Η ενοποίηση των δημοκρατικών: Αντι-τραμπισμόςΦίλιππος Αδαμίδης

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος συχνά αναφέρονταν ως παράγοντας διαίρεσης των Δημοκρατικών, αποτελεί μετά το Συνέδριο των Δημοκρατικών, τον ενοποιητικό παράγοντά τους.

Η διακυβέρνηση Τραμπ αποτέλεσε μία εξαιρετικά αρνητική εμπειρία από την πλευρά των Δημοκρατικών και ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ μία ιδιαίτερα απεχθή προσωπικότητα, σε τέτοιο βαθμό ώστε οι ομάδες μέσα στο Δημοκρατικό Κόμμα, αποφάσισαν να παραμερίσουν τις διαφορές τους εν όψει των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου και να συστρατευθούν στο πλευρό του Τζο Μπάιντεν.

Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι το μήνυμα της ενότητας που θέλησαν να στείλουν οι Δημοκρατικοί από το πρώτο virtual συνέδριο στην αμερικανική ιστορία, είναι κάτι περισσότερο από μία εκεχειρία. Η μετριοπαθής και η προοδευτική πτέρυγα του κόμματος είναι ενοποιημένες μόνο σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του Τραμπ, ενώ διατηρούν όλες τις άλλες διαφορές τους. Αν ο Τζο Μπάιντεν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, αναμένεται ότι αυτές οι διαφορές θα εκδηλωθούν και πάλι, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.

Τα στελέχη των Δημοκρατικών παρατηρούν ότι το 2016 η Χίλαρι Κλίντον αντιμετώπιζε έναν άγνωστο Ντόναλντ Τραμπ, με άγνωστες δυνατότητες και προοπτικές, ενώ το 2020 ο Τζο Μπάιντεν αντιμετωπίζει τον γνωστό Ντόναλντ Τραμπ με την καταστροφική θητεία πίσω του. Αυτό σημαίνει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα διαθέτει πλέον το στοιχείο του αιφνιδιασμού, όπως έγινε το 2016, αλλά μία αποτυχημένη θητεία που χαρακτηρίζεται κυρίως από την καταστροφική διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Προς το παρόν, ο Τζο Μπάιντεν εξακολουθεί να προηγείται έναντι του Τραμπ με μία διαφορά της τάξης του 8% στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, στις κρίσιμες πολιτείες που κρίνουν τις εκλογές η διαφορά μεταξύ τους έχει μειωθεί στο 4-5%, ένα ποσοστό το οποίο μπορεί να καλυφθεί από τον Ντόναλντ Τραμπ. Το επιτελείο του τελευταίου έχει κατανοήσει αυτό το γεγονός, γι’ αυτό και σχεδίασε μία σειρά εμφανίσεών του σε αυτές τις πολιτείες (Μινεσότα, Ουισκόνσιν, Αριζόνα, Πενσυλβάνια) κατά τη διάρκεια του συνεδρίου των Δημοκρατικών.

Αυτό που λείπει επίσης από την εξίσωση, είναι η προστιθέμενη αξία της Καμάλα Χάρρις ως υποψήφιας αντιπροέδρου των Δημοκρατικών. Η επιλογή της πρώτης Αφροαμερικανής για αυτό το αξίωμα, έχει οδηγήσει τους Δημοκρατικούς σε μία εκτόξευση της αυτοπεποίθησής τους, αλλά και των δωρεών που γίνονται από διάφορες πηγές. Ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν δεν ήταν μέχρι σήμερα ιδιαίτερα διεισδυτικός σε πολλές κατηγορίες ψηφοφόρων. Η επιλογή της Καμάλα Χάρρις εκτιμάται ότι θα ανοίξει τις πόρτες των γυναικών, των Αφροαμερικανών, των λατινικής και ασιατικής προέλευσης Αμερικανών.

Στο συνέδριο των Δημοκρατικών καταγράφηκαν εν μέρει και κάποιες μελλοντικές τάσεις που αφορούν τις εσωτερικές συνιστώσες του κόμματος. Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Μπιλ Κλίντον έδειξαν ότι εξακολουθούν να έχουν μεγάλη επιρροή στη μετριοπαθή ομάδα του κόμματος. Αντίθετα, η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, η οποία στήριξε την υποψηφιότητα του Μπέρνι Σάντερς για το χρίσμα των Δημοκρατικών, έδειξε ότι αυξάνει την επιρροή της στην προοδευτική συνιστώσα του κόμματος.

Τέλος, η παρουσία στο συνέδριο του πρώην επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επί προεδρίας Μπους, Κόλιν Πάουελ, δημιούργησε ένα άβολο κλίμα και άνοιξε την εσωκομματική συζήτηση για την «ψυχή» του κόμματος.

Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου παρακολούθησαν 18,8 εκατ. τηλεθεατές, 27% λιγότεροι από τα 25,8 εκατ. που παρακολούθησαν την αντίστοιχη εκδήλωση του 2016. Πρόκειται για μία αναμενόμενη μείωση στο βαθμό που το συνέδριο του 2016 ήταν ζωντανό, ενώ του 2020 ήταν virtual και εν μέσω κορωνοϊού. Κατά μέσο όρο, το αμερικανικό Super Bowl συγκεντρώνει τριπλάσιο αριθμό τηλεθεατών.