Γεωοικονομικές πτυχές του Euro και του Copa AmericaΦίλιππος Αδαμίδης

Για το EURO 2020 η UEFA έκλεισε συμφωνίες χορηγιών με τρεις τρόπους: National Team Football Official Sponsors, Euro 2020 Official Sponsors και Euro 2020 Official Licensees. Η προέλευση των εταιρειών που επιχορήγησαν αυτό το mega-event, δείχνει το πώς αξιολογείται το ποδόσφαιρο στον χώρο των επιχειρήσεων.

Παράλληλα με τους συνεργάτες της UEFA όπως είναι η FedEx και η Konami, κάθε εθνική ομάδα έφερε και τους δικούς της χορηγούς. Έτσι η Αγγλία έφερε τη ΒΤ, η Γερμανία τη Lufthansa, η Δανία την Carlsberg και η Τσεχία τη Hyundai. Το ίδιο έκαναν και οι υπόλοιπες ομάδες.

Αυτό που είναι προφανές είναι ότι ενώ το EURO είναι μία ποδοσφαιρική διοργάνωση που αφορά την Ευρώπη, η εμπορική του απήχηση είναι παγκόσμια. Αυτό συμβάλλει και στην ενίσχυση της ήπιας ισχύος της Ευρώπης και της εικόνας της σε διεθνή κλίμακα. Παράλληλα, καταδεικνύει ότι το ποδόσφαιρο βρίσκεται στην καρδιά της οικονομίας της διασκέδασης και του lifestyle, αλλά και της ψηφιακής οικονομίας.

Από τις χώρες που συμμετείχαν, μόνο η Γερμανία μπόρεσε να προωθήσει την εικόνα της μαζί με την εθνική της ταυτότητα και την εθνική της βιομηχανία, η οποία εκπροσωπήθηκε από εταιρείες όπως η Volkswagen και η Adidas.

Η εμφάνιση της Gazprom αντανακλά τη λογική ανάδειξης της Ρωσίας, ως παράγοντα με ιδιαίτερο βάρος στην Ευρώπη.

Η Κίνα ως ανερχόμενη πολιτική και οικονομική δύναμη, ήταν φυσιολογικό να αποτελέσει έναν από τους μεγαλύτερους σπόνσορες της UEFA μέσα από τις εταιρείες Alipay, Antchain, Hisense, TikTok και Vivo. Ακόμα και αν κάποια από τα προϊόντα τους δεν υπάρχουν στην Ευρώπη, η εικόνα μένει.

Η παρουσία των ΗΠΑ σηματοδοτήθηκε μέσα από την Coca Cola και την IMG, δείχνοντας ότι η επιχειρηματική της κοινότητα εξακολουθεί να αντλεί οφέλη από το ποδόσφαιρο, παρά το ότι αυτό δεν αποτελεί την πρώτη επιλογή των Αμερικανών.

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μπορεί να εμφανίστηκαν στο επίπεδο χορηγιών των εθνικών ομάδων, αλλά στο επίπεδο των κεντρικών χορηγιών της UEFA δεν μπόρεσαν να ανταγωνιστούν τους υπόλοιπους.

Σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, οι αντίστοιχες από την Κίνα και τις ΗΠΑ έδειξαν ότι έχουν και την οικονομική άνεση και την απαιτούμενη στρατηγική για να κυριαρχήσουν στο τουρνουά. Αυτό αντανακλά και ευρύτερες παγκόσμιες τάσεις, μία από τις οποίες είναι και η πτωτική πορεία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

Η κεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών εταιρειών είναι πολύ πιο πίσω από αυτή των αμερικανικών και σε λίγο θα υποσκελιστούν και από τις κινεζικές επιχειρήσεις. Και όλα αυτά σε έναν κόσμο που τα τεχνολογικά hotspots βρίσκονται στη Silicon Valley και στη Shenzhen και όχι στην Ευρώπη.

ΤΟ COPA AMERICA

Το Copa America αντιμετώπισε προβλήματα καθώς δεν μπορούσε να διεξαχθεί στην Κολομβία. Την τελευταία στιγμή, η Βραζιλία του Μπολσονάρο έσωσε την κατάσταση. Η όλη διαδικασία ανάγκασε πολλούς σπόνσορες να αποχωρήσουν.

Έτσι το τουρνουά έμεινε μόνο με τέσσερις χορηγούς: Την ευρωπαϊκή Betsson και τις κινεζικές Kwai, TCL και Sinovac. Η τελευταία, είναι η γνωστή φαρμακοβιομηχανία που παράγει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό που χρησιμοποιείται στην Κίνα και σε άλλες χώρες, ενώ δώρισε και 50.000 δόσεις για να χρησιμοποιηθούν από τους διοργανωτές. Πρόκειται για άλλη μία κίνηση της διπλωματίας του εμβολίου που προωθεί το Πεκίνο.

Η κινεζική διείσδυση στις αγορές της Νότιας Αμερικής είναι μεγάλη και συνεχιζόμενη και οι χώρες της Δύσης, δεν έχουν τρόπους για να την ανακόψουν.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Αυτόν τον μήνα, η παρουσία της Alibaba θα γίνει και πάλι αισθητή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο.

Κατά τη διάρκεια του Africa Cup of Nations του 2019 που διεξήχθη στην Αίγυπτο, η Huawei ήταν ένας από τους σημαντικότερους σπόνσορες. Η παρουσία της εκεί σχετίζεται με την κατασκευή δικτύων 5G σε χώρες της Αφρικής. Η εταιρία θα χρηματοδοτήσει και το επόμενο τουρνουά που θα διεξαχθεί το 2022 στο Καμερούν.

Το 2022 θα διεξαχθούν και οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Πεκίνο, όπου λογικά θα κυριαρχήσουν οι κινεζικές εταιρείες.

Στο τέλος του 2022 στο Παγκόσμιο Κύπελο Ποδοσφαίρου στο Κατάρ, θα επανεμφανιστούν οι κινεζικές Hisense και Vivo, συνοδευόμενες από τη Wanda.

Υπάρχει μία απλή απάντηση στο γιατί οι κινεζικές εταιρείες θέλουν να εδραιώσουν την παρουσία τους στα αθλητικά mega-events. Η κινεζική οικονομία αναπτύσσεται συνεχώς και οι κινεζικές επιχειρήσεις έχουν την οικονομική άνεση να αποκτήσουν δικαιώματα χορηγιών. Από την άλλη πλευρά, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις φαίνονται λιγότερο διατεθειμένες να συνδέσουν το όνομά τους με οργανισμούς όπως η UEFA και η IOC.

Είναι αρκετοί αυτοί που θεωρούν ότι εκτός από την οικονομική διείσδυση, το Πεκίνο έχει και μία στρατηγική στόχευση στον αθλητισμό. Θέλει να διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελο ποδοσφαίρου του 2030. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να αυξήσει την επιρροή του διά των χορηγιών, στους κύκλους της FIFA και της UEFA.

Σε κάθε περίπτωση, είναι εμφανές ότι οι κινεζικές χορηγίες στα αθλητικά mega-events θα είναι ο νικητής της επόμενης οκταετίας.