Πιθανές επιπτώσεις της υπόθεσης GameStopΝάσος Πετράκης

Η υπόθεση της μετοχής της εταιρείας GameStop [1] μπορεί να έχει ατονήσει, αλλά το θέμα παραμένει ανοικτό σε πολλά επίπεδα.

Στο εσωτερικό των ΗΠΑ υπήρξαν αρνητικές αντιδράσεις για την κίνηση των μικροεπενδυτών, αλλά με διαφορετικά κίνητρα. Η Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτέζ, από την αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών, κατακεραύνωσε την κίνηση των wallstreetbets και τάχτηκε με την πλευρά των μικρών αποταμιευτών. Στην πραγματικότητα επέλεξε να ταχθεί υπέρ των μικρών αποταμιευτών και κατά των μικρών επενδυτών, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τις ρυθμιστικές αρχές, των οποίων ο ρόλος είναι η προστασία των μικρών επενδυτών, ή με άλλα λόγια θεώρησε ότι το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο που ευνοεί την κερδοσκοπία των hedge funds, μπορεί να προστατεύσει και τους μικρούς αποταμιευτές. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Νάνσι Πελόζι που ζήτησε έρευνα από το Κογκρέσο για την υπόθεση. Τελικά, ο Λευκός Οίκος κινητοποιήθηκε και ενεργοποίησε την US Securities and Exchange Commission για να διερευνήσει την υπόθεση.

Ο CEO της Tesla Έλον Μασκ εξαπέλυσε σφοδρές επιθέσεις εναντίον των συνασπισμένων μικροεπενδυτών, αν και στην πραγματικότητα με τα tweets του συνέβαλε στην εκτόξευση της τιμής της μετοχής της GameStop. Το ίδιο έγινε και με τους δίδυμους αδερφούς Winklevoss του Facebook, που έβγαλαν δισεκατομμύρια από τα κρυπτονομίσματα και την πλατφόρμα Gemini, που είναι έτοιμη να ανοίξει και σε μετοχές και κινήσεις όπως αυτή με την GameStop μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλους κινδύνους.

Ασχέτως των ανωτέρω παρεμβάσεων που αντικατοπτρίζουν διάφορα συμφέροντα, το γεγονός είναι ότι για πρώτη φορά το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα εμφάνισε δομικά προβλήματα, τα οποία μπορεί να μετατραπούν σε παράθυρο ευκαιρίας για όσους θελήσουν να το υπονομεύσουν, φέρνοντας στο προσκήνιο όλα τα σημεία τρωτότητάς του.

Το πρόβλημα δεν είναι ότι η συγκεκριμένη μετοχή εκτοξεύτηκε σε αφύσικα υψηλά επίπεδα, αλλά το ότι αυτό αποτελεί έργο ερασιτεχνών επενδυτών και όχι των συνηθισμένων επαγγελματιών επενδυτών, οι οποίοι κατακλύστηκαν από ένα κύμα παραπληροφόρησης. Μία κατάσταση που ξέφυγε από κάθε έλεγχο.

Για τον λόγο αυτόν, οι ΗΠΑ και η Δύση γενικότερα έχουν ένα πρόβλημα το οποίο προσομοιάζει με τις υβριδικές απειλές. Το παράδειγμα της GameStop δείχνει ότι αυτή η μεγάλη μάζα ερασιτεχνών επενδυτών ίσως είναι ικανή, μέσα από έναν χαώδη τρόπο, εντελώς ξαφνικά, να οργανωθεί επαρκώς ώστε να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στις αγορές. Πρόκειται για μία περίπτωση swarming που αποτελεί συστατικό στοιχείο εκδήλωσης διάφορων ασύμμετρων απειλών.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μία υβριδική απειλή, η οποία από τη στιγμή που μπήκε στο τραπέζι, μπορεί να ενεργοποιηθεί είτε από το εσωτερικό, είτε από το εξωτερικό των ΗΠΑ. Η αναφορά στο εξωτερικό σημαίνει ότι οι συστημικοί αντίπαλοι των ΗΠΑ σε γεωπολιτικό επίπεδο, μπορεί να διερευνήσουν τις δυνατότητες να εκμεταλλευτούν τα σημεία τρωτότητας του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

[1] https://www.geoeurope.org/2021/02/07/to-peirama-tis-gamestop/