Westexec Advisors: Μια ιδιαίτερη εταιρεία συμβούλωνΑνδρέας Καρατζής

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επέλεξε πριν από λίγες ημέρες τον Tony Blinken ως νέο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Ο ΤΒ, μεταξύ άλλων, διετέλεσε από το 2009 έως το 2013, αναπληρωτής Βοηθός του Προέδρου και Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Αντιπροέδρου, καθώς και αναπληρωτής ΥΠΕΞ από το 2015 έως τον Ιανουάριο του 2017, όταν και τελείωσε η θητεία του Μπαράκ Ομπάμα. Ο κυριότερος δεσμός του με τον Μπάιντεν είναι ότι υπήρξε για πολλά χρόνια, λογογράφος του.

Ο Τony Blinken περιλαμβάνεται μεταξύ των ιδρυτών της εταιρείας WestExec Advisors, στην ιστοσελίδα της οποίας, υπάρχει δίπλα από το όνομά του ένας αστερίσκος που ενημερώνει ότι θα απουσιάζει από τα εταιρικά του καθήκοντα.

Συνιδρυτής της εταιρείας και επικεφαλής της είναι η Michele Flournoy, η οποία αφού ίδρυσε το 2007 το think tank Center for a New American Security και διετέλεσε υφυπουργός Άμυνας κατά την πρώτη θητεία του Μπαράκ Ομπάμα. Πολλοί αναλυτές στην Ουάσιγκτον θεωρούν ότι η Michele Flournoy θα είναι η επόμενη επικεφαλής του Πενταγώνου.

Οι άλλοι δύο συνιδρυτές της εταιρείας είναι ο Sergio Aguirre και ο Nitin Chadda. Ο πρώτος διετέλεσε επικεφαλής του επιτελείου του πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ και ο δεύτερος, σύμβουλος στο υπουργείο Άμυνας. Τα ονόματά τους, σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, περιλαμβάνονται στη λίστα με τους υποψηφίους για τη θέση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας του Λευκού Οίκου. Οι Aguirre και Chadda είναι αυτοί που ξεκίνησαν την εταιρεία, αλλά επειδή κατανοούσαν ότι χρειάζεται ονόματα με μεγαλύτερο ειδικό βάρος στην Ουάσιγκτον, στράφηκαν προς τους Blinken και Flournoy για να συμμετάσχουν ως ιδρυτές.

Στην εταιρεία συμμετέχουν από διάφορες θέσεις και οι David Cohen, πρώην υποδιοικητής της CIA, Daniel Shapiro, πρώην πρεσβευτής στο Ισραήλ, Lincoln Bloomfield, πρώην ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Michael Camilleri, πρώην μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ron Clark, πρώην υφυπουργός Εσωτερικών, Elbridge Colby, πρώην υφυπουργός Άμυνας, Dana Shell Smith, πρώην πρέσβης στο Κατάρ, καθώς και περισσότερα από 30 στελέχη με προηγούμενη εμπειρία σε κορυφαίες κυβερνητικές θέσεις.

Η WestExec λειτουργεί μέσα από ένα δίκτυο συνεργασιών που περιλαμβάνει τις εταιρείες Boston Consulting Group (διατηρεί ειδικές σχέσεις με την MIchele Flournoy), Pine Island Capital Partners του John Thain (διατηρεί ειδικές σχέσεις με τον Tony Blinken) και Ridgeline.

Η WestExec δεν θέλει να λειτουργεί ως μία προσωποπαγής εταιρεία lobbying του χώρου των Δημοκρατικών, όπως η Albright Stonebridge Group, ή η RiseHadleyGates, αλλά μία εταιρεία ομπρέλα με πολλούς ειδικούς. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι πολλά ακόμη στελέχη των Δημοκρατικών που ακούγεται ότι θα χρησιμοποιηθούν στην κυβέρνηση Μπάιντεν, συνεργάζονται με διάφορες συμβουλευτικές εταιρείες όπως οι Nicholas Burns (The Cohen Group), Kurt Campbell (The Asia Group), Tom Donilon (BlackRock Investment Institute), Wendy Sherman (Albright Stonebridge Group), και Jake Sullivan (Macro Advisory Partners).

Η WestExec πήρε το όνομα της από την West Executive Avenue, έναν κλειστό δρόμο που βρίσκεται μεταξύ της Δυτικής Πτέρυγας του Λευκού Οίκου και του Eisenhower Executive Office Building. Είναι ο δρόμος που οδηγεί στο Situation Room, στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων, στο οποίο έχουν θητεύσει όλα τα στελέχη της WestExec.

Είναι προφανές ότι με την προεδρία Μπάιντεν, η WestExec θα αυξήσει το πελατολόγιο της από εταιρείες του ιδιωτικού τομέα που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν προσβάσεις στα προγράμματα του κρατικού τομέα, κυρίως το υπουργείου Άμυνας.