Δεδομένου του τι έχει προηγηθεί, η οικονομική κρίση της Αργεντινής δεν είναι σίγουρα νέα είδηση, με τον πληθωρισμό να φτάνει το 70% ετησίως τον Ιούλιο, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο.
Είναι λιγότερο γνωστό ότι ένα από τα προβλήματα της οικονομίας της Αργεντινής, η οποία εξαρτάται κατά 70% από την εσωτερική αγορά, είναι η έλλειψη αποθεμάτων σε δολάρια ΗΠΑ. Στην εγχώρια αγορά υπάρχει μεγάλη ζήτηση για αυτό το νόμισμα και για λόγους δημιουργίας αποθεματικού.
Το δολάριο είναι αναγκαίο για τη βιομηχανία για να αγοράσει προϊόντα παραγωγής, αλλά και από ιδιώτες για να κρατήσει τις αποταμιεύσεις μακριά από τον πληθωρισμό, καθώς και για την αγορά ακινήτων.
Όλα αυτά οδηγούν σε μια σταθερή μείωση των αποθεμάτων που απαιτούνται για να λειτουργήσει η οικονομία.
Η κυβέρνηση παραδέχεται τη σπανιότητα δολαρίων σε μετρητά και κάνει λόγο για αποθεματικά 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά σύμφωνα με τους αναλυτές ο αριθμός είναι αναμφισβήτητα υπερεκτιμημένος καθώς περιλαμβάνει και τα αποθέματα φυσικών προσώπων που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την κεντρική τράπεζα σε περίπτωση ανάγκης. Είναι περισσότερο από πιθανό ότι δεν υπάρχουν περισσότερα από 5 δις δολάρια διαθέσιμα, αν όχι λιγότερα. Ανησυχητικό νούμερο, αν αναλογιστούμε και τις δόσεις του δανείου του ΔΝΤ που πρέπει να πληρωθούν, ανάλογες με αυτή που πληρώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Έχοντας κάνει την απαραίτητη προετοιμασία, τα νέα των ημερών είναι ότι ο πρόσφατα διορισμένος υπουργός Οικονομίας Σέρτζιο Μάσα, για να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, εφηύρε αυτό που τα τοπικά ΜΜΕ αποκαλούν «δολάριο σόγιας». Ουσιαστικά, οι παραγωγοί σόγιας που εξάγουν πληρώνονται σε δολάρια, τα οποία πρέπει να ανταλλάξουν με την επίσημη ισοτιμία που αντιστοιχεί σε περίπου 150 πέσος για κάθε δολάριο, έναντι της πραγματικής ισοτιμίας των 280 πέσος. Εάν προσθέσετε σε αυτό έναν φόρο 33%, τα κέρδη μειώνονται κατά περίπου το ένα τρίτο.
Οι παραγωγοί, δεδομένου ότι οι αντίστοιχοι στην Ουρουγουάη και την Παραγουάη δεν έχουν αυτά τα προβλήματα, τείνουν να δημιουργούν αποθέματα σόγιας και όχι να πωλούν, ελπίζοντας σε υποτίμηση του πέσος. Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση έχει εισαγάγει ένα είδος επιδότησης για τους παραγωγούς σόγιας: προβλέπει ότι η επίσημη τιμή του δολαρίου στην περίπτωσή τους θα είναι μόνο 200 πέσος μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, με την ελπίδα ότι θα πουλήσουν το προϊόν τους και ότι θα εισαχθούν. δολάρια στην εγχώρια αγορά.
Το μέτρο έγινε δεκτό χλιαρά από τους παραγωγούς σόγιας, οι οποίοι το όρισαν ως ανεπαρκές και σε κάθε περίπτωση μόνο ως προσωρινό ανακουφιστικό μέτρο που δεν λύνει το υποκείμενο πρόβλημα. Επίσης, ζητούν επιστροφή σε μια ενιαία ισοτιμία δολαρίου από τον Οκτώβριο με βάση την πραγματική ισοτιμία και όχι αυτή που έχει επιβάλει η κυβέρνηση.
Τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση έχει εισαγάγει διάφορα πρόσθετα μέτρα για τη μετατροπή σε ξένο νόμισμα, οδηγώντας σε μια έκρηξη διαφορετικών ισοτιμιών, από την λεγόμενη ισοτιμία του Παγκοσμίου Κυπέλλου «Κατάρ» για ταξίδια έως τη λεγόμενη ισοτιμία «Netflix» για υπηρεσίες στο εξωτερικό όπως το streaming .
Η άνθηση των παράλληλων συναλλαγματικών ισοτιμιών έχει επιταχυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες, και έγινε στόχος διακωμώδησης στο διαδίκτυο, που αποκαλεί τα μέτρα «tutti-frutti». Αλλά αντανακλά επίσης, έναν σοβαρό κίνδυνο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση για να προστατεύσει τα φθίνοντα αποθέματα δολαρίων που απαιτούνται για την αποπληρωμή του χρέους.
Η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα υποστηρίζουν ότι ο έλεγχος της ισοτιμίας είναι απαραίτητος για την προστασία των συναλλαγματικών αποθεμάτων και τη σταθεροποίηση της οικονομίας. Θέλει να αποφύγει μια απότομη υποτίμηση, αν και το πέσος έχει χάσει αργά αλλά σταθερά περίπου 50% έναντι του δολαρίου εφέτος.
Αν και η Αργεντινή είναι από τις πρώτες υποψήφιες χώρες για είσοδο στους BRICS, οι οικονομικές της αδυναμίες, ανοίγουν πολλά παράθυρα τρωτότητας…