Λεπτή κόκκινη γραμμή: Τουρκία – Βρετανία – ΗΠΑ – Ιρακινό ΚουρδιστάνΣπύρος Αξαρλής

Στα τέλη Οκτωβρίου υπήρξε μια συνάντηση στο Λονδίνο ανάμεσα στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και τον πρόεδρο του Ιρακινού Κουρδιστάν Νετσιρβάν Μπαρζανί.

Όπως είναι γνωστό, το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΚDP) κατάφερε να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία του μεταξύ των κουρδικών κομμάτων στις βουλευτικές εκλογές του Ιράκ της 10ης Οκτωβρίου, κερδίζοντας 33 έδρες, από τις 25 που είχε κερδίσει το 2018.

Εκτός από την πολιτική ισχύ, η οικογένεια Μπαρζανί ενδιαφέρεται και για την προώθηση της εικόνας της έξω από το Ιράκ και για αυτό καταφεύγει στις υπηρεσίες εξειδικευμένων εταιρειών στη Βρετανία και στις ΗΠΑ.

Ο πρώην σύμβουλος επικοινωνίας του Μπόρις Τζόνσον, Λι Κέιν –ο οποίος παραιτήθηκε μετά από διαφωνίες με τη σύζυγο του Τζόνσον, Κάρι Σίμοντς– έχει ήδη προσεγγιστεί από την κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν για να αναλάβει την εκπροσώπησή της στο Λονδίνο. Ο Κέιν –από τους θερμότερους υποστηρικτές του Brexit– μέσα από την εταιρεία του Charlesbye, ανέλαβε την οργάνωση του ταξιδιού του Νετσιρβάν Μπαρζανί στη Βρετανία, με την έγκριση των βρετανικών αρχών.

Στην Ουάσιγκτον, υπάρχει αντιπροσωπεία της κυβέρνησης του Ιρακινού Κουρδιστάν με επικεφαλής τον Μπαγιάν Σαμί Αμπντούλ Ραχμάν. Έχουν προσλάβει τον δικηγόρο Τζέραλντ Μίτσελ της δικηγορικής εταιρείας Arent Fox για να ενισχύσουν τις σχέσεις του Ιρακινού Κουρδιστάν με το Κογκρέσο. Στη διαδικασία αυτή εμπλέκονται και οι Τζον Μπούκερ και Νταν Ρένμπεργκ που έχουν ισχυρές προσβάσεις στο Κογκρέσο.

Επιπρόσθετα, η αντιπροσωπεία του Ιρακινού Κουρδιστάν στις ΗΠΑ, χρησιμοποιεί ως σύμβουλο επικοινωνίας τον Ντελοβάν Μπαργουαρί, ο οποίος εργάζεται τα τελευταία 8 χρόνια για την κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Όλες αυτές θα ήταν φυσιολογικές κινήσεις μιας κυβέρνησης η οποία θέλει να εκπροσωπηθεί στο Λονδίνο και στην Ουάσιγκτον. Κάποιοι αναλυτές θεωρούν όμως ότι λόγω των στενών σχέσεων του Ταγίπ Ερντογάν με την οικογένεια Μπαρζανί, τα πράγματα μπορεί να είναι διαφορετικά. Δηλαδή, μπορεί αυτές οι εταιρείες και οι σύμβουλοι να αποτελούν ένα δίκτυο εκπροσώπησης των τουρκικών συμφερόντων στις δύο πρωτεύουσες.

Φαίνεται να υπάρχει μια λεπτή κόκκινη γραμμή που ενώνει την Τουρκία, την Βρετανία και τις ΗΠΑ με το Κουρδιστάν της οικογένειας Μπαρζανί.