ΗΠΑ: Ο πόλεμος με την ΚίναΘάνος Σεραλίδης

«Ο πόλεμος με την Κίνα δεν είναι αναπόφευκτος, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι βέβαιες ότι θα κερδίσουν αυτή τη σύγκρουση», δήλωσε ο Τσαρλς Μπράουν, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ουάσιγκτον αυξάνει τις στρατιωτικές προετοιμασίες στην περιοχή του Ειρηνικού, για να «αποτρέψει μια επίθεση του PLA στην Ταϊβάν», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Μπράουν, η «πολεμική κατάσταση» της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο στη σύγκρουση στα στενά της Ταϊβάν θα διαφέρει από όλα όσα συνέβησαν τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, όσον αφορά την ολοκληρωμένη χρήση προηγμένων τεχνολογιών. Την ίδια στιγμή, το δεύτερο πρόσωπο στην ιεραρχία του Πενταγώνου πιστεύει ότι, η σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας για την Ταϊβάν «θα μοιάζει περισσότερο με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Προφανώς, ο Μπράουν θεωρεί ότι οι ΗΠΑ θα είναι σε θέση να επιβάλλουν μια σύγκρουση στην Κίνα αποκλειστικά με συμβατικά μέσα. Αν και, για την ακρίβεια, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι πυρηνικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – από τις Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον της Ιαπωνίας. Βέβαια, σήμερα και οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι πυρηνικές δυνάμεις. Επομένως, δημιουργεί ερωτηματικά, σε τι βασίζεται η εμπιστοσύνη της Ουάσιγκτον ότι θα μπορέσει να διατηρήσει τη σύγκρουση για την Ταϊβάν, μέσα στο πλαίσιο ενός συμβατικού πολέμου.

Μια πρώτη υπόθεση, μπορεί να βασίζεται στην εμπειρία διαχείρισης της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα και στο κινεζικό πυρηνικό δόγμα που προωθεί τα αντίποινα και όχι το πρώτο πλήγμα, καθώς και τη θέση της ΛΔΚ σε αυτή τη σύγκρουση: υπάρχουν συνεχείς δηλώσεις του Πεκίνου για το απαράδεκτο της μετάβασης στη χρήση πυρηνικών όπλων, καθώς και για το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας για την Ουκρανία, όπου αυτή η διάταξη είναι επίσης παρούσα.

Με άλλα λόγια, οι αντιπυρηνικές δηλώσεις του Πεκίνου φαίνεται να αποδυναμώνουν τη δική του πυρηνική αποτροπή και πείθουν την Ουάσιγκτον, ότι η Κίνα δεν θα είναι ποτέ η πρώτη που θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Και αυτό αρκεί για να επιβάλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες το σενάριο που χρειάζονται, στο Πεκίνο. Και να κάνει δηλώσεις για την επικείμενη νίκη τους.

Μια πρόσφατη προσομοίωση ενός think tank που μελετά τη σύγκρουση μεταξύ των δυνάμεων των ΗΠΑ και της Κίνας για την Ταϊβάν βρήκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα νικήσουν την Κίνα σε πόλεμο, αλλά με βαρύ κόστος. Η άσκηση του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS), προέβλεψε ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, θα χάσουν δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα, δεκάδες πλοία και εκατοντάδες αεροσκάφη σε έναν τέτοιο πόλεμο.

ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

Η εθνική ασφάλεια, γίνεται όλο και περισσότερο ένα κρίσιμο ζήτημα στην κινεζική πολιτική, αλλά η συντριπτική προσοχή εξακολουθεί να δίνεται στην οικονομική ανάπτυξη. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη αρκετός χώρος για μια σύγκρουση χαμηλής έντασης που περιλαμβάνει εργαλεία στον κυβερνοχώρο, οικονομικά και πολιτικά αντί για άρματα μάχης, πυραύλους και μαχητικά αεροσκάφη.

Οι στρατιωτικοί ηγέτες έχουν εκφράσει παρόμοια ανησυχία. Τον Σεπτέμβριο, η τότε Αρχιπλοίαρχος της Πολεμικής Αεροπορίας JoAnne Bass προειδοποίησε τους αεροπόρους για τους κινδύνους του πολέμου πληροφοριών και της τεχνητής νοημοσύνης.

«Υπάρχουν στρατιές από ρομπότ, σμήνη τρολ, λεγεώνες από μαριονέτες, που χειραγωγούν στρατηγικά τις πληροφορίες που βλέπουμε, για να επιτύχουν τους δικούς τους στόχους», είπε. «Πρόκειται για πόλεμο χωρίς περιορισμούς και έρχεται με ελάχιστη έως καθόλου φυσική ισχύ».

Ομοίως, ο Josh Baughman, αναλυτής στο Ινστιτούτο Αεροδιαστημικών Σπουδών της Κίνας του Αεροπορικού Πανεπιστημίου των ΗΠΑ , δήλωσε τον Αύγουστο ότι αναλυτές του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας, έχουν συζητήσει τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στον γνωστικό τομέα, για να «καταστραφεί η εικόνα της κυβέρνησης, να αλλάξει η άποψη του λαού, να διχαστεί η κοινωνία και ανατραπεί το καθεστώς μέσα από μια τεράστια ποσότητα ψευδών ειδήσεων, βίντεο και άλλου περιεχομένου, που στοχεύουν σε ανθρώπινους φόβους και υποψίες. Αυτό δεν θα γίνει στο μέλλον, είναι κάτι που μπορούν να κάνουν σήμερα», είπε ο Baughman στο περιοδικό Air & Space Forces Magazine. «Και η κλίμακα στην οποία θα μπορούσαν να το κάνουν είναι απλώς εξωπραγματική».

O Michael R. Wessel, μέλος της Επιτροπής Ανάλυσης των Σχέσεων Ασφάλειας Κίνας-ΗΠΑ, αμφισβήτησε τη διάκριση μεταξύ σύγκρουσης υψηλού και χαμηλού επιπέδου, όταν μια εισβολή στον κυβερνοχώρο μπορεί να έχει τόσο καταστροφικές συνέπειες, όπως διακοπή ενός ηλεκτρικού δικτύου, ή η απενεργοποίηση των μηχανισμών ψύξης σε μια πυρηνική εγκατάσταση. Οι ΗΠΑ και η Κίνα βρίσκονται ήδη σε μια εκστρατεία παρέμβασης, με στόχο την υπονόμευση της νομιμότητας της κυβέρνησης ο ένας του άλλου.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα είναι αδύναμες για να ρισκάρουν έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας, που θα είναι πολύ αποσταθεροποιητικός και για τις δύο χώρες. Αλλά μπορούν να διατηρήσουν έμμεσες μορφές σύγκρουσης για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, επειδή δεν χρειάζεται η λαϊκή βάση για να διεξάγει κυβερνοεπιχειρήσεις και επιχειρήσεις παραπληροφόρησης.