Η πληροφοριοδημία της χλωροκίνηςΤίκυ Αλεξίου

Από την αρχή της εμφάνισης της πανδημίας του κορωνοϊού, η χλωροκίνη και η υδροξυχλωροκίνη έχουν αποτελέσει το κύριο σημείο συζήτησης σε ό,τι αφορά τα φάρμακα που πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του ιού.

Τα δύο φάρμακα αποτελούν το κύριο σημείο συζητήσεων των ειδικών, με τις απόψεις να διίστανται. Από τη μία υπάρχουν οι υποστηρικτές των φαρμάκων που θεωρούν ότι έχουν ήδη δώσει πολύ καλά αποτελέσματα στις περιπτώσεις πολλών ασθενών και από την άλλη υπάρχουν αυτοί που τα απορρίπτουν γιατί παρουσιάζουν πολλές παρενέργειες.

Κάποια στιγμή η επιστημονική κοινότητα θα καταλήξει σε κάποια οριστικά συμπεράσματα για τα συγκεκριμένα φάρμακα, αλλά προς το παρόν το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η επιστημονική έρευνα δεν της το επιτρέπει.

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Ο σημαντικότερος πολιτικός που παρεμβαίνει στη χρήση της χλωροκίνης και της υδροξυχλωροκίνης είναι ο Ντόναλντ Τραμπ. Με τη μέχρι τώρα αλλοπρόσαλλη πολιτική του στο θέμα της πανδημίας, με τη χώρα να έχει εξαιρετικά μεγάλους αριθμούς θανάτων και περιστατικών και μάλιστα, σε προεκλογική περίοδο, ο Λευκός Οίκος ψάχνει για μία μαγική συνταγή. Και ο Αμερικανός πρόεδρος πιστεύει ότι τη βρήκε στη χλωροκίνη. Παρά τις συστάσεις πολλών ειδικών, ο Λευκός Οίκος με ανακοινώσεις του υποστήριξε τη χλωροκίνη ως το φάρμακο για τον κορωνοϊό, με αποτέλεσμα να υπάρξει κάθετη αύξηση της ζήτησης της από τους πολίτες και μεγάλες ελλείψεις.

Η Ευρώπη δεν ακολουθεί την Ουάσιγκτον στο αφήγημα της χλωροκίνης και γιατί δεν έχει κανένα συμφέρον, αλλά και γιατί το πολυδιασπασμένο ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο δεν της το επιτρέπει. Το μόνο αφήγημα στο οποίο συμπλέουν οι Βρυξέλλες με την Ουάσιγκτον, είναι για τις ευθύνες της Κίνας στην εξάπλωση του ιού. Βέβαια, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι έχει εντυπωσιαστεί από την έρευνα του Γάλλου λοιμωξιολόγου Ντιντιέ Ραούλ για τη χλωροκίνη και ότι και ο ίδιος θα έπαιρνε το φάρμακο, γεγονός που ανάγκασε τον Εμμανουέλ Μακρόν να επισκεφθεί τον Ραούλ, στα πλαίσια της ενημέρωσης του για τις ιατρικές εξελίξεις. Προς το παρόν, ο ιατρικός κόσμος της Γαλλίας χρησιμοποιεί αυστηρά πρωτόκολλα στις εφαρμοζόμενες θεραπείες και η χλωροκίνη δεν έχει ευρεία αποδοχή.

Η Κίνα, η οποία αντιμετώπισε επιτυχώς αυτή τη φάση της πανδημίας, βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση να ρίξει το βάρος σε επιστημονικές έρευνες που περιλαμβάνουν και τα δύο αυτά φάρμακα. Το Πεκίνο θεωρεί ότι έχει να παίξει έναν σημαντικό ρόλο και στο θέμα αυτό, επεκτείνοντας την ήπια ισχύ του, μαζί με τη διπλωματία της ιατρικής μάσκας.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο, είναι ο ηγέτης που ακολουθεί τη γραμμή Τραμπ. Πολιτικά ασταθής και με μειούμενη δημοφιλία, την ίδια στιγμή που η πανδημία επεκτείνεται εκθετικά στη χώρα, ο κυβερνητικός μηχανισμός διασπείρει φήμες για την αποτελεσματικότητα ενός θαυματουργού φαρμάκου.

Στην παγκόσμια εικόνα μπαίνει και η Ινδία, η κυριότερη χώρα παραγωγής των συστατικών των δύο φαρμάκων. Με μεγάλες κλεισμένες παραγγελίες από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, η Ινδία συμμετέχει ενεργά στη διακίνηση των αφηγημάτων για την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων.

Το θέμα της χλωροκίνης αναδεικνύει την ισχύ της πολιτικής παρέμβασης, εις βάρος της επιστημονικής έρευνας. Χρησιμοποιώντας μορφές υβριδικού πολέμου εις βάρος των ίδιων των κοινωνιών τους, διευρύνοντας την πληροφοριοδημία, κάποιες πολιτικές ηγεσίες παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια. Ο κίνδυνος να εκτεθούν είναι πολύ μεγάλος, αφού η ίδια η επιστημονική κοινότητα δεν γνωρίζει ακόμη πολλά και για τα φάρμακα που θα πρέπει να χρησιμοποιούνται, αλλά και για το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία μέσα στο 2020.

Με τον τρόπο που γίνεται η αντιμετώπιση της χλωροκίνης, είναι βέβαιον ότι θα αποτελέσει ένα από τα επίμαχα θέματα των αμερικανικών εκλογών του Νοεμβρίου.