Χιλή: Οι οικονομικές προοπτικές της νέας κυβέρνησηςΦίλιππος Αδαμίδης

Η ταραχώδης περίοδος της Χιλής, ξεκίνησε με τις διαμαρτυρίες τον Οκτώβριο του 2019. Ήταν μια μορφή «μοριακού» εμφύλιου πολέμου, με βάση την περιγραφή του Esenzberger, που είχε εκδηλωθεί σε πολλές χώρες εκείνη την περίοδο, αλλά στην Χιλή είχε πιο έντονα χαρακτηριστικά.

ΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Η πολιτική κατάσταση επιδεινώθηκε από την αβεβαιότητα της αναθεώρησης του συντάγματος και το σοκ του COVID-19, και όλα αυτά έχουν κλονίσει βαθιά την εμπιστοσύνη των εταιρειών σε αυτό που κάποτε θεωρούνταν το παράδειγμα της χρηστής διακυβέρνησης και της πολιτικής σταθερότητα στη Νότια Αμερική, ή με άλλα λόγια το προπύργιο του νεοφιλελευθερισμού.

Η κυβέρνηση του νέου προέδρου Μπόριτς θα κληθεί να ικανοποιήσει τους πολιτικά κινητοποιημένους υποστηρικτές του στα αριστερά, σε μια συγκυρία στενών δημόσιων οικονομικών, χωρίς να βυθιστεί σε οικονομική κρίση.

Ο Μπόριτς καθόρισε τον στόχο, να οδηγήσει τη Χιλή προς μια «κοινωνία ευημερίας». Για να πληρώσει για τα εκτεταμένα προγράμματα που έχει περιγράψει, τα οποία περιλαμβάνουν δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση και βελτιωμένες υπηρεσίες υγείας, λέει ότι θα αυξήσει τα δικαιώματα εξόρυξης, θα διευρύνει τις προσπάθειες κατά της φοροδιαφυγής και θα επιβάλει έναν «πράσινο φόρο».

Ο Μπόριτς δεσμεύτηκε επίσης να αντικαταστήσει το ιδιωτικό συνταξιοδοτικό σύστημα της Χιλής με ένα καθολικό δημόσιο, αλλά το φορολογικό κόστος για την κυβέρνηση της Χιλής να αναλάβει τις συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις για μια νέα γενιά Χιλιανών και το δίλημμα πώς να αντιμετωπίσει τους Χιλιανούς που έχουν διαφοροποιημένες εισφορές στο ιδιωτικό σύστημα της Χιλής, παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα.

Ομοίως, ο Μπόριτς δεσμεύτηκε να στηρίξει τις «πράσινες» επενδύσεις, να προωθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να μην αυξήσει τους φόρους σε αυτές, αλλά είπε επίσης ότι θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό και θα μειώσει τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας, κάτι που πιθανόν να πλήξει σκληρά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ

Στο πλαίσιο των σοβαρών οικονομικών και πολιτικών προκλήσεων της Χιλής, οι αποφάσεις της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας σχετικά με την αγορά εγχώριων εμπορευμάτων και τις επενδύσεις στην οικονομία της Χιλής θα αποκτήσουν μεγαλύτερη σημασία. Πρόσφατες στρατηγικές αποφάσεις, όπως ο αποκλεισμός μιας κινεζικής εταιρείας από την κυβέρνηση της Χιλής από μια προσπάθεια διαχείρισης του εθνικού μητρώου της Χιλής, που θα έθετε σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα όλων των Χιλιανών, υπογραμμίζουν τη σημασία του να γίνει κατανοητό πού βρίσκονται τα θεμελιώδη συμφέροντα της Χιλής, οι επιδιώξεις και οι περιορισμοί της σχέσης με την Κίνα.

Ωστόσο, και οι δύο προεδρικές εκστρατείες των Μπόριτς και Καστ παρέμειναν σιωπηλές σχετικά με τις πιθανές σχέσεις της Χιλής με τη ΛΔΚ. Μία από τις λίγες εξαιρέσεις, αν και έμμεση, ήταν μια πρόταση του Μπόριτς ότι η κυβέρνησή του θα επανεξετάσει ορισμένες διμερείς εμπορικές δεσμεύσεις και δεν θα επικύρωνε τη συμμετοχή της Χιλής στο TPP-11 (Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership), αν και από τον πρώτο γύρο των εκλογών, ο Μπόριτς υπαναχώρησε από αυτή τη θέση.

Η Κίνα αγοράζει το ήμισυ του συνόλου του χαλκού της Χιλής, της κύριας εξαγωγής της χώρας, και η κινεζική ζήτηση παίζει σημαντικό ρόλο στη διεθνή τιμή του εμπορεύματος. Η Κίνα είναι επίσης μια βασική εξαγωγική αγορά για το νιτρικό κάλιο της Χιλής, τα κρασιά, τα φρούτα και άλλα προϊόντα.

Ομοίως, η αβεβαιότητα μεταξύ των επενδυτών από τη Δύση θα αυξήσει τη μόχλευση των Κινέζων ομολόγων τους σε τομείς όπως το λίθιο, η ηλεκτρική ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες και το λιανικό εμπόριο. Πράγματι, στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, πέντε πρόσφατες εξαγορές τα τελευταία πέντε χρόνια από εταιρείες με έδρα στην Κίνα εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Χιλή, έδωσαν στο Πεκίνο τον έλεγχο πάνω από το 57 τοις εκατό της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Η Χιλή, με τα ισχυρά της συμφέροντα στους εμπορικούς δεσμούς με την Ασία, είναι «παγκόσμιος στρατηγικός εταίρος» της Κίνας από τον Νοέμβριο του 2016 και έχει υπογράψει την πρωτοβουλία του Belt and Road του Πεκίνου, από τον Νοέμβριο του 2018. Είναι επίσης μέλος της Asia Infrastructure Investment Τράπεζα (AIIB) υπό την ηγεσία της Κίνας από τον Ιούλιο του 2019. Ο συνδυασμός των οικονομικών αναγκών και της βούλησης της κεντροαριστερής κυβέρνησης Μπόριτς μπορεί να ανοίξει ευκαιρίες για συμφωνίες μεταξύ της Χιλής με την Κίνα που οι προηγούμενες κυβερνήσεις της Χιλής δεν θα είχαν αποδεχθεί εύκολα.