Η εμφάνιση του SORAΜανώλης Μουράτογλου

Τον Φεβρουάριο, η ανοιχτή τεχνητή νοημοσύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες κυκλοφόρησε το Sora, μια αναβάθμιση του ChatGPT. Μέχρι τώρα το ChatGPT μπορούσε να δημιουργήσει κείμενο και να βοηθήσει κάποιον να δημιουργήσει έγγραφα και αντίγραφα. Τώρα έγινε ένα βήμα παραπέρα: ο ενδιαφερόμενος δίνει ένα θέμα και το σύστημα δημιουργεί ένα βίντεο. Αυτό το βίντεο είναι πολύ ζωντανό και φυσικά δεν κρύβεται εντελώς ότι είναι τεχνητό. Με προσεκτική εξέταση υπάρχουν διαφορές μεταξύ του φυσικού και του τεχνητού. Αλλά με την κοινή λογική, αυτό αποτελεί σίγουρα μια τεχνολογική πρόοδο.

Από την οπτική γωνία των απλών καταναλωτών, είναι σίγουρα πιο προηγμένο από το ChatGPT, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει κείμενο με φως. Μπορεί να δημιουργήσει εικόνες που είναι αρκετά ρεαλιστικές, κάτι που είναι σίγουρα μια σημαντική βελτίωση.

Αναγνωρίζεται από όλους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο σε αυτό το θέμα, αλλά πρέπει αυτή η πρόοδος να εξετασθεί μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο.

Από ιστορική άποψη, η σύγχρονη ανθρωπότητα έχει εισέλθει στον βιομηχανικό πολιτισμό, επομένως η ουσία της σύγχρονης ιστορίας ονομάζεται εκβιομηχάνιση. Είναι κοινά παραδεκτό, ότι η ανθρωπότητα κινείται τώρα προς την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση. Αλλά η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση δεν έχει ολοκληρωθεί, βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία εξέλιξης. Υπάρχουν πολλά επίπεδα που οδηγούν στην Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση που δίνει τη κατεύθυνση για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Το πρώτο είναι η τεχνητή νοημοσύνη. Στην πραγματικότητα, το Sora είναι ένας μικρός κρίκος σε αυτό το επίπεδο. Το δεύτερο είναι η ίδια η βιομηχανία. Εάν υπάρξει μια μεγάλη ανακάλυψη στη βιομηχανία και οι άνθρωποι επηρεαστούν με κάποιο τρόπο, αυτό θα επιφέρει μια βιομηχανική επανάσταση. Το τρίτο είναι νέα βιομηχανικά υλικά, όπως το γραφένιο και η υπεραγωγιμότητα σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτές οι αλλαγές είναι επίσης επαναστατικές. Το τέταρτο είναι η νέα ενέργεια, κυρίως εάν υπάρξει μια επαναστατική ανακάλυψη στην ηλιακή ενέργεια ή στην πυρηνική σύντηξη. Το πέμπτο πρέπει να είναι η κβαντική επιστήμη και οι κβαντικοί υπολογιστές.

Επομένως, δεν υπάρχει ούτε ένας δρόμος για την ανθρωπότητα που να την οδηγήσει στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι σίγουρα μια κατεύθυνση, αλλά δεν σημαίνει ότι θα είναι αυτή η ίδια, η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση στο μέλλον.

Φαίνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προηγούνται σχετικά στα επίπεδα που προαναφέρθηκαν, αλλά και η Κίνα δεν είναι αδύναμη. Η Κίνα βρίσκεται σχεδόν σε όλα αυτά τα επίπεδα.

Η Ευρώπη, η Ρωσία, η Ινδία και η Ιαπωνία είναι ήδη πίσω από τις εξελίξεις αυτές. Ο ανταγωνισμός τους σε αυτούς τους τομείς στην πραγματικότητα δεν είναι πλέον στο ίδιο επίπεδο με την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το ChatGPT θεωρείται μοντέλο big data. Σε αυτού του τύπου τα μοντέλα υπάρχει μεγάλη πρόοδος στις ΗΠΑ. Αλλά αυτά τα μοντέλα είναι μέρος της τεχνητής νοημοσύνης, δεν ισούνται με την τεχνητή νοημοσύνη. Υπάρχουν πολλές άλλες πτυχές της τεχνητής νοημοσύνης.

Επιπλέον, είναι δύσκολο να πούμε ποια οφέλη θα φέρει αυτή η τεχνολογική ανακάλυψη στην κοινωνία και ποια πρόοδο θα φέρει στον κλάδο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάνει πολλές ανακαλύψεις τα τελευταία χρόνια. Πρώτα ήταν η εικονική πραγματικότητα VR, μετά το Bitcoin, το Metaverse και το Google glass. Το ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι ποια βιομηχανική πρόοδο μπορούν να δημιουργήσουν αυτές οι ανακαλύψεις.

Το ίδιο ισχύει και για το Sora, που είναι μια τεχνολογική πρόοδος στην τεχνητή νοημοσύνη. Τι αποτέλεσμα όμως θα έχει;

Οι προηγούμενες τεχνολογικές ανακαλύψεις εκτός από την αύξηση των τιμών των μετοχών των εταιρειών που σχετίζονται με την τεχνολογία, έχει επαναφέρει τη βιομηχανική παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες; Η απάντηση είναι αρνητική.

Επομένως, τα προβλήματα αποβιομηχάνισης που αντιμετωπίζει ο Δυτικός κόσμος, εξακολουθούν να χρήζουν απάντησης, ανεξάρτητα από τις τεχνολογικές βελτιώσεις και ανακαλύψεις.