Η Κίνα είναι ο αδιαμφισβήτητος παγκόσμιος πρωταθλητής στον τομέα της παραγωγής «πράσινης» ενέργειας. Παράγει διπλάσια «καθαρή» ενέργεια από τον υπόλοιπο κόσμο μαζί.
Τα στοιχεία αποκαλύφθηκαν από τον οργανισμό Global Energy Monitor (GEM). Η ασιατική χώρα αντιπροσωπεύει επί του παρόντος 339 GW παραγωγής ηλιακής και αιολικής ενέργειας, που αντιστοιχεί στο 64% της συνολικής ετήσιας παραγωγής. Ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες με 40 GW και η Βραζιλία με 13 GW.
Οι επενδύσεις στην ηλιακή και την αιολική ενέργεια είναι τεράστιες, αλλά η οικονομία εξακολουθεί να βασίζεται στον άνθρακα, για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες της σε ηλεκτρική ενέργεια.
Η Κίνα οδηγεί επίσης τη νέα εποχή της ηλεκτρικής αεροναυπηγικής. Ο γίγαντας CATL, ο μεγαλύτερος παραγωγός μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα στον κόσμο, μόλις έφτασε σε ένα σημαντικό ορόσημο στην ανάπτυξη μπαταριών υψηλής απόδοσης, για την αεροναυπηγική.
Η CATL δοκίμασε πρόσφατα μια μπαταρία νέας γενιάς με ενεργειακή πυκνότητα 500 Wh/kg, διπλάσια από τις μπαταρίες υψηλότερης απόδοσης που διατίθενται αυτή τη στιγμή στην αγορά. Αυτή η δοκιμή, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Comac, μια κινεζική κρατική εταιρεία στον τομέα της αεροναυπηγικής, έδωσε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, υποδηλώνοντας τη δυνατότητα για μεγαλύτερες και βαρύτερες πτήσεις.
Σύμφωνα με την CATL, η μπαταρία επέτρεψε σε ένα ηλεκτρικό αεροπλάνο τεσσάρων τόνων να πραγματοποιήσει μια δοκιμαστική πτήση μεγάλων αποστάσεων. Αν και λίγες λεπτομέρειες έχουν δημοσιευτεί σχετικά με την ακριβή απόδοση κατά τη διάρκεια αυτής της πτήσης, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι η ίδια τεχνολογία θα μπορούσε να επιτρέψει σε ένα αεροπλάνο οκτώ τόνων να ταξιδέψει έως και 2.000 ή ακόμα και 3.000 χιλιόμετρα, μια σημαντική πρόοδος, καθώς τα σημερινά ηλεκτρικά αεροπλάνα έχουν συνήθως αυτονομία η οποία περιορίζεται σε μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα.
Η στρατηγική της CATL δεν τελειώνει εκεί. Με την τοποθέτησή της στην αγορά των επιχειρηματικών αερομεταφορών, η εταιρεία στοχεύει να προσφέρει ιδιωτικά τζετ ικανά να μεταφέρουν έως και εννέα επιβάτες σε μεγάλες αποστάσεις, μια ελκυστική προοπτική για εταιρείες και αεροπορικά ταξί.
Η εξέλιξη της τεχνολογίας μπαταριών για την ηλεκτρική αεροπορία, ιδιαίτερα αυτή που αναπτύχθηκε από την CATL, θα μπορούσε να έχει μεγάλο αντίκτυπο. Πρώτον, αυτή η πρόοδος των παραγωγικών δυνάμεων, αυξάνει τη βιωσιμότητα των ηλεκτρικών αεροσκαφών για μεγαλύτερες εμπορικές πτήσεις, ανοίγοντας την πόρτα για ευρύτερη υιοθέτηση αυτής της τεχνολογίας σε τμήματα της αγοράς, που προηγουμένως κυριαρχούσαν τα αεροσκάφη παραδοσιακής ισχύος.
Επιπλέον, διπλασιάζοντας την ενεργειακή πυκνότητα των μπαταριών της, η CATL έχει πάρει αποφασιστικό προβάδισμα. Η επιτυχία του έργου ενισχύει την ηγετική θέση της Κίνας στην ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών, σε αντίθεση με το πρόσφατο κλείσιμο του εργοστασίου ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Audi στις Βρυξέλλες, το οποίο η αύξηση των δασμών της ΕΕ δεν μπόρεσε να αποτρέψει.
Από τις αρχές του 21ου αιώνα, η αεροπορία γνώρισε σημαντικές τεχνολογικές προόδους που έχουν μεταμορφώσει τόσο τις προοπτικές σχεδιασμού όσο και λειτουργικότητας των αεροσκαφών. Η εισαγωγή ελαφρύτερων και ισχυρότερων υλικών, όπως τα σύνθετα υλικά από ανθρακονήματα, κατέστησε δυνατή την κατασκευή πιο στιβαρών και ενεργειακά αποδοτικών αεροσκαφών.
Ταυτόχρονα, η αυξανόμενη υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών έχει φέρει επανάσταση στην αεροναυτιλία και τη διαχείριση της κυκλοφορίας, καθιστώντας τις πτήσεις ασφαλέστερες και αποτελεσματικότερες. Συμβολίζοντας μια εποχή μετασχηματισμού, αυτές οι εξελίξεις θέτουν τα θεμέλια για μια πιο βιώσιμη και προσιτή, μελλοντική αεροπορία, όπου καινοτομίες όπως η ηλεκτρική αεροπορία δεν είναι πλέον απλώς εξαιρέσεις, αλλά αναδυόμενες πραγματικότητες.