Ευρωπαϊκό σχέδιο ψηφιακών πληρωμώνΠαύλος Χριστόπουλος

Στις 3 Μαΐου οι Financial Times δημοσίευσαν ένα άρθρο για τη δημιουργία μίας συμμαχίας μεταξύ των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών και των μεγάλων εταιρειών πιστωτικών καρτών, η οποία θα έχει ως στόχο τη συγκρότηση ενός πανευρωπαϊκού εναλλακτικού μετώπου απέναντι στους αμερικανικούς κολοσσούς Visa, Mastercard, PayPal, Apple κ.λπ., αλλά και στις αντίστοιχες κινεζικές εταιρείες [1].

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μία ομάδα 40 ειδικών εργάζεται για να δημιουργήσει τον πυρήνα για τις ψηφιακές πληρωμές και το όλο σχέδιο θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο. Σε πρώτη φάση φαίνεται ότι στον στόχο περιλαμβάνεται η παροχή όλων των υπηρεσιών ψηφιακών πληρωμών στην Ευρώπη. Ο πρόεδρος της EPI (European Payment Initiative), η οποία υποστηρίζεται από την ΕΚΤ, Joachim Schmalzl, διευκρινίζει ότι η ιδέα αφορά τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πρωταθλητή που θα αντιμετωπίσει τις Visa, Mastercard, PayPal, Google και Apple.

Στο εγχείρημα συμμετέχουν οι τράπεζες Deutche Bank, BNP Paribas, ING, Unicredit και Santander. Αυτές οι τράπεζες από κοινού, καλύπτουν περισσότερο από το 50% της ευρωπαϊκής αγοράς ψηφιακών πληρωμών.

Το σκεπτικό πίσω από το εγχείρημα είναι ότι οι αμερικανικές εταιρείες κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά, αλλά αυτή είναι μία κατάσταση που μπορεί να βλάψει τους καταναλωτές, στον βαθμό που οι αμερικανικές εταιρείες μπορούν να επιβάλλουν υψηλές προμήθειες. Πρόκειται για τη λειτουργία ενός ολιγοπωλίου στο οποίο περιλαμβάνεται και η Κίνα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δοθεί στον Ευρωπαίο καταναλωτή μία αξιόπιστη εναλλακτική λύση.

Η προηγούμενη πανευρωπαϊκή προσπάθεια για αμφισβήτηση της αμερικανικής κυριαρχίας στις ψηφιακές πληρωμές, απέτυχε. Η περίπτωση του σχεδίου Μονέ του 2011, το οποίο στηρίχθηκε από 24 χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, αλλά δεν λειτούργησε, είναι ενδεικτική. Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι ότι το σχέδιο κατέρρευσε λόγω έλλειψης της απαραίτητης πολιτικής υποστήριξης.

Προφανώς, σήμερα υπάρχει η εκτίμηση ότι το νέο σχέδιο θα στηριχτεί πολιτικά. Μέχρι σήμερα η ΕΕ δεν είχε αποφασιστικό ρόλο στον συσχετισμό δυνάμεων της παγκόσμιας οικονομίας. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι η ΕΕ δεν διέθετε την αναγκαία κρίσιμη μάζα για να αποτελεί αποφασιστικό παίκτη. Οι εμπνευστές του σχεδίου για τις ψηφιακές πληρωμές, φαίνεται να πιστεύουν ότι θα κατακτηθεί αυτή η κρίσιμη μάζα, ώστε η Ευρώπη να αποκτήσει στρατηγική αυτονομία σε αυτόν τον κλάδο.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

[1] https://www.ft.com/content/f274255d-eb96-44fe-90e9-fe5532cc47ac