Η RIVIAN και το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίαςΚώστας Κουρτίδης

Η RIVIAN είναι μια εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων που ιδρύθηκε το 2009 και ελπίζει ότι στο μέλλον θα ανταγωνιστεί την TESLA. Εισήλθε στον NASDAQ στις 10 Νοεμβρίου, με μια ΙΡΟ της τάξης των $12 δις.

Στην αρχή της χρονιάς η εκτίμηση της αξίας της ήταν κάτω από τα $28 δις. Με την είσοδό της στο χρηματιστήριο η αξία της εκτοξεύτηκε στα $118 δις. Μία απόδοση που δεν είναι φυσιολογική, αλλά δεν δημιουργεί έκπληξη, σε έναν κόσμο που η αξία της TESLA είναι μεγαλύτερη του $1 τρις, δηλαδή μεγαλύτερη από το σύνολο της αξίας των 6 μεγαλύτερων αυτοκινητοβιομηχανιών στον κόσμο.

Η RIVIAN παρουσίασε τα δύο πρώτα της μοντέλα το 2018 και ξεκίνησε την παραγωγή τους τον Σεπτέμβριο 2021. Στο πρώτο ήμισυ του 2021 είχε ζημιές της τάξης του $1 δις, αλλά μετά την είσοδό της στο χρηματιστήριο σχεδιάζει νέες επενδύσεις. Όπως και οι υπόλοιπες αυτοκινητοβιομηχανίες, υποφέρει από τις διακοπές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, αλλά τουλάχιστον στα χαρτιά, αξίζει περισσότερο από τη FORD και την GENERAL MOTORS.

Είναι αναμενόμενο ότι οι υπεραξίες που αναμένονται από τους επενδυτές, αφορούν προβλέψεις για το μέλλον. Εκτιμάται ότι περισσότερο από 1 δις οχήματα συμβατικής τεχνολογίας θα πρέπει να αντικατασταθούν τα επόμενα 10-15 χρόνια, σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτή ακριβώς η οικολογική μετάβαση αποτελεί το υπόβαθρο αυτού του παιχνιδιού. ΟΙ αγορές αναμένουν μια αλλαγή παραδείγματος σε βραχυχρόνιο ορίζοντα, η οποία μπορεί να αποδειχτεί επικερδής, αν γίνουν οι κατάλληλες επενδύσεις. Όλες οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες ─ακόμα και οι εταιρείες κολοσσοί της υψηλής τεχνολογίας─ επενδύουν δισεκατομμύρια στην ανάπτυξη ηλεκτρικών αυτοκινήτων και μπαταριών και αναμένονται επενδύσεις $500 δις την επόμενη δεκαετία.

Και στην περίπτωση αυτή, υπάρχουν δύο κατευθύνσεις: Στη μία κινούνται εταιρείες όπως η TESLA και η RIVIAN οι οποίες δεν έχουν μεγάλη ιστορία στην αγορά και προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα προϊόν-brand, ανάλογο του iPhone στην κινητή τηλεφωνία. Στην άλλη κατεύθυνση κινούνται οι παραδοσιακές βιομηχανίες, οι οποίες πιστεύουν ότι είναι αναντικατάστατες, όπως πίστευε παλιότερα και η NOKIA στην κινητή τηλεφωνία. Ήδη όμως καταλαβαίνουν ότι πρέπει να προσαρμοστούν στις εξελίξεις.

ΟΙ ίδιοι οι επενδυτές σπρώχνουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες προς την κατεύθυνση του μέλλοντος αφού τις αντιμετωπίζουν ως εταιρείες τεχνολογίας, μια αντιμετώπιση που μέχρι σήμερα είχαν επιφυλάξει μόνο για την TESLA, στο βαθμό που οι αυτοκινητοβιομηχανίες φαίνονται πρόθυμες να ανανεώσουν τους στόλους τους και να επενδύσουν σε mega-εργοστάσια μπαταριών.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι, στο μέλλον, το software και το service, θα αποτελέσουν τους καθοριστικούς παράγοντες επιλογής αυτοκινήτου από τους αγοραστές. Αυτοί οι δύο παράγοντες, μαζί με την ποιότητα των μπαταριών, έχουν οδηγήσει την TESLA στην κορυφή. Οι επενδυτές έχουν εμπιστοσύνη στο επιχειρηματικό της μοντέλο και η RIVIAN ελπίζει ότι μπορεί να το ακολουθήσει.