστόσο, αυτές οι διαδικασίες δεν είναι πρωτόγνωρες. Σε πολλές χώρες παράγονται, για παράδειγμα, προϊόντα τύπου cola, τα οποία διεκδικούν σημαντικά μερίδια στις τοπικές αγορές. Μια αγορά του πληθυσμιακού μεγέθους της Ρωσίας, μπορεί να στηρίξει τέτοιες επιλογές, από άποψη οικονομικής βιωσιμότητας.

Σε αυτή την υποκατάσταση των δυτικών brands, υπεισέρχεται, αργά ή γρήγορα και ο ιδεολογικός παράγοντας. Υπάρχουν κοινωνικά στρώματα που επιδιώκουν την αναπαραγωγή ενός δυτικού lifestyle. Υπάρχουν όμως και αυτά που ενστερνίζονται ένα διαφορετικό αξιακό πλαίσιο, στο οποίο η υποκατάσταση κάποιων προϊόντων αποτελεί μια φυσιολογική αποδοχή.