Η παράκαμψη των διαδικασιών του εμβολιασμούΣωτηρία Πάνου

Κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, μία σειρά από αθλητές, πολιτικούς, πλούσιους και καλά δικτυωμένους ανθρώπους, είχαν κατορθώσει να αποκτήσουν πρόσβαση σε τεστ και πειραματικές θεραπείες. Αυτό έγινε εφικτό μέσα από τη λειτουργία της παράκαμψης συγκεκριμένων διαδικασιών που είχαν υιοθετηθεί από τις διάφορες χώρες.

Όλοι αυτοί αποτέλεσαν το πρότυπο που θα ήθελαν να ακολουθήσουν και πολλοί από αυτούς που δεν έχουν αυτές τις δυνατότητες. Στον μεταμοντέρνο εξατομικευμένο καπιταλισμό, η παράκαμψη της σειράς και των διαδικασιών δεν αποτελεί την εξαίρεση, αλλά τον κανόνα. Ο ίδιος ο καπιταλισμός δεν είναι ένα σύστημα που βοηθάει τη δημόσια υπευθυνότητα και την κοινωνική αλληλεγγύη, αντίθετα ευνοεί τις ατομικές και, σε κάποιες περιπτώσεις, τις κορπορατιστικές λύσεις.

Το θέμα της παράκαμψης είναι ηθικό, αλλά η ηθική στη μεταμοντέρνα εποχή είναι σχετική. Πολλές φορές, οι ίδιες οι διαδικασίες που υιοθετούνται δημιουργούν παράθυρα παράκαμψής τους. Οι ίδιες οι διαδικασίες, δεν είναι αποτέλεσμα μόνο του κρατικού σχεδιασμού, αλλά και των επιρροών που υφίσταται από διαφορετικά οργανωμένα συμφέροντα, που ενδιαφέρονται για την παράκαμψή τους.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗΣ

Η προμήθεια ενός υψηλής ζήτησης εμβολίου το οποίο μπορεί να αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων, είναι δύσκολο να προστατευθεί από καταστρατηγήσεις. Και ταυτόχρονα, αυτού του είδους τα προϊόντα που σώζουν ζωές, αλλά η παραγωγή τους είναι ακόμα χαμηλή, δημιουργούν φαινόμενα μαύρης αγοράς.

Η εταιρεία διαδικτυακής ασφάλειας Check Point, προειδοποίησε ότι έχουν εντοπιστεί 340 διαφημίσεις παράνομης πώλησης εμβολίων σε 34 ιστότοπους. Κάποιες από αυτές τις πλατφόρμες δίνουν τη δυνατότητα πληρωμής του εμβολίου σε bitcoin, γεγονός που δυσκολεύει πολύ την ανίχνευσή τους. Σύμφωνα με την Check Point, η αρχική τιμή του εμβολίου ήταν $250, ενώ σήμερα κινείται γύρω στα $1.000. Το βασικό αίτιο για την αύξηση των προσφορών στη μαύρη αγορά, είναι ο ρυθμός του εμβολιασμού που είναι χαμηλός σε πολλές χώρες.

Πριν από λίγες ημέρες, οι αρχές του Μεξικού κατάσχεσαν 6.000 δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των τελωνείων του Μεξικού, τα εμβόλια αυτά δεν ταίριαζαν με το μέγεθος, το σχήμα και την ετικέτα των φιαλιδίων του Sputnik, επομένως ήταν πλαστά.

Η Μόσχα αντέδρασε άμεσα επιβεβαιώνοντας την πλαστότητα αυτών των εμβολίων και κατηγόρησε τη Δύση ότι προσπαθεί να δυσφημίσει το ρωσικό εμβόλιο. Μετά από έρευνες ανακαλύφθηκε ο προορισμός αυτών των εμβολίων, που ήταν η πόλη Σαν Πέδρο Σούλα της Ονδούρας. Άλλες έρευνες έδειξαν ότι η παράνομη διακίνηση πλαστών εμβολίων Sputnik αποτελεί τεράστιο πρόβλημα στην Αφρική.

Προ μηνών, η Κομισιόν είχε προειδοποιήσει για την ενδεχόμενη διακίνηση εμβολίων στη μαύρη αγορά. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Έρικ Μάμερ, έδωσε στοιχεία προερχόμενα από την OLAF. Υπολογίζεται ότι μπορεί να δημιουργηθεί μία μαύρη αγορά περίπου 407 εκατομμυρίων δόσεων, αξίας περίπου 2,7 δις ευρώ. Η προειδοποίηση προήλθε από τον πρωθυπουργό της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις για διακίνηση του εμβολίου της AstraZeneca μέσω κυκλωμάτων.

Η INTERPOL έχει ενημερώσει τα 194 κράτη-μέλη της να προετοιμάζονται για την εμφάνιση μαύρων αγορών για τα εμβόλια, τόσο διαδικτυακά όσο και στο έδαφος. Για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, η INTERPOL δημιούργησε ένα πρωτόκολλο ασφάλειας που θα εφαρμόζεται από τις δυνάμεις ασφαλείας σε όλες τις χώρες.

Τα πρώτα στοιχεία της INTERPOL αναφέρονται σε εμβόλια που πωλούνται για 150 ευρώ στο Deep Web. Οι προσπάθειες ανίχνευσης δεν αφορούν μόνο τα εμβόλια, αλλά και τα φιαλίδια που χρησιμοποιούνται και υπάρχει πιθανότητα να γεμίζονται με οποιοδήποτε υλικό, το οποίο παρουσιάζεται ως εμβόλιο.

Επιστρέφοντας στο θέμα της παράκαμψης των διαδικασιών του εμβολιασμού, φαίνεται ότι η δημιουργία σχετικής μαύρης αγοράς, δεν θα είναι ένα εύκολο εγχείρημα. Το ενδεχόμενο διακίνησης πλαστών εμβολίων θα δημιουργήσει μεγάλα εμπόδια στη λειτουργία της.

Ωστόσο, ο εμβολιασμός για τον COVID-19 δεν θα διαρκέσει μόνο έναν χρόνο. Θα επεκταθεί σε βάθος χρόνων και στην αγορά θα εμφανιστούν και άλλα εμβόλια. Η παράκαμψη των νόμιμων διαδικασιών θα παραμείνει στο προσκήνιο και το επόμενο διάστημα, μέχρις ότου η πανδημία ελεγχθεί πλήρως.