Σύλληψη του Πάπα;Χρήστος Ευαγγέλου

Οι θεωρίες συνωμοσίας της QAnon συνεχίζονται και επεκτείνονται, την περίοδο μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο και εν όψει της επικείμενης ορκωμοσίας Μπάιντεν.

Η ιταλική εφημερίδα La Stampa παρουσίασε στις 11/1 ένα εκτεταμένο αφιέρωμα στις παράφρονες απόψεις της QAnon που συνδέονται περισσότερο με την Ιταλία [1].

Η εφημερίδα γράφει ότι οι θεωρίες αυτές περιέχονται σε ένα βίντεο που ανέβηκε στο Bit Chute, μία πλατφόρμα που χρησιμοποιείται από τους συνωμοσιολόγους της QAnon.

Σύμφωνα με τη La Stampa, ένας γενειοφόρος άνδρας, παρουσιάζει τις τελευταίες ειδήσεις. Παρουσιάζει μία θολή φωτογραφία στο κινητό του τηλέφωνο για την οποία διατείνεται ότι απεικονίζει τη σύλληψη του Ιταλού προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα από την αστυνομία, με την κατηγορία ότι αποτελεί πράκτορα της MI6 και ενεπλάκη στο σχέδιο για την ανατροπή του Ντόναλντ Τραμπ. Στη σύλληψη εμπλέκεται και ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο. Το σχέδιο ανατροπής του Τραμπ εκπορεύτηκε από το ΝΑΤΟ, του οποίου ο πραγματικός κηδεμόνας είναι οι μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας. O Brian Young αναλύει το όλο θέμα σε μία μακροσκελή εκπομπή [2]. Tο όλο θέμα έχει αναπαραχθεί από διάφορους συνωμοσιολόγους, μεταξύ αυτών και ο Robert David Steel [3] σε διάφορους συνωμοσιολογικούς ιστότοπους.

Η εμπλοκή της Βρετανίας στην υπόθεση, έχει και έναν συμβολικό χαρακτήρα, θέλοντας να υπενθυμίσει στους πατριώτες Αμερικανούς τον απελευθερωτικό αγώνα του 1776 ενάντια στη βρετανική κυριαρχία.

Το όλο θέμα αποτελεί μέρος του Italygate, μίας θεωρίας συνωμοσίας που εμπλέκει την Ιταλία σε προσπάθεια ανατροπής του Τραμπ.

Αλλά ο πρόεδρος της Ιταλίας δεν ήταν ο επιφανέστερος από αυτούς που έχουν εμπλακεί σε εγκληματικές πράξεις, σύμφωνα με την QAnon. Προτεραιότητα έχει ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος σύμφωνα με την ιστοσελίδα Conservative Beaver που ανήκει στο κίνημα QAnon, συνελήφθη το προηγούμενο Σάββατο κατηγορούμενος για 80 αδικήματα, μεταξύ των οποίων κατοχή παιδικής πορνογραφίας, διακίνηση ανθρώπων, αιμομιξία, κατοχή ναρκωτικών και απάτες. Η Ιντερπόλ και το FBI θα ανακρίνουν τον Πάπα σε άγνωστη τοποθεσία στην οποία κρατείται [4].

Η σύλληψη του Πάπα φέρεται από τους συνωμοσιολόγους να σχετίζεται με την ύπαρξη black out στο Βατικανό, κατά τη διάρκεια του οποίου έγιναν οι συλλήψεις του Πάπα και κάποιων καρδιναλίων. Κατά τη διάρκεια των συλλήψεων υπήρξε και ανταλλαγή πυροβολισμών, σύμφωνα με τους συνωμοσιολόγους.

Πέρα από την αστειότητα αυτού του είδους των ισχυρισμών, μπορεί να υπάρχουν και σοβαρές συνέπειες. Στις ΗΠΑ, αυτού του είδους οι ειδήσεις ενισχύουν τα ακραία στοιχεία που προετοιμάζονται για νέες βίαιες διαδηλώσεις με αφορμή την ορκωμοσία Μπάιντεν. Στους κύκλους της QAnon φαίνεται να ενδυναμώνει η τάση για επιστροφή στους δρόμους και προσπάθεια δολοφονίας της Νάνσι Πελόζι που θεωρείται ότι συντονίζει την αποπομπή Τραμπ και την προσαγωγή του σε δικαστήριο.

Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, αυτές οι θεωρίες και τα βίντεο αποτελούν στοιχεία ενός υβριδικού πολέμου στον οποίο τα fake news χρησιμοποιούνται για να μετατρέψουν τα μίντια σε όπλα που αποδομούν την πραγματικότητα. Πρόκειται για μία νέα μορφή προπαγάνδας που χρησιμοποιεί συγκεκριμένο περιεχόμενο για να δημιουργεί «σπινθήρες» έναρξης δράσεων και συγκεκριμένο περιεχόμενο για να εμπεδώνει καταστάσεις και να διατηρεί κάποιο θέμα σε υποβόσκουσα κατάσταση για να χρησιμοποιηθεί για μελλοντική δράση.

Τα περιεχόμενα αυτά και τα μηνύματα που εκπέμπουν θεωρούνται ως παρεμβατικά, στο βαθμό που στοχεύουν σε αποσταθεροποίηση κρατικών και κοινωνικών θεσμών. Οι περιπτώσεις Ματαρέλα και Πάπα Φραγκίσκου, εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες, λόγω του ουσιαστικού και συμβολικού τους ρόλου.

Μπορεί αυτού το είδους οι ειδήσεις να δημιουργήσουν απειλές; Η απάντηση είναι καταφατική, στον βαθμό που μπορεί να προκαλέσουν κινητοποίηση κάποιου «μοναχικού λύκου» που επηρεάζεται από το περιεχόμενο συγκεκριμένων ιστοσελίδων του διαδικτύου.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

[1] https://www.lastampa.it/topnews/primo-piano/2021/01/11/news/le-teorie-del-complotto-puntano-su-mattarella-agente-segreto-che-cospira-contro-gli-usa-1.39757012

[2] https://www.bitchute.com/video/D4Q02bE4WL2v/

[3] https://beforeitsnews.com/opinion-conservative/2021/01/robert-david-steele-president-of-italy-arrested-us-counterattacks-against-nato-ten-days-of-darkness-begin-today-must-video-3560867.html

[4] https://www.conservativebeaver.com/2021/01/10/vatican-blackout-pope-arrested-on-80-count-indictment-for-child-trafficking-fraud/