Η περίεργη ΔανίαΣταύρος Γεωργίου

Η Δανία είναι κοντά στη σύναψη συμφωνίας με τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου για την ενοικίαση μιας ολόκληρης φυλακής, με κελιά για τουλάχιστον 300 κρατούμενους.

Αυτό που συμβαίνει είναι μέρος μιας επιτυχημένης συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης, ορισμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης, που εκπροσωπούν και τις δύο πτέρυγες του κοινοβουλίου, και της δανέζικης υπηρεσίας φυλακών και επιτήρησης. Οι χώροι των φυλακών αναμένεται να υποστούν έλλειμμα περίπου χιλίων θέσεων έως το 2025 και η συμφωνία έχει σχεδιαστεί για να λύσει το πρόβλημα του υπερπληθυσμού. Σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε η κυβέρνηση, νωρίτερα φέτος επιτεύχθηκε και ξεπεράστηκε η μέγιστη χωρητικότητα του δανέζικου συστήματος, με πάνω από 4 χιλιάδες κρατούμενους σε εθνικό πληθυσμό περίπου 6 εκατομμυρίων. Από το 2015, ο πληθυσμός των φυλακών αυξήθηκε κατά 19%, ενώ ο αριθμός των υπαλλήλων επιβολής του νόμου που εργάζονται στις φυλακές μειώθηκε κατά 18%.

Οι κρατούμενοι που προετοιμάζονται για τη μεταφορά είναι όλοι μετανάστες και ούτως ή άλλως θα απελαθούν από τη Δανία μόλις εκτίσουν τη ποινή τους. Οι ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις προβλέπουν ότι οι έγκλειστοι μετανάστες εκδιώκονται από την εθνική επικράτεια στο τέλος της παραμονής τους στη φυλακή. Πέρυσι, για παράδειγμα, 350 κρατούμενοι κρίθηκαν έτοιμοι για μεταγωγή.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Nick Haekkerup, έλαβε υποστήριξη από τις πολιτικές δυνάμεις όλων των τάσεων και χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση ως ιστορική, παραδεχόμενος ωστόσο ότι «είναι το πρώτο βήμα σε έναν μακρύ και σκληρό αγώνα για την εξισορρόπηση του συστήματος. Αυτό δεν θα συμβαίνει πάντα, γιατί ταυτόχρονα θα ξεκινήσουμε την κατασκευή μιας νέας φυλακής υψίστης ασφαλείας».

Η Κόκκινη-Πράσινη Συμμαχία, η κύρια συμμαχία της αντιπολίτευσης, εμφανίστηκε δύσπιστη και πιστεύει ότι η κυβέρνηση επέλεξε να καταστήσει τις δανικές φυλακές ταυτόχρονα και υπηρεσίες επιτήρησης για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής. «Απλώς δεν νομίζω ότι πρέπει να δημιουργήσουμε 300 κελιά στο εξωτερικό εξηγεί η εκπρόσωπος Rosa Lund─ υπάρχουν άλλοι, πολύ καλύτεροι τρόποι για να λύσουμε προβλήματα χωρητικότητας. Επιπλέον, θα είναι πολύ δύσκολο να παρακολουθούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων, που παραβιάζονται ιστορικά στις φυλακές της Πρίστινα».

Ωστόσο, αυτό δεν είναι το πρώτο πείραμα στις Σκανδιναβικές χώρες. Τα τελευταία χρόνια, η Νορβηγία είχε υπογράψει μια συμφωνία που ξεσήκωσε πολλές επικρίσεις, για την ενοικίαση θέσεων φυλακών στην Ολλανδία. Αυτό το πείραμα κράτησε για μερικά χρόνια. Ήταν απλά αρκετός χρόνος για να ξεκινήσουν οι εργασίες εκσυγχρονισμού στις φυλακές του Όσλο και του Μπέργκεν.

ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ

Δύο πρώην ή νυν αξιωματικοί της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Δανίας (Forsvars Efterretningstjeneste FE) και δύο νυν ή πρώην αξιωματικοί από τις αστυνομικές μυστικές υπηρεσίες (Politiets Efterretningstjeneste PET) συνελήφθησαν για διαρροή «άκρως εμπιστευτικών πληροφοριών». Τρεις από αυτούς εμφανίστηκαν στις αρχές Δεκεμβρίου ενώπιον του δικαστηρίου της Κοπεγχάγης.

Η FE είναι το ισοδύναμο της CIA στις ΗΠΑ. Αν και η δικαιοδοσία της FE καλύπτει επίσης τις στρατιωτικές πληροφορίες, δεν πρέπει να κατασκοπεύει Δανούς ─ μόνο ξένους και αυτούς σε άλλες χώρες. Η Υπηρεσία Πληροφοριών της Αστυνομίας (PET) παρακολουθεί Δανούς, όπως το FBI παρακολουθεί ανθρώπους εντός των ΗΠΑ. Το Σύνταγμα απαγορεύει τη γενική κατασκοπεία οποιουδήποτε κατοίκου της Δανίας χωρίς την έγκριση του δικαστηρίου.

Τον περασμένο Μάιο, το Denmarks Radio (DR) δημοσίευσε πληροφορίες που παρείχε τουλάχιστον ένας πληροφοριοδότης της FE που αποκάλυπτε πώς οι δανικές κυβερνήσεις (Δεξιές και Αριστερές) παραβιάζουν το Σύνταγμά της κατασκοπεύοντας όλους τους κατοίκους της και τους ηγέτες γειτονικών χωρών.

Φαίνεται ότι η FE κατασκοπεύει παράνομα και συστηματικά τους πολίτες της για οικονομικό κέρδος και πολιτικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό δεν έχει να κάνει με την κατασκοπεία των «εχθρών» της Δανίας (Ρωσία, Κίνα, Ιράν κ.ά.), αν θεωρηθεί ότι αυτές οι χώρες είναι εχθροί της Κοπεγχάγης.

Η επιχείρηση Dunhammer είναι η κωδική ονομασία για μια εσωτερική έρευνα της FE σχετικά με το πώς η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) απορροφούσε όλα τα στοιχεία παρακολούθησης από το κατασκοπευτικό δίκτυο της δανικής στρατιωτικής μυστικής υπηρεσίας.

Για αρκετούς μήνες το ράδιο DR συνεργάζεται με δημοσιογράφους από τη Σουηδία (SVT), τη Νορβηγία, τη Γερμανία (Süddeutsche Zeitung, NDR, WDR) και τη Γαλλία (Le Monde) για αυτές τις νέες εξελίξεις. Το έργο τους ανάγκασε μερικούς από τους 35 ηγέτες κρατών που ήταν γνωστό ότι κατασκοπεύονταν από τις ΗΠΑ να «βγουν» μπροστά.

Η Νορβηγία και η Σουηδία ζήτησαν απαντήσεις για την κατασκοπεία μετά την αναφορά ότι η Δανία βοηθά την NSA να κατασκοπεύει πολιτικούς της ΕΕ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι μια τέτοια συμπεριφορά είναι «απαράδεκτη μεταξύ των συμμάχων».

Η υπουργός Άμυνας της Δανίας, Τρίν Μπράμσεν, δήλωσε ότι η κυβέρνηση «δεν μπορεί και δεν θα μπει σε εικασίες για θέματα πληροφοριών», ωστόσο τόνισε ότι θεωρεί τη συστηματική υποκλοπή στενών συμμάχων ως «απαράδεκτη». Ο Μπράμσεν είπε ότι μια μυστική εσωτερική έρευνα για τις εκθέσεις του ΤΕΤ (Επιτροπή Εποπτείας της Δανίας) θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο και θα διαρκέσει έναν χρόνο. Τα αποτελέσματα θα εμφανίζονται μόνο σε λίγους εκλεκτούς στην κυβέρνηση και μόνο σε πέντε βουλευτές, οι οποίοι δεν πρέπει να μοιράζονται πληροφορίες με κανέναν άλλον.

Η Δανία είναι ένα από τα πιο κοντινά μάτια των ΗΠΑ, μέρος των «9 Eyes» (Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία ─5 μάτια─ συν την Ολλανδία, τη Νορβηγία και τη Γαλλία, και το «14 Eyes» (που περιλαμβάνει επιπλέον τη Γερμανία, τη Σουηδία, το Βέλγιο, Ιταλία και Ισπανία).

Αυτό που αποκαλύπτεται φαίνεται να δείχνει ότι η Δανία είναι ο προπομπός των ΗΠΑ στην κατασκοπεία άλλων Ευρωπαίων συμμάχων. Οι σκανδιναβικές χώρες μοιράζονται την ίδια πρωτότυπη γλώσσα και πολιτιστικές ρίζες, συμπεριλαμβανομένου των διεκδικούμενων μεταξύ τους, Βίκινγκς. Η Σουηδία, και ιδιαίτερα η Νορβηγία, ήταν επίσης υπό τον έλεγχο της Δανίας ως αποικίες, για αιώνες. Σήμερα είναι φυλάκια των ΗΠΑ.