Η επιστροφή της κουλτούρας του πλαστικούΣταύρος Γεωργίου

Αν δεν υπήρχε η πανδημία, ο Ιούλιος θα αντιμετώπιζε την πρόκληση, όπως συμβαίνει από το 2011, του «μήνα χωρίς πλαστικό» που προωθεί το ίδρυμα Plastic Free Foundation.

Αλλά μετά τον κορωνοϊό, ακόμα και αυτές οι μικρές προκλήσεις γίνονται περισσότερο περίπλοκες. Για την αντιμετώπιση της πανδημίας η χρήση πλαστικού πολλαπλασιάζεται μέσα από τις μάσκες, τα γάντια, τα πλαστικά μπουκάλια, τις συσκευασίες τροφίμων κ.λπ., αφού η βραχυχρόνια ασφάλεια υπερτερεί της μακροχρόνιας πορείας του πλανήτη, μέσα από την κλιματική αλλαγή. Αυτή η τάση δεν πρόκειται να ανασχεθεί σύντομα.

Από τις αρχές Μαρτίου και πριν η πανδημία κορυφωθεί, ο ΠΟΥ υπολόγιζε ότι μόνο οι εργαζόμενοι στον χώρο της Yγείας σε παγκόσμιο επίπεδο, χρειάζονται μηνιαίως 89 εκατομμύρια μάσκες και 76 εκατομμύρια γάντια.

Αυτά τα πλαστικά προϊόντα βρίσκουν ήδη τον δρόμο τους προς τη φύση και, κυρίως, προς τη θάλασσα. Πρόκειται για τα πρώτα σημάδια μίας νέας μόλυνσης, η οποία θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, τουλάχιστον μέχρι να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πανδημία. Οι πρώτες έρευνες στη Μεσόγειο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές.

Οι προοπτικές δεν είναι ευοίωνες εν όψει του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Για παράδειγμα, η Γαλλία ήδη παρήγγειλε τον Ιούνιο 3,7 δισεκατομμύρια μάσκες για να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Η προσπάθεια που είχε γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη για περιορισμό του πλαστικού, κυρίως για τον περιορισμό της κατανάλωσης «πλαστικών μίας χρήσης» που αφορούσε πλαστικές σακούλες, καλαμάκια, μπουκάλια μίας χρήσης κ.ά., περνάει σε δεύτερη μοίρα. Ο φόβος της μετάδοσης του ιού μέσα από μολυσμένες επιφάνειες και πλαστικά τα οποία είναι μίας χρήσης είναι μικρότερος σε σύγκριση με τα επαναχρησιμοποιούμενα πλαστικά ή τις υφασμάτινες επιφάνειες.

Έρευνες που έγιναν στην Αγγλία και στον Καναδά δείχνουν μία αύξηση στη χρήση πλαστικών μίας χρήσης και μείωση της χρήσης επαναχρησιμοποιούμενων ειδών.

Με το κλείσιμο της εστίασης σε χώρες που εφάρμοσαν μέτρα καραντίνας, αυξήθηκαν σημαντικά οι υπηρεσίες delivery και μαζί τους, η χρησιμοποίηση πλαστικών μίας χρήσης.

Τα οφέλη της προστασίας από τον ιό, μέσω της χρήσης πλαστικών δεν έχουν επαρκώς τεκμηριωθεί. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι ο ιός μπορεί να επιβιώνει σε διάφορες επιφάνειες για αρκετό διάστημα, αλλά πρόσφατα κυκλοφόρησαν μελέτες που υποστηρίζουν ότι η διάδοση του ιού δια μέσου των επιφανειών, είναι πολύ μικρή και έχει στην πραγματικότητα, διογκωθεί.

Σε ό,τι αφορά τις μάσκες, μελέτες δείχνουν ότι η χρήση μασκών μίας χρήσης και μασκών πολλαπλών χρήσεων, είναι εξίσου αποτελεσματική. Η εκτίμηση αυτή, δίνει τη δυνατότητα για τη χρησιμοποίηση οικολογικά εναλλακτικών μασκών, γεγονός που μπορεί να μειώσει την επιβάρυνση του περιβάλλοντος τα επόμενα χρόνια.

Το βασικό αιτούμενο για όσους ασχολούνται με την προστασία του περιβάλλοντος είναι η ταυτόχρονη αύξηση της συνειδητοποίησης για τους κινδύνους που συνεπάγονται η πανδημία και η μόλυνση του περιβάλλοντος. Σε κάθε περίπτωση, η αποτροπή της επανακυριαρχίας της «κουλτούρας του πλαστικού», δεν είναι κάτι ακατόρθωτο!