Το βασικό στοιχείο για τον κατακερματισμό της παγκόσμιας αγοράς είναι η αποσύνδεση από την Κίνα. Είναι το νέο σιδηρούν παραπέτασμα. Εάν η ασιατική χώρα αποκλειστεί, δεν θα υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διατηρήσουν την ηγεμονία και, επιπλέον, θα την χαρακτηρίσουν «παγκόσμια», επειδή ο κόσμος αποτελείται μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τους συμμάχους τους και τους πιο πιστούς συνεργάτες τους.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να επιτύχουν αποσύνδεση με πολεμικά μέτρα και, κυρίως, οικονομικό πόλεμο, όπως είναι ο αποκλεισμός που, σε αντίθεση με προηγούμενες εποχές, είναι επιλεκτικός: επηρεάζει συγκεκριμένους οικονομικούς τομείς, όπως οι νέες τεχνολογίες και οι ημιαγωγοί.
Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ δεν στοχοποιούν πλέον μεμονωμένες κινεζικές εταιρείες, αλλά τη χώρα στο σύνολό της. Τώρα, η πώληση προηγμένων επεξεργαστών σε οποιαδήποτε κινεζική εταιρεία απαιτεί εξουσιοδότηση, ενώ το Κογκρέσο ανακοίνωσε ότι θα απορρίψει τις περισσότερες από αυτές.
Αυτό το μέτρο εμποδίζει οποιονδήποτε πολίτη, κάτοικο ή εταιρεία των ΗΠΑ να συναλλάσσεται με κινεζική εταιρεία που κατασκευάζει επεξεργαστές. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν ήδη περισσότερες από 1.300 κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες. Πρόκειται για κήρυξη πολέμου.
Η πολιτική αποδέσμευσης της Ουάσιγκτον υπερβαίνει κατά πολύ τους δασμούς του Τραμπ και τις κυρώσεις του Μπάιντεν κατά των κινεζικών εταιρειών. Είναι μια προσπάθεια να γονατίσει την κινεζική οικονομία, εμποδίζοντας την πρόσβαση σε τεχνολογίες αιχμής.
Το σχέδιο των Ηνωμένων Πολιτειών έχει τεθεί σε εφαρμογή εδώ και μερικά χρόνια, αλλά μένει να δούμε ποια θα είναι η απάντηση από την Κίνα, η οποία μέχρι τώρα περιοριζόταν σε απειλητικά μέτρα όπως ο έλεγχος στις εξαγωγές ορισμένων στρατηγικών πρώτων υλών, όπως το γάλλιο και το γερμάνιο.
Όπως είναι αναμενόμενο, κάθε πλευρά προσπαθεί να βλάψει τον αντίπαλο όσο το δυνατόν περισσότερο. Όμως οι απαντήσεις δεν είναι συμμετρικές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εμποδίζουν την εξαγωγή τεχνολογίας και η Κίνα την εξαγωγή πρώτων υλών.
Στις αρχές Οκτωβρίου 2022, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εφάρμοσε νέους περιορισμούς στην πρόσβαση της Κίνας σε ημιαγωγούς. Οι περιορισμοί επιβάλλουν μια δύσκολη αδειοδοτική διαδικασία για την πώληση ημιαγωγών σε κινεζικές εταιρείες.
Η Κίνα δεν θα μπορέσει να αγοράσει τεχνολογία ή να την κατασκευάσει, στερώντας σε μεγάλο βαθμό από την κινεζική οικονομία την υπολογιστική ισχύ που χρειάζεται για να εκπαιδεύσει την τεχνητή νοημοσύνη σε μεγάλη κλίμακα, ή όπως ειπώθηκε, πρόκειται «να σκοτώσει ολόκληρο το κινεζικό οικοσύστημα υψηλής τεχνολογίας».
Όμως αυτή η τάση δεν πρόκειται να σταματήσει εκεί. Εάν προχωρήσει η κλιμάκωση, όπως φαίνεται, ο αποκλεισμός θα επεκταθεί και σε άλλους οικονομικούς τομείς, όπως η βιοτεχνολογία ή τα χρηματιστήρια. Οι αλυσίδες εφοδιασμού θα διαταραχθούν σοβαρά, οδηγώντας σε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, παγκόσμια ύφεση.
Είναι απαραίτητο να θυμόμαστε ότι αυτά τα μέτρα απαγορεύονται από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Ούτε θα είναι αυτονόητο ότι δεν θα υπάρχει αντίλογος, όπως στην πανδημία, όταν τα Δυτικά μέσα ενημέρωσης θα λένε ότι όλα προέρχονται από την Κίνα: η κρίση, η ανεργία, τα κλεισίματα, τα χρέη, ο πληθωρισμός…
Ωστόσο, η αποσύνδεση δεν αρκεί. Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να επιβάλουν μια πολιτική των συγκρουόμενων μπλοκ που θα βασίζεται στην πειθαρχία, η οποία θα μεταφραστεί σε κυρώσεις και θα αναγκάσει τους συμμάχους τους να προσχωρήσουν σε αυτή.
Ο οικονομικός πόλεμος έχει ξεκινήσει, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν τις καθημερινές παρεμβάσεις τους στην Ταϊβάν και στα νότια της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, όπου πραγματοποιούν τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις στην ιστορία με πραγματικά πυρά («Talisman Sabre»).
Η αποσύνδεση είναι μόνο ένα μικρό μέρος ενός μεγαλύτερου πολέμου που διεξάγεται κατά της Κίνας για να αποδυναμώσει την άμυνά της, να την απομονώσει από τους συμμάχους της, να ενισχύσει τους εχθρούς της και να την αναγκάσει να υποταχθεί στις επιταγές της Ουάσιγκτον.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναζητούν την Ουκρανία τους στον Ειρηνικό, μια χώρα που μπορεί να παίξει τον ίδιο ρόλο, για να δοκιμάσει την Κίνα με πόλεμο. Πρόκειται για μια δύσκολη αναζήτηση και η εξεύρεση λύσης, δεν είναι προφανής.
Εξίσου προφανής δεν είναι και η επιτυχία της αποσύνδεσης και της απομόνωσης της Κίνας, σε μια εποχή που οι διεθνείς συσχετισμοί αλλάζουν.