Αυξάνονται οι αντίπαλοι του BitcoinΜανώλης Μουράτογλου

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέτρεψε την κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ να αποσύρει το νόμιμο καθεστώς νομίσματος επειδή εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους. Αλλά δεν είναι το μόνο ίδρυμα που απορρίπτει τη διάδοση των κρυπτονομισμάτων.

Μετά την κατάρρευση την περασμένη εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών, το Bitcoin συνεχίζει να χάνει την αξία του μετά από ένα ασθενικό ράλι. Το εικονικό νόμισμα, μαζί με άλλα κρυπτονομίσματα, έχανε 3,31% στα 36.545 δολάρια και είδε την κεφαλαιοποίησή του να πέφτει στα 691 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σίγουρα δεν βοηθάει η σκληρή κριτική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εναντίον της μοναδικής χώρας που έχει υιοθετήσει το Bitcoin ως νόμιμο νόμισμα: το Ελ Σαλβαδόρ. Το ΔΝΤ προέτρεψε την κυβέρνηση του Nayib Bukele να αποσύρει την άδεια, προειδοποιώντας για «σημαντικούς κινδύνους που συνδέονται από τη χρήση του για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την οικονομική ακεραιότητα και προστασία των καταναλωτών».

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2021, το Bitcoin αναγνωρίστηκε ως νόμιμο χρήμα στο Ελ Σαλβαδόρ στο ίδιο επίπεδο με το δολάριο των ΗΠΑ, το οποίο αντικατέστησε το εθνικό νόμισμα του Σαλβαδόρ πριν από 20 χρόνια. Ο πληθυσμός δεν εκτίμησε την υιοθέτηση του Bitcoin ως δεύτερου νομίσματος και διαμαρτυρήθηκε έντονα κατά της κυβέρνησης και των οικονομικών της μέτρων.

Η σύσταση του ΔΝΤ βασίζεται σε μια διαβούλευση με μια ομάδα οικονομολόγων «για να αξιολογηθούν οι οικονομικές και χρηματοοικονομικές εξελίξεις και να συζητηθούν οι πολιτικές της χώρας με αξιωματούχους της κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας». Οι ειδικοί έχουν εντοπίσει «τρομερές συνέπειες» για την οικονομία της χώρας της Κεντρικής Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων των εξαιρετικά ασταθών τιμών και των περιουσιακών στοιχείων που χρησιμοποιούνται για ξέπλυμα χρήματος και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Και αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη βοήθεια που διατίθεται από το ΔΝΤ για την ανάκαμψη της οικονομίας του Ελ Σαλβαδόρ.

ΠΟΙΟΙ ΑΝΤΙΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΟ BITCOIN

Ένας άλλος διεθνής οργανισμός που δεν εμπιστεύεται τη χρήση των κρυπτονομισμάτων είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε παγκόσμια ρύθμιση του Bitcoin, καθώς είναι ένα στοιχείο άκρως κερδοσκοπικό, ικανό να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα: «Για όσους πιστεύουν ότι το Bitcoin μπορεί να μετατραπεί σε νόμισμα […] Λυπάμαι πραγματικά. Αλλά αυτό είναι ένα εξαιρετικά κερδοσκοπικό εργαλείο που οδήγησε σε ορισμένες αστείες επιχειρήσεις και σε ορισμένες δραστηριότητες νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που πρέπει να καταδικαστούν […] Η ρύθμιση πρέπει να συμφωνηθεί και να εφαρμοστεί παγκοσμίως, γιατί εάν υπάρχει μια κερκόπορτα θα χρησιμοποιηθεί».

Η Κίνα και η Τουρκία έχουν επίσης απαγορεύσει τις πράξεις κρυπτονομισμάτων. Και στη Ρωσία, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα ήταν υπέρ μιας πρότασης για φορολογία και ρύθμιση της εξόρυξής του, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Ο νέος νόμος που υιοθέτησε η Μόσχα, θα επιτρέπει η εξόρυξη να περιοριστεί σε περιοχές με πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας, όπως το Ιρκούτσκ, το Κρασνογιάρσκ και η Καρελία.

Για το ΔΝΤ, η έγκριση ενός κανονισμού για τα ψηφιακά νομίσματα είναι επείγουσα, καθώς έχουν τη δυνατότητα να έχουν αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία που εξαρτάται από τις αγορές.