Το 5G Clean Path είναι το νέο σχέδιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το δίκτυο 5G. Ο στόχος είναι να κρατηθούν οι κινεζικές εταιρείες Huawei και ZTE, οι οποίες κατηγορούνται επίσημα για κατασκοπεία υπέρ του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, μακριά από τα νέας γενιάς δίκτυα που ενώνουν το αμερικανικό διπλωματικό δίκτυο σε όλον τον κόσμο.
Ανακοινώθηκε στις 29 Απριλίου από τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο, ως μέρος της NDAA 2019 (National Defence Authorization Act), αλλά οι λεπτομέρειές του έγιναν γνωστές τις τελευταίες ημέρες.
Συνοπτικά, ο νέος νόμος αναφέρει ότι στο μελλοντικό 5G δίκτυο η διακίνηση στοιχείων, τα οποία θα εισέρχονται στο αμερικανικό διπλωματικό σύστημα, θα υπόκειται σε νέες και αυστηρότερες προϋποθέσεις, αν έχει μεταφερθεί από συσκευές ή δίκτυα που κατασκευάστηκαν από τη Huawei και τη ZTE.
Με την εφαρμογή του 5G Clean Path ο Λευκός Οίκος περνάει από τη λεκτική αντιπαράθεση με το Πεκίνο σε πράξεις. Κλείνοντας οποιαδήποτε πρόσβαση στο αμερικανικό διπλωματικό δίκτυο από τις κινεζικές εταιρείες, η Ουάσιγκτον φέρνει τους συμμάχους της ενώπιον τετελεσμένων: αν δεν ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο και επιτρέψουν σε κινεζικές εταιρείες τη συμμετοχή στα δίκτυά τους, τότε η ανταλλαγή στοιχείων με τις ΗΠΑ, θα αντιμετωπίσει περιορισμούς.
Όπως επισήμανε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ: «Θα κάνουμε οτιδήποτε για να διατηρήσουμε τις κρίσιμες υποδομές και τα στοιχεία μας ασφαλή από το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας».
Από τις πρώτες πρεσβείες που αναμετάδωσαν την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ήταν αυτή του Λονδίνου. Τον Ιανουάριο ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε μία στροφή στο θέμα του 5G. Οι κινεζικές εταιρείες δεν θα έχουν πρόσβαση στο «κεντρικό» δίκτυο του 5G, αλλά θα έχουν πρόσβαση στο 35% του «μη κεντρικού» δικτύου. Μία λύση την οποία δεν δέχτηκε καλά ο Λευκός Οίκος.
Υπήρξαν έντονα φορτισμένες τηλεφωνικές επαφές μεταξύ Τραμπ και Τζόνσον, ενώ το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκαναν σαφείς τις επιπτώσεις από τη μερική είσοδο των Κινέζων στο βρετανικό σύστημα. Από τις σημαντικότερες, η μείωση της συνεργασίας στον τομέα των μυστικών υπηρεσιών, γιατί δεν θα μπορούσε να υπάρχει αξιόπιστη ανταλλαγή πληροφοριών.
Η επόμενη χώρα, στην οποία απευθύνονται οι προειδοποιήσεις, είναι η Ιταλία. Πριν από έναν χρόνο, το υπουργείο Άμυνας αγόρασε συσκευές της Huawei μέσα από έναν κεντρικό διαγωνισμό που προκήρυξε η αρμόδια αρχή, η Consip, η οποία πραγματοποιεί τις προμήθειες όλου του δημόσιου τομέα. Υπήρξαν αντιδράσεις από αμερικανικής πλευράς, καθώς και δημόσιος διάλογος για το πώς θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί το θέμα της ασφάλειας στις δημόσιες προμήθειες.
Αυτό που πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει η Ρώμη είναι ο διαγωνισμός για το Cloud της δημόσιας διοίκησης. Τι θα συμβεί αν μία από τις κινεζικές εταιρείες κερδίσει το διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη; Η κυβέρνηση έχει προσθέσει στο διαγωνισμό ένα άρθρο που συνδέει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού με την «κυβερνητική περίμετρο εθνικής ασφάλειας». Αυτό όμως, δεν συμβαδίζει ακριβώς με τις απαιτήσεις του 5G Clean Path.
Με το 5G Clean Path, οι ΗΠΑ θέλουν να επιβάλλουν ένα cordon sanitaire στους συμμάχους τους και να περιορίσουν την κινεζική πρόσβαση. Πρόκειται για μία αποφασιστική στροφή στη γεωπολιτική σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας για το 5G.
Η κίνηση αυτή φέρνει τις κυβερνήσεις των κρατών της Δύσης μπροστά σε δύσκολες επιλογές, στο βαθμό που έχουν αποφασίσει να συνεργαστούν με κινεζικές εταιρείες. Και αυτό διότι το θέμα της εθνικής ασφάλειας αποτελεί, ίσως, τον τελευταίο παράγοντα που θα χαλαρώσει μεταξύ των χωρών της Δύσης.