Ένα παγωτό στη μάχη για την ΟυκρανίαΝάσος Πετράκης

Ένα tweet από την πιο διάσημη εταιρεία παγωτού της Αμερικής προκαλεί πανδαιμόνιο. Η Ben & Jerry’s επικρίνει τον Μπάιντεν: σταματήστε τον πόλεμο κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αλλά είναι ένα μπούμερανγκ: μια χιονοστιβάδα αντιπαραθέσεων, «Ρώσοι προπαγανδιστές». Και δεν είναι η πρώτη φορά..

Θα μπορούσε μια μάρκα παγωτού να βρεθεί στο επίκεντρο μιας διεθνούς διαμάχης εξωτερικής πολιτικής; Η απάντηση είναι, ναι!

Η διάσημη αμερικανική εταιρεία Ben & Jerry’s του ομίλου Unilever, μπήκε στο μάτι της καταιγίδας για ένα tweet για τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Ο πόλεμος δεν μπορεί να αποτραπεί και να προετοιμαστεί ταυτόχρονα. Καλούμε τον Πρόεδρο Μπάιντεν να μειώσει τις εντάσεις και να εργαστεί για την ειρήνη αντί να προετοιμάζεται για πόλεμο. Η αποστολή χιλιάδων ακόμη αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη ως απάντηση στις απειλές της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας πυροδοτεί μόνο τη φλόγα του πολέμου».

Και μετά ξέσπασε η καταιγίδα. Στο Twitter το tweet έγινε viral. Ένας καταρράκτης αυθόρμητων σχολίων από τους κορυφαίους ειδικούς στην αμερικανική εξωτερική πολιτική. «Μεγάλη κίνηση να προσκαλέσετε μια χώρα να καταστραφεί, απολαύστε το αίμα στα χέρια σας ─σχολιάζει ο John Sipher, ειδικός του Atlantic Council με παρελθόν στη CIA─ οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να σταματήσουν και να αποθαρρύνουν μια βάναυση εισβολή. Τα σχόλιά σας είναι αδαή και επαίσχυντα, ενθαρρύνετε έναν τύραννο». Υπάρχουν όμως και εκείνοι που χτύπησαν πιο δυνατά με μια σειρά από κατηγορίες εναντίον των «Ρώσων προπαγανδιστών». «Si vis pacem, para bellum. Και για ό,τι αξίζει, προτιμώ το παγωτό Stewart από το Ben & Jerry’s», σχολιάζει ο Richard Haas, πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η ισχυρή γεωπολιτική στάση της εταιρείας παγωτού ─που ιδρύθηκε στο South Burlington το 1978 από τους Ben Cohen και Jerry Greenfield και αγοράστηκε από την Unilever το 2000─ έχει δημιουργήσει μια πραγματική φάση με πειράγματα, όπως αυτά που αφορούν τη φωτογραφία της υποτιθέμενης νέας γεύσης παγωτού, «Appease-mint», του παγωτού του κατευνασμού.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια από τις πιο διάσημες αμερικανικές αλυσίδες παίρνει θέση για την εξωτερική πολιτική. Συνέβαινε ήδη την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, όταν η εταιρεία έκανε τα πρώτα της βήματα. Αφορούσε μια εκστρατεία του 1987 από τους Ben and Jerry’s για τη διάθεση του 1% του αμυντικού προϋπολογισμού για προγράμματα ανταλλαγής μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ένωσης. Την εποχή εκείνη στην αγορά βγήκαν και τα «Peace Pops», τα ξυλάκια παγωτού καλυμμένα με σοκολάτα με τυπωμένο το σύμβολο της ειρήνης.

Ακόμη και με τις αντιπαραθέσεις, η εταιρεία έχει μια συγκεκριμένη συνήθεια. Πέρυσι, αυτό που γεννήθηκε από μια δήλωση για τη σύγκρουση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, το κάνει σαφές: «Πιστεύουμε ότι δεν συνάδει με τις αξίες μας να πουλάμε το παγωτό Ben & Jerry’s στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη», έγραφε το σημείωμα που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο 2021, γιατί «ακούμε και αναγνωρίζουμε τους φόβους που μοιράζονται οι υποστηρικτές και οι εταίροι μας». Αλλά η Ρωσία είναι μακράν ο αγαπημένος πρωταγωνιστής των μαχών της Ben & Jerry’s.