Χρηματοοικονομικές και εμπορικές ροές της Κίνας στην ελληνική οικονομίαΚώστας Μελάς

Είναι γνωστό ότι οι Έλληνες είναι λαός της υπερβολής, είτε προς τη θετική είτε προς την αρνητική κατεύθυνση. Πάντοτε η συμπεριφορά του είχε αυτά τα χαρακτηριστικά. Σήμερα παρά την αύξηση του βαθμού απάθειας που παρατηρείται, η υπερβολή εξακολουθεί να διέπει τη συμπεριφορά των Ελλήνων. Σε αυτό έχουν συμβάλλει, σε μέγιστο ποσοστό, τα ΜΜΕ δεδομένου ότι η μέγιστη πλειοψηφία εξ αυτών συνδέονται, άμεσα ή έμμεσα, με κέντρα πολιτικής και οικονομικής εξουσίας. Η τελευταία υπερβολή αφορά στις κινεζικές επενδύσεις στην ελληνική οικονομία. Τα τελευταία πέντε χρόνια της μνημονιακής περιόδου οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα έχουν το χαρακτήρα γιατρικού για πάσα νόσο και μαλακία. Άρθρα γράφονται για επενδύσεις σε πολλαπλούς τομείς, για εμπορικές συμφωνίες που θα βοηθήσουν τις ελληνικές εξαγωγές, αναφέρονται στοιχεία που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ο νέος σωτήρας είναι οι κινεζικές επενδύσεις. Μέχρι σήμερα πάντως από πουθενά δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Ίσως στο … μέλλον.

Τελικά πόσες είναι οι προερχόμενες από την Κίνα ΑΞΕ; Συγκεκριμένα:

  • Σύμφωνα με τα στοιχεία της Enterprise Greece (Δηλώσεις του Δ/Σ κ. Στεργιούλη) από το 2010 έως και το 2017 έχουν εισρεύσει στη χώρα μας, συνολικά από την Κίνα, καθαρές άμεσες επενδύσεις ύψους 677 εκατ. ευρώ. Τα επόμενα έτη:
  • Πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ στην κινεζική εταιρεία State Grid με τίμημα 320 εκατ. ευρώ.
  • Η κινεζική επιχείρηση Profex Inc.και η Morgan Stanley επένδυσαν 48.5 εκατ. ευρώ στην Κορρές.
  • Έμμεση κινεζική συμμετοχή μέσω της γαλλοκινεζικής εταιρείας Terminal Link SAS και στον Οργανισμό Λιμανιού Θεσσαλονίκης.
  • Έχουν δοθεί 3464 άδειες «χρυσής βίζας» σε κινέζους πολίτες. Συνολικά περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ.

Δηλαδή το συνολικό απόθεμα των κινεζικών ΑΞΕ, την περίοδο 2010-2019, ανέρχεται σε 1,15 δις ευρώ. Όλα τα υπόλοιπα που διακινούνται καθημερινά στον Τύπο … θα γίνουν στο μέλλον.

Οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα εστιάζονται σε τομείς ιδιαίτερα νευραλγικούς, όπως οι μεταφορές και η εφοδιαστική αλυσίδα, οι επικοινωνίες και τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το απόθεμα Ξένων Άμεσων Επενδύσεων κινεζικής προέλευσης στη χώρα μας (συμπεριλαμβανομένων Χονγκ Κονγκ και Μακάο), κατά την περίοδο 2002-2018, ήταν € 1.2 δισ. Αντίστοιχα, σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία, η συνολική αξία των ελληνικών επενδύσεων στην κινεζική επικράτεια (Ηπειρωτική Κίνα και Χονγκ Κονγκ), κατά την ίδια περίοδο, ήταν € 1.8 δισ. Το σύνολο, σχεδόν, των ως άνω επενδύσεων (99,6%) υλοποιήθηκε στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο αποτελεί οικονομικό επίκεντρο της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής και Νοτιο-Ανατολικής Ασίας.

Εκτός όμως των χρηματοοικονομικών εξελίξεων υπάρχουν και οι εμπορικές συναλλαγές.

Κάθε χρόνο, το έλλειμμα της χώρας μας παρά τη σχετική αύξηση των εξαγωγών μας μεγαλώνει. Η αύξηση που παρουσιάζουν το 2018 οι ελληνικές εξαγωγές οφείλονται σχεδόν αποκλειστικά στην αύξηση των προϊόντων πετρελαίου. Το 2018, η αξία των συναφών εξαγωγών σχεδόν τετραπλασιάστηκε, σε σχέση με το 2017 (€443,9 εκ., έναντι € 114,3 εκ.), καλύπτοντας το 50% περίπου του συνόλου των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στην Κίνα. Παρότι για τους παραγωγούς του κρόκου Κοζάνης και των ακτινιδίων οι πρόσφατες υπογραφείσες συμφωνίες (οι μόνες που φαίνεται να έχουν συγκεκριμένο περιεχόμενο) είναι σημαντικές, δεν υπάρχει κανείς να πιστεύει ότι με αυτό τον τρόπο θα βελτιωθεί το έλλειμμα των εμπορικών μας συναλλαγών με την Κίνα.

Το 2017, ο αριθμός των αφίξεων Κινέζων τουριστών στα αεροδρόμια της χώρα μας ανήλθε σε 106.264, παρουσιάζοντας αύξηση ύψους 32%, σε σχέση με το 2016. Η ανοδική πορεία των αφίξεων Κινέζων τουριστών συνεχίστηκε και το 2018, οπότε και κατεγράφησαν 134.570 αφίξεις (αύξηση 27%).

Οι Έλληνες εφοπλιστές είναι οι μόνοι που έχουν σημαντικές συναλλαγές με τη χώρα της Ανατολής. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία την τελευταία 15ετία έχουν κατασκευάσει στα κινέζικα ναυπηγεία περίπου 1000 πλοία με δανεισμό από τις κινεζικές τράπεζες ύψους περίπου 15 δις δολαρίων (περίπου το 21% του συνολικού δανεισμού για ναυτιλιακά δάνεια που έχουν εκχωρήσει οι κινέζικες τράπεζες. Παράλληλα το 60% των εισαγωγών που πραγματοποιούνται στην Κίνα γίνεται από πλοία που ανήκουν στους Έλληνες εφοπλιστές.