Ένας άλλος ρόλος για τον ΡονάλντοΑνδρέας Καραντζής

Είναι πλέον σαφές ότι το ποδόσφαιρο, η πολιτική και η γεωπολιτική είναι μια αλληλοδιαπλεκόμενη τριάδα: η πολιτική χρειάζεται ποδόσφαιρο και το αντίστροφο, ενώ και οι δύο μαζί διαμορφώνουν πραγματικές γεωπολιτικές στρατηγικές.

Πρόκειται για μια παγκόσμια τάση, αλλά που έχει αποκτήσει μια νέα δυναμική στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, μετά το πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ και τη μεταγραφή του Κριστιάνο Ρονάλντο στη Σαουδική Αραβία, στην Αλ Νασρ του Ριάντ. Στην Ευρώπη συνήθως θεωρούν ότι οι μεγάλοι παίκτες «συνταξιοδοτούνται» στα τελευταία χρόνια της καριέρας τους, παίζοντας σε ομάδες και πρωταθλήματα δεύτερης διαλογής, στις χώρες του Κόλπου, στην Ασία και στη Βόρεια Αμερική. Αλλά η περίπτωση του Ρονάλντο, ξεφεύγει από αυτό το πλαίσιο.

Ο Πορτογάλος σταρ έχει υπογράψει τεράστιο συμβόλαιο μέχρι το 2025 με αποδοχές 200 εκατ. ευρώ τη σεζόν για δυόμισι χρόνια. Στόχος δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο, αλλά να γίνει «πρεσβευτής» της Σαουδικής Αραβίας και των νέων και πιο σύγχρονων φιλοδοξιών του πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ο οποίος με το έργο Vision 2030 θέλει να μεταμορφώσει το πρόσωπο της χώρας. Ο Ρονάλντο, με αυτό το συμβόλαιο, θα παίξει βασικό ρόλο στην ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030, το οποίο οι Σαουδάραβες θα ήθελαν να φέρουν στην Αραβία, για να επαναλάβουν την επιτυχία που είχε φέτος το μικρότερο Κατάρ. Έτσι, ο Κριστιάνο θα λάβει άλλα 500 εκατ. ευρώ που θα φέρουν τον μισθό του για τα επόμενα 7 χρόνια στο απίστευτο νούμερο του ενός δις ευρώ.

Αλλά για να εδραιωθεί η Μέση Ανατολή και ως αθλητικό brand name πρώτης γραμμής, είναι απαραίτητο να ξεπεραστεί το μεγαλύτερο από όλα τα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής. Το Παλαιστινιακό ζήτημα, σε σχέση με το οποίο υπάρχει η βούληση να οικοδομηθεί μια διέξοδος, όπως αποδεικνύεται από τις Συμφωνίες του Αβραάμ, που υπογράφηκαν το 2020, οι οποίες συνέβαλαν στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Μπαχρέιν, ενώ εκκρεμεί μόνο η υπογραφή του Ριάντ για να ολοκληρωθούν.

Τώρα, μια ιστορική ευκαιρία παρουσιάζεται στον διάσημο ποδοσφαιριστή: ο Ρονάλντο, εκτός από το να διαπρέψει στον αγωνιστικό χώρο, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την ιδιότητα του σούπερ σταρ για να προωθήσει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Δεν είναι μια εικασία, αλλά μια συγκεκριμένη ιδέα. Ο ισραηλινός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Kan 11 είπε ότι το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών θα ήθελε να επιλέξει τον Πορτογάλο για την επίτευξη ειρήνης με το Ριάντ [1]. Το επαναλαμβάνει ο Αντέλ αλ Τζουμπέιρ ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος ανακοίνωσε πρόσφατα στην Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή ότι «η ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ είναι μόνο θέμα χρόνου».

Ο Ρονάλντο, έχει ήδη συνεργαστεί με το Ισραήλ, από την άλλη. Το 2017, μια από τις πέντε Χρυσές Μπάλες του πουλήθηκε στον πλουσιότερο άνθρωπο του Ισραήλ, τον Ιντάν Όφερ σε μια φιλανθρωπική δημοπρασία για το ίδρυμα Make-A-Wish. Οπότε δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι, αυτές τις μέρες, υπάρχουν φήμες στον ισραηλινό Τύπο ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θέλει να εμπλέξει τον Πορτογάλο άσο στη διαδικασία για την επίτευξη ειρήνης. Η δημοτικότητα του παίκτη, η υπέρβαση των συνόρων και των πολιτισμών, τον καθιστά τέλειο υποψήφιο για αυτόν τον σκοπό. Χρησιμοποιώντας τη φωνή του και την κάλυψη των μέσων ενημέρωσης για να ενθαρρύνει τον διάλογο και τη συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, ο Ρονάλντο θα μπορούσε να βοηθήσει στην υπέρβαση των περιφερειακών διχασμών και στην επίτευξη ειρήνης.

Η Ισραηλινή δημοσιογράφος Τζίλι Κοέν είναι μάλλον επιφυλακτική σχετικά με τις πιθανότητες επιτυχίας μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, παρά την ικανότητα του Ρονάλντο να υπερβεί το ποδόσφαιρο, ως γνωστό όνομα σε όλο τον κόσμο. Η ίδια είπε: «Δεν νομίζω ότι η ειρήνη μεταξύ των δύο χωρών εξαρτάται από τον Ρονάλντο. Υπάρχουν ακόμα μερικά πράγματα που είναι πιο σημαντικά» [2].

Δεν θα είναι η πρώτη φορά που ένας άσος του ποδοσφαίρου θα προσπαθήσει να παίξει ένα παρόμοιο παιχνίδι. Ο μεγάλος αντίπαλος του Ρονάλντο, ο Λιονέλ Μέσι, ήταν ταυτόχρονα ο πρωταγωνιστής της καμπάνιας Visit Saudi και το πρόσωπο της Παρί Σεν Ζερμέν, ιδιοκτησίας του Κατάρ. Τώρα και ο Ρονάλντο θα μπορούσε να παίξει, ίσως και σε υψηλότερο επίπεδο.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

[1] https://allisrael.com/soccer-star-cristiano-ronaldo-ambassador-for-peace-between-israel-and-saudi-arabia

[2] https://www.express.co.uk/sport/football/1731803/Cristiano-Ronaldo-peace-Saudi-Arabia-Israel-football-news