Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει τους συμμάχους τους ότι η συνεργασία με τις κινεζικές εταιρείες για τα δίκτυα 5G, θέτει σε κίνδυνο τις στρατιωτικές σχέσεις με την Ουάσιγκτον.
Όλα δείχνουν ότι έφτασε και η σειρά της Τουρκίας για να προειδοποιηθεί ότι το κινεζικό 5G αντιπροσωπεύει έναν κίνδυνο για τη στρατιωτική συνεργασία και με τις ΗΠΑ, αλλά και με το ΝΑΤΟ. Πρόκειται για ένα θέμα που διευρύνει τον κατάλογο διαφορών που έχει η Άγκυρα με τις ΗΠΑ και αφορούν τα θέματα της Μέσης Ανατολής ─την εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με τις Αραβικές χώρες, την πίεση που ασκούν οι ΗΠΑ στο Ιράν κ.λπ.─ τα θέματα εξοπλισμών ─τις περιπτώσεις του F-35 και των S-400─ καθώς και τις δραστηριότητες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο που έχουν οξύνει τις σχέσεις με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Γαλλία.
Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ HUAWEI
Πριν από λίγες ημέρες ο Μάικ Πομπέο, προειδοποίησε την Τουρκία για το θέμα της αυξανόμενης εξάρτησής της από την Huawei και άλλες κινεζικές εταιρείες [1]. Αναφέρθηκε στον μεγάλο όγκο δεδομένων που βρίσκεται πλέον στην κατοχή των κινεζικών εταιρειών και συνέστησε την προσοχή της Άγκυρας στο θέμα αυτό, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει αναφορές για τον δρόμο του μεταξιού και το γιουάν.
Επίσης, στο περιοδικό Foreign Policy του Σεπτεμβρίου δημοσιεύτηκε άρθρο με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ο Ερντογάν μετατρέπει την Τουρκία σε πελατειακό κράτος της Κίνας» [2]. Στο άρθρο επισημαίνεται ότι η Τουρκία χάνει συνεχώς υποστηρικτές στη Δύση και στρέφεται στην Κίνα για βοήθεια. Στο ίδιο μήκος κύματος και μία πρόσφατη ανάλυση του think tank Carnegie, στην οποία αναφέρεται ότι η σχέση μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, αποτελεί έναν γάμο από συμφέρον [3].
Σύμφωνα με το Foreign Policy, η Huawei που έχει χαρακτηριστεί ως κίνδυνος εθνικής ασφάλειας στις ΗΠΑ, στην Τουρκία δεν αντιμετωπίζεται ως τέτοιος και η επέκτασή της δεν βρίσκει αντιστάσεις από το τουρκικό κράτος. Το μερίδιο αγοράς της Huawei στην Τουρκία, αυξήθηκε από το 3% το 2017, στο 30% το 2019. Επίσης, σημειώνεται ότι μία άλλη κινεζική εταιρεία, η Zte απέκτησε το 2016 το 48% της Netas, της κυριότερης τουρκικής βιομηχανίας εξαρτημάτων για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, ενώ ταυτόχρονα είναι και ο διαχειριστής κρίσιμων υποδομών, όπως οι τηλεπικοινωνίες του νέου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης και ανάδοχος της ψηφιοποίησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Φαίνεται ότι η τουρκοκινεζική συνεργασία εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές. Το Πεκίνο αποκτά επιρροή σε έναν νατοϊκό εταίρο, ενώ η Άγκυρα προσπαθεί να αποφύγει την προσφυγή σε δυτικούς θεσμούς, όπως το ΔΝΤ, προσβλέποντας σε οικονομική ενίσχυση από την Κίνα.
Εκτιμάται ό τι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το οποίο έχει πιέσει πολλές χώρες (Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βραζιλία κ.λπ.) για να αποκοπούν από τις κινεζικές εταιρείες στο θέμα του 5G, δεν θα αφήσει την περίπτωση της Τουρκίας χωρίς να αντιδράσει, προσθέτοντας άλλη μία διαφορά στις σχέσεις τους. Αυτή η διεύρυνση των διαφορών, οδηγεί στελέχη του Κογκρέσου, όπως ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ρον Τζόνσον, να υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να προσανατολίζονται προς την κατεύθυνση της απόσυρσης των στρατευμάτων τους από το Ιντσιρλίκ και τη μετακίνησή τους στην Κρήτη [4].
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
[2] https://foreignpolicy.com/2020/09/16/erdogan-is-turning-turkey-into-a-chinese-client-state/