Για το όνομα της ΤαϊβάνΧρήστος Ευαγγέλου

Μετά τη Λιθουανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιπαρατίθενται με την Κίνα για το όνομα της εκπροσώπησης της Ταϊβάν στη χώρα. Οι γερουσιαστές Marco Rubio (Ρεπουμπλικανός) και Bob Menendez (Δημοκρατικός) ενώθηκαν με τους βουλευτές John Curtis (Ρεπουμπλικανός) και Chris Pappas (Δημοκρατικός) ευθυγραμμίζοντας τα νομοσχέδιά τους στα δύο τμήματα του Κογκρέσου, για να ζητήσουν από τον Υπουργό Εξωτερικών να συνεργαστεί με την κυβέρνηση της Ταϊβάν και να μετονομάσει το σημερινό Γραφείο Οικονομικής και Πολιτιστικής Αντιπροσωπείας της Ταϊπέι, σε Γραφείο Αντιπροσωπείας της Ταϊβάν.

Ωστόσο, αυτό δεν θεωρείται μια «διπλωματική» αναγνώριση της Ταϊβάν σύμφωνα με την πολιτική της «μίας Κίνας» (One China Policy).

Ο γερουσιαστής Menendez είπε στο Reuters ότι η πρόταση είναι συνεπής με τον νόμο για τις σχέσεις της Ταϊβάν που ορίζει τους ανεπίσημους δεσμούς των ΗΠΑ με την Ταϊβάν. Η Ουάσιγκτον βρίσκεται στο πλάι της Ταϊβάν, ώστε να μπορεί να «αποφασίσει το μέλλον της», πρόσθεσε.

Μια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση θα είχε δύο συνέπειες. Η πρώτη: θα τροφοδοτούσε τις εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, με την τελευταία να θεωρεί την Ταϊβάν ως ένα επαναστατημένο νησί και να απορρίπτει κάθε πρωτοβουλία που θα μπορούσε να ακούγεται ως διεθνής αναγνώριση. Η δεύτερη: οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρόσφεραν μια «ομπρέλα» σε μικρότερες χώρες, όπως η Λιθουανία, που έχουν αποφασίσει να εμβαθύνουν τις σχέσεις με την Ταϊβάν, ανοίγοντας γραφείο αντιπροσωπείας.

Τις τελευταίες ημέρες, είχαν διαδοθεί φήμες ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Λιθουανίας σκέφτεται να επαναλάβει την πρωτοβουλία του προτείνοντας αλλαγή του ονόματος, για να αναφέρεται στον «λαό της Ταϊβάν» και όχι στην Ταϊβάν.

Μια υπόθεση που σήμερα φαίνεται να έχει απορριφθεί. Επίσης, γιατί αυτό δεν θα ήταν αρκετό για να πείσει την Κίνα.

Μετά από αυτή την επιλογή μάλιστα, η Λιθουανία κατέληξε στο στόχαστρο του Πεκίνου και των οικονομικών πιέσεών του. Έτσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες πήραν θέση για την υπεράσπιση του κράτους της Βαλτικής και η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να φέρει την υπόθεση ενώπιον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και να δημιουργήσει ένα εργαλείο κατά των οικονομικών πιέσεων. Ένα παρόμοιο βήμα των Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσε να καθησυχάσει και τη Σλοβενία, η οποία τις τελευταίες ημέρες ανακοίνωσε συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για να ανοίξει γραφείο της Ταϊβάν στην πρωτεύουσά της.

Όλα αυτά δείχνουν ότι η αντιπαράθεση της Δύσης με την Κίνα θα συνεχιστεί σε διάφορα επίπεδα, ασχέτως αν η ΕΕ είναι διχασμένη για τον τρόπο αντιμετώπισης του Πεκίνου.