Το συνέδριο των ΡεπουμπλικανώνΣπύρος Αξαρλής

Το συνέδριο των Ρεπουμπλικανών διεξήχθη σε ένα κλίμα αισιοδοξίας και κυρίως άρνησης των κατηγοριών που εκτοξεύουν οι Δημοκρατικοί για τη διακυβέρνηση Τραμπ.

Η βασική γραμμή των Ρεπουμπλικανών συνοψίζεται στο ότι δεν υπάρχει θέμα ρατσισμού στις ΗΠΑ, ότι η οικονομία ανακάμπτει εν μέσω άνθησης του χρηματοπιστωτικού τομέα και ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν επιτυχής. Η αισιοδοξία για την ύπαρξη εμβολίου μέσα στο 2020 και η εκτόξευση της οικονομίας το 2021, αποτελούν βασικά στοιχεία του ρεπουμπλικανικού αφηγήματος. Παράλληλα, η επίθεση στους Τζο Μπάιντεν και Καμάλα Χάρρις επικεντρώνεται στο ότι θα αποτελέσουν μία καταστροφική λύση για τη χώρα, η οποία θα καταλήξει στα χέρια της ριζοσπαστικής Αριστεράς, με τη βία να κυριαρχεί στους δρόμους και την οικονομία να κατακρημνίζεται. Το δίδυμο Μπάιντεν-Χάρρις θα είναι πολύ χειρότερο στη διακυβέρνηση της χώρας από το δίδυμο Ομπάμα-Μπάιντεν.

Σε προγραμματικό επίπεδο, ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε 10 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, μέσα σε 10 μήνες, 1 εκατομμύριο νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εμβόλιο για τον κορωνοϊό μέχρι το τέλος του χρόνου και επιστροφή στην κανονικότητα το 2021. Παράλληλα, εξήγγειλε ανοικτή αντιπαράθεση με την Κίνα για τις ευθύνες που έχει στο θέμα της πανδημίας, καθώς και μειώσεις φόρων για τις εταιρείες που θα μετεγκατασταθούν από την Κίνα στις ΗΠΑ. Στο εσωτερικό, επιβολή του δόγματος Νόμος και Τάξη, υποστήριξη στις δυνάμεις της επιβολής του νόμου, συντονισμένη επίθεση στους αριστερούς εξτρεμιστές και σκληρότερη αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Για την οργάνωση του συνεδρίου τους που έγινε στο Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας, οι Ρεπουμπλικανοί προτίμησαν να καλέσουν περίπου το 10% των εκλεκτόρων που στηρίζουν τον Τραμπ και να αποφύγουν ένα virtual συνέδριο, όπως αυτό των Δημοκρατικών. Ο Ντόναλντ Τραμπ προτίμησε το χειροκρότημα των παρευρισκόμενων από το να αποφύγει τους κινδύνους μίας μεγάλης συγκέντρωσης σε κλειστό χώρο.

Το συνέδριο για τον Τραμπ δεν αφορούσε μόνο την πορεία προς τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, αλλά και την ευκαιρία να δημιουργήσει μία νέα πολιτική δυναστεία στις ΗΠΑ. Τη δυναστεία των Τραμπ, μαζί με αυτές των Κέννεντι, των Μπους και των Κλίντον. Και ενώ η παρουσία του Τραμπ ήταν καταλυτική στο συνέδριο, τα μέλη της οικογένειάς του αναπλήρωναν τις απουσίες του, όπου χρειάζονταν.

Χωρίς την παρουσία του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους ή του προεδρικού υποψηφίου του 2021 Μιτ Ρόμνι ─ που βρίσκονται στο περιθώριο, το συνέδριο μετατράπηκε σε ένα οικογενειακό φεστιβάλ, δείχνοντας αυτό που υποστηρίζουν πολλοί πολιτικοί αναλυτές, ότι οι Ρεπουμπλικανοί δεν αποτελούν πλέον κόμμα, αλλά κόμμα σε ομηρεία ή απλά μία σέχτα.

Παρά το ότι το συνέδριο πήγε καλά για τον Τραμπ, τα προβλήματα στο στενό του περιβάλλον εξακολουθούν να πολλαπλασιάζονται. Τελευταία απώλεια, η αποχώρηση της Κέλιαν Κόνγουεϊ, του τελευταίου μέλους της ομάδας που κέρδισε τις εκλογές του 2016 και εξακολουθούσε να μένει δίπλα του. Υπήρξε εκπρόσωπος Τύπου της καμπάνιας του 2016 και μετά σύμβουλος του προέδρου και αποχωρεί, χωρίς να έχει υπάρξει πολιτική διαφωνία. Αν και η ίδια υποστήριξε ότι οι λόγοι της αποχώρησης είναι καθαρά προσωπικοί και σχετίζονται με την οικογένειά της, θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο σύζυγός της Τζορτζ Κόνγουεϊ ΙΙΙ, ένας συντηρητικός δικηγόρος, διαφωνούσε με την πολιτική Τραμπ. Αποτελούσε μέλος του Lincoln Project, μίας ομάδας Ρεπουμπλικανών που δραστηριοποιούνταν ενάντια στην επανεκλογή Τραμπ. Ο συμβιβασμός που υπήρξε αφορούσε την αποχώρηση της συζύγου από τον Λευκό Οίκο και του συζύγου από το Lincoln Project.

Στο μέτωπο της Δικαιοσύνης, η Εισαγγελία της Νέας Υόρκης διέταξε τον υιό του προέδρου, Έρικ Τραμπ, να εμφανιστεί και να καταθέσει σε μία έρευνα που διεξάγεται για περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Τραμπ. Αν και οι δικηγόροι της οικογένειας προσπάθησαν να καθυστερήσουν αυτή την κατάθεση, δεν τα κατάφεραν, με αποτέλεσμα ο Ντόναλντ Τραμπ να βαδίζει προς τις εκλογές με δικαστικές εκκρεμότητες εις βάρος της οικογένειάς του.

Για τον Αμερικανό πρόεδρο, η δημιουργία μίας νέας πολιτικής δυναστείας περνάει μέσα από την νίκη στις εκλογές του Νοεμβρίου. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα μπορέσει να διασώσει ούτε την υστεροφημία του.