Ο αμυντικός προϋπολογισμός των ΗΠΑΣταύρος Γεωργίου

Πριν από λίγες ημέρες επιτεύχθηκε συμβιβασμός στο Κογκρέσο μεταξύ Γερουσίας και Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2021 για τις αμυντικές δαπάνες (NDAA), ύψους $740,5 δις.

Η ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

Με τον προϋπολογισμό του 2021, επιβεβαιώνεται η επιστροφή στον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων, ο οποίος δεν αλλάζει από την παράδοση εξουσίας από τον Ντόναλντ Τραμπ στον Τζο Μπάιντεν. Η νέα «Πρωτοβουλία Αποτροπής στον Ειρηνικό» (Pacific Deterrence Initiative-PDI) θα έχει κόστος $6,9 δις για δύο χρόνια, ικανοποιώντας απολύτως το Πεντάγωνο. Το τελευταίο είναι υποχρεωμένο να εμφανίσει ένα πρώτο σχέδιο, τον Φεβρουάριο 2021. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού προετοιμάστηκε από τις δύο κοινοβουλευτικές επιτροπές Άμυνας, οι οποίες θεωρούν ότι η PDI θα πρέπει να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα προς την Κίνα και σε κάθε πιθανό αντίπαλο, όπως και στους συμμάχους και συνεργάτες, ότι οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει τη δέσμευση να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους στην περιοχή. Αναμένοντας την έγκριση από τον νυν πρόεδρο Τραμπ, ο προϋπολογισμός θα υλοποιηθεί από την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Ο νέος υπουργός Άμυνας καλείται να παρουσιάσει ένα λεπτομερές πλάνο και μία ετήσια έκθεση προόδου. Η έλλειψη των τελευταίων, οδήγησε στην έγκριση μόνο $2,2 δις για τον επόμενο χρόνο, τα οποία μπορεί να αυξηθούν αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις. Η νυν στρατιωτική διοίκηση της περιοχής Ινδικού-Ειρηνικού, έχει ζητήσει $20 δις μέχρι το 2026, για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες της Εθνικής Αμυντικής Στρατηγικής και το αίτημα αυτό έχει ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό, τον οποίον θα υλοποιήσει η επόμενη κυβέρνηση.

Οι απαιτήσεις του προϋπολογισμού σε ό,τι αφορά την Κίνα, υπερβαίνουν το PDI. Ο αμυντικός προϋπολογισμός αποτελεί μέρος μίας ευρύτερης στρατηγικής που στοχεύει στην άνοδο του κόστους για την Κίνα, ώστε αυτή να αποφεύγει τη βιομηχανική κατασκοπία και την ιδιοποίηση προσωπικών δεδομένων. Με αυτά τα δεδομένα ο NDAA προβλέπει μία συνεχή δραστηριοποίηση του Πενταγώνου στη μελέτη και ανάλυση της βιομηχανικής βάσης, καθώς και των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Κίνας.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Το Κογκρέσο επιβεβαίωσε τη σκληρή στάση του απέναντι στην Τουρκία για την αγορά των ρωσικών S-400. Από το Κογκρέσο υπήρχε συχνά κριτική για την ήπια στάση του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στην Τουρκία και έτσι, στον NDAA του 2021 υπάρχει πρόβλεψη η οποία υποχρεώνει στη λήψη μέτρων κατά της Άγκυρας με βάση το καθεστώς της CAATSA, εντός 30 ημερών από την έγκριση του προϋπολογισμού. Αυτό σημαίνει ότι η απόφαση μπορεί να μεταφερθεί στον νέο πρόεδρο, αν ο Ντόναλντ Τραμπ αποφασίσει να υπογράψει τον NDAA μετά από 15 ημέρες, σκεπτόμενος ότι μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στον διάδοχό του, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

Η ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Ο απερχόμενος πρόεδρος Τραμπ απειλεί να θέσει βέτο στο σχέδιο του προϋπολογισμού που προβλέπει την μετονομασία κάποιων στρατιωτικών βάσεων, οι οποίες σήμερα έχουν τα ονόματα στρατηγών της Αμερικανικής Συνομοσπονδίας. Από την άλλη πλευρά, το προσχέδιο που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο, περιέχει και άλλα στοιχεία που μπορεί να ενοχλήσουν τον απερχόμενο πρόεδρο. Πρώτα από όλα, περιλαμβάνει την πρόβλεψη ότι για τρεις μήνες, η ελάχιστη οροφή των στρατευμάτων που αναπτύσσονται στη Γερμανία θα είναι 38.500 στρατιωτικοί, εμποδίζοντας την απόσυρση 12.000 στρατιωτικών, η οποία είχε εξαγγελθεί από τον Ντόναλντ Τραμπ. Το ίδιο ισχύει και για τη Νότια Κορέα, για την οποία ο νυν πρόεδρος είχε κάνει ανάλογες εξαγγελίες.

Από τις άλλες δαπάνες του προϋπολογισμού, ξεχωρίζουν αυτές που αφορούν την αγορά 14 νέων F-35, ανεβάζοντας τον αριθμό των αεροσκαφών 5ης γενιάς στα 93, καθώς και η ναυπήγηση ενός νέου υποβρυχίου κλάσης Virginia. Αντίθετα, κόπηκε από τον NDAA ένα κονδύλι της τάξης των $10 εκατ. για τη διεξαγωγή μίας πυρηνικής δοκιμής. Η περικοπή αυτή έγινε κατόπιν πιέσεων των Δημοκρατικών γερουσιαστών και αποτελεί μία ένδειξη για την πολιτική για τα πυρηνικά που θα ακολουθήσει η νέα προεδρία.

ΟΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΤΟΥ ΑΒΡΑΑΜ

Παράλληλα με τον NDAA υπήρξαν και εξελίξεις που αφορούν τη διπλωματία των F-35. Στις 10 Νοεμβρίου ο Μάικ Πομπέο ενημέρωσε το Κογκρέσο για μία συμφωνία $23,4 δις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η συμφωνία περιλαμβάνει τα F-35, για τα οποία η κυβέρνηση κατόρθωσε να κάμψει τις αντιρρήσεις του Ισραήλ, σε συνδυασμό με την πώληση 18 drones MQ-9B μαζί με τα πυρομαχικά τους, τα οποία αναμένεται να παραδοθούν το 2024. Για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αυτά τα οπλικά συστήματα θα βοηθήσουν στην άσκηση αποτροπής και άμυνας, ενάντια στην αυξανόμενη απειλή από το Ιράν.

Παρά το επείγον του θέματος, μία πρωτοβουλία από τους Δημοκρατικούς γερουσιαστές Μπομπ Μενέντεζ και Κρις Μέρφι, καθώς και από τον Ρεπουμπλικάνο Ραντ Πολ, βασισμένη στο ότι η κίνηση αυτή δεν λαμβάνει υπόψιν την περιπλοκότητα των καταστάσεων που αφορούν το Ισραήλ, όπως και το ότι τα ΗΑΕ έχουν ιδιαίτερες σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα, προώθησε το θέμα σε ψηφοφορία στο Κογκρέσο.

Την περασμένη Τετάρτη, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία απορρίφθηκε σε δύο διαδοχικές ψηφοφορίες στη Γερουσία και δεν αναμένεται να υπάρξουν άλλες προσπάθειες για να μπλοκαριστεί η συμφωνία. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι οι διαφωνούντες γερουσιαστές δεν θα ξαναφέρουν τη συμφωνία στο Κογκρέσο με την αλλαγή της προεδρίας και αφού έχει ολοκληρωθεί η συγκρότηση της Γερουσίας, μετά τις εναπομένουσες πολιτειακές εκλογές του Ιανουαρίου 2021.