Εκτιμήσεις για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟΦίλιππος Αδαμίδης

Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αποφασίστηκε μετά από πρόταση της πρωθυπουργού Σάνα Μάριν, που διακρίνεται για τις φιλελεύθερες, φιλοαμερικανικές απόψεις της. Το γιατί η Φινλανδία εντάχθηκε πραγματικά στη Συμμαχία, δεν μπόρεσε να το εξηγήσει πειστικά στο κοινοβούλιο, επομένως, οι ακροδεξιοί «Αληθινοί Φινλανδοί» και οι αριστεροί «Πράσινοι» τάχθηκαν κατηγορηματικά κατά της ένταξης. Αποτελούν όμως μόνο το 30% των βουλευτών, οπότε δεν επηρέασαν το αποτέλεσμα.

Η Φινλανδία είναι εξαρτημένη από τη Ρωσική Ομοσπονδία από πολλές πλευρές και η ρήξη αυτών των δεσμών μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή. Το 92% του φυσικού αερίου που εισάγει είναι ρωσικό. Η Φινλανδία μπορεί να υπολογίζει σε αύξηση του φορτίου του αγωγού αερίου Baltic connector, αλλά, ακόμη και με μέγιστο φορτίο, θα μπορεί να καλύψει μόνο το ένα τρίτο των αναγκών της χώρας. Ένας τερματικός σταθμός LNG βρίσκεται υπό κατασκευή στο Hammin και αναμένεται να λειτουργήσει το φθινόπωρο. Αυτός όμως διασφαλίζει άλλο ένα τρίτο, εάν φορτωθεί στο μέγιστο, πράγμα που υπάρχουν βάσιμες αμφιβολίες ότι θα συμβεί, αφού δεν υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο στον κόσμο για όλους. Από πού θα αγοράσουν LNG οι Φινλανδοί δεν έχει αποφασιστεί ακόμη. Αλλά ακόμα κι αν όλα λειτουργούν με τον καλύτερο τρόπο, το ένα τρίτο του αερίου που λαμβάνεται από αυτή τη διαδικασία, δεν θα είναι αρκετό.

Η Φινλανδία εισάγει το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία. Ο εδώ και καιρό πέμπτος αντιδραστήρας του πυρηνικού σταθμού Olkiluoto, τον οποίο οι Γάλλοι υποτίθεται ότι θα κατασκεύαζαν πριν από δώδεκα χρόνια, δεν μπορεί ακόμη να ξεκινήσει. Υπάρχει ελπίδα ότι τον Ιούνιο θα λειτουργήσει, αλλά οι προηγούμενες εκκινήσεις κατέληξαν σε φιάσκο.

Η Φινλανδία αποφάσισε να κατασκευάσει τον πυρηνικό σταθμό Hanhikivi-1 με τη συμμετοχή της ρωσικής Rosatom προκειμένου να γίνει επιτέλους ηλεκτρικά ανεξάρτητη. Αλλά φέτος, το Υπουργείο Ενέργειας αρνήθηκε να εκδώσει άδεια κατασκευής, λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία: «Σε μια κατάσταση όπου έχουμε έναν μεγάλο μέτοχο που παραβίασε όλους τους κανόνες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο που σχετίζονται με την πυρηνική ενέργεια και κατάσχεσε βίαια ένα πυρηνικό εργοστάσιο από ξένο κράτος, είναι απολύτως αδύνατο να εκδοθεί άδεια». Οπότε δεν μπορεί κάποιος να προβλέψει, το πώς θα βγει η Φινλανδία από αυτή την κατάσταση.

Το τελευταίο τρίμηνο έχει αναπτυχθεί στη Φινλανδία με γρήγορους ρυθμούς ένα κλίμα «ρωσοφοβίας». Κάποιοι θεωρούν ότι είναι παροδικό, ότι δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια. Υπάρχουν όμως αμφιβολίες για το αν οι Φινλανδοί αποφασίζουν πλέον, από μόνοι τους. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι μια πολύ σημαντική απόφαση, καθώς καθιστά τη Φινλανδία ανοιχτό εχθρό της Ρωσίας, δηλαδή την ωθεί στο χείλος μιας ενδεχόμενης οικονομικής και στρατιωτικής αυτοκτονίας.

Δεν θα γίνει καν δημοψήφισμα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, αν και τεχνικά τίποτα δεν εμποδίζει τη διεξαγωγή του. Η γνώμη των ίδιων των Φινλανδών δεν ενδιαφέρει κανέναν ─ χρειάζονται αποκλειστικά ως οικονομικός κριός κατά της Ρωσίας και ως ανθρώπινη ασπίδα ικανή να απορροφήσει σημαντικό αριθμό ρωσικών πυρηνικών κεφαλών.

Η Κρατική Δούμα δήλωσε ότι εάν η Φινλανδία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία μπορεί να καταγγείλει τη συμφωνία για τη μίσθωση της διώρυγας Saimaa από τους Φινλανδούς. Πρόκειται για το πιο σημαντικό κανάλι στη Φινλανδία, το οποίο αποτελεί μια βασική μεταφορική αρτηρία για τη φινλανδική οικονομία

Το κανάλι συνδέει την περιοχή των λιμνών της Φινλανδίας με τη θάλασσα και το νότιο τμήμα του βρίσκεται στο έδαφος της Ρωσίας. Εάν κλείσει το κανάλι, η παράδοση χύδην και ογκώδους φορτίου στις ανατολικές περιοχές της χώρας θα γίνει εξαιρετικά περίπλοκη για τους Φινλανδούς.

Σε μια φυσιολογική κατάσταση, δεν υπάρχουν λόγοι περιπλοκών. Ωστόσο, εάν η Φινλανδία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, το κλείσιμο της διώρυγας της Saimaa μπορεί να αναδειχθεί σε ζήτημα ασφάλειας για τη Μόσχα.

Είναι αδύνατο να επιτραπεί η διέλευση στρατιωτικού ή διπλής χρήσης φορτίου από τη ρωσική επικράτεια. Για παράδειγμα, οικοδομικά υλικά για στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ ή για μια νέα γραμμή Mannerheim στα σύνορα με τη Ρωσία.

Γενικά, η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να είναι ένα βαρύ πλήγμα για τις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας που συνορεύουν με τη Ρωσία. Όχι μόνο μπορούν να χάσουν το κανάλι, το οποίο απλοποιεί δραστικά τα logistics και δημιουργεί πολλές θέσεις εργασίας, αλλά και οι τουρίστες από την Αγία Πετρούπολη θα είναι πλέον λιγότερο πιθανό να διασχίζουν τα σύνορα της Φινλανδίας για ψώνια.

Προς το παρόν, η Μόσχα δείχνει να επιθυμεί τη μη κλιμάκωση της κατάστασης με τις σκανδιναβικές χώρες. Δήλωσε ότι μπορεί να διαχειριστεί την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά η εγκατάσταση νατοϊκών βάσεων και πυρηνικών όπλων στα εδάφη των δύο χωρών, θα αποτελέσει κόκκινη γραμμή.