Η στοχοποίηση της AVICΠαύλος Χριστόπουλος

Μετά τις HUAWEI και TIK TOK, η Ουάσιγκτον στοχοποιεί και την κινεζική αεροπορική εταιρεία AVIC. Η τελευταία διακρίνεται για τις στρατιωτικές της δυνατότητες, τις σχέσεις με τις κινεζικές Ένοπλες Δυνάμεις και τη σημαντική παρουσία της στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Η AVIC είναι κρατική βιομηχανία που δημιουργήθηκε το 2008, με στόχο να αναδιαρθρώσει και να ενισχύσει την κινεζική αεροπορική βιομηχανία. Διαθέτει 100 θυγατρικές και 450.000 εργαζόμενους, περισσότερους από αυτούς της Boeing και της Airbus μαζί. Εμφανίζεται ως εταιρεία-ομπρέλα η οποία περιλαμβάνει ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του αεροπορικού κλάδου σε παγκόσμια κλίμακα, όπως η COMAC που φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί τις Boeing και Airbus, η AECC η οποία φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί τις Rolls-Royce, GE και Pratt & Whitney στις μηχανές αεροσκαφών και η CAIG η οποία εμπλέκεται στην ανάπτυξη του μαχητικού 5ης γενιάς, J-20. Με λίγα λόγια, διέθετε όλες τις προϋποθέσεις για να τραβήξει την προσοχή της αμερικανικής κυβέρνησης.

ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ AVIC

Πριν από λίγες ημέρες, το Bloomberg [1] έκανε αναφορά στις ανησυχίες της αμερικανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με το πρακτορείο, λόγω της επιδείνωσης των σχέσεων Ουάσιγκτον-Πεκίνου, η AVIC θα έχει την κατάληξη της HUAWEI και της TIK TOK. Από τον Ιούνιο, η AVIC περιλαμβάνεται στη λίστα εταιρειών του αμερικανικού Πενταγώνου, οι οποίες θεωρούνται ότι συνδέονται με τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό της Κίνας.

Στις αρχές του 2020, το έγκυρο σουηδικό ινστιτούτο SIPRI, έδωσε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα στοιχεία για τις κινεζικές εταιρείες του αμυντικού τομέα, περιλαμβάνοντας τις 4 μεγαλύτερες, AVIC, CETC, NORINCO και CSGS. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, τα οποία αναφέρονται στο 2017, η AVIC κατατάσσεται 6η στην παγκόσμια κλίμακα πωλήσεων με $20,1 δις, μπροστά από τις ευρωπαϊκές AIRBUS, THALES, LEONARDO και τη μεγαλύτερη ρωσική, την ALMAZ-ANTEY. Υψηλότερα από αυτήν βρίσκονται μόνο οι αμερικανικές Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman, Raytheon και η βρετανική Bae Systems. Το Bloomberg εκτιμά ότι το 2019 οι πωλήσεις της AVIC πρέπει να ξεπέρασαν τα $68,5, ξεπερνώντας αυτές των αμερικανικών εταιρειών.

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο την αμερικανική κυβέρνηση, είναι η εξάπλωση της κινεζικής εταιρείας η οποία έχει υλοποιήσει διάφορα joint ventures με αμερικανικές εταιρείες, όπως οι General Electric, Honeywell International και Textron. Αντίστοιχα, στην Ευρώπη συνεργάζεται με τις Airbus, Safran και Leonardo.

Δεν αποτελεί μυστικό ότι η Κίνα, προωθεί την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ βιομηχανίας, πανεπιστημίων και ενόπλων δυνάμεων, ενισχύοντας κρατικά ελεγχόμενους εθνικούς πρωταθλητές που αναπτύσσουν αδιευκρίνιστες πολιτικές και στρατιωτικές δραστηριότητες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η AVIC εκτός από τα joint ventures έχει προχωρήσει σε εξαγορές διαφόρων αμερικανικών επιχειρήσεων, δαπανώντας από το 2008, περισσότερα από $3,3 δις για την απόκτησή τους. Μεταξύ αυτών φέρονται και οι Continental Aerospace Technologies και Nexteer Automotive Group, οι οποίες επιδοτούνται και από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό για προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης.

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ

Το συγκεκριμένο θέμα δεν αποτελεί μία εμμονή του Λευκού Οίκου. Πέρα από την οικονομική του πτυχή και τη διάσταση εθνικής ασφαλείας που του αποδίδει η κυβέρνηση Τραμπ, το θέμα αυτό και άλλα παρόμοια, έχουν ήδη συμπεριληφθεί στην προεκλογική εκστρατεία.

Πολλοί αναλυτές συμφωνούν, ότι ο περιορισμός της κινεζικής επιρροής είναι ένα από τα λίγα θέματα εξωτερικής πολιτικής που και οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι, μπορούν να υποστηρίξουν.

Και παρά τις κατηγορίες του Ντόναλντ Τραμπ για αδιαφορία των Δημοκρατικών, η Δημοκρατική Πλατφόρμα 2020, περιλαμβάνει πολλές περιπτώσεις που αφορούν τον ανταγωνισμό με την Κίνα, καθώς και την αναγκαιότητα να ελέγχεται και να επιβεβαιώνεται η κινεζική παρουσία στην αμερικανική οικονομία. Γεγονός που σημαίνει, ότι περιπτώσεις όπως αυτή της AVIC θα αντιμετωπιστούν, ασχέτως του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

[1] https://www.bloomberg.com/news/features/2020-10-12/china-aerospace-firm-avic-raises-us-alarm-over-ties-to-ge-airbus