Η Κομισιόν που παρουσίασε στις 10/9 η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αντιστοιχεί σε μία ανανέωση της ευρωπαϊκής ατζέντας, με κλείσιμο εσωτερικών μετώπων και στροφή προς τις διεθνείς προκλήσεις.
Η φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε να ηγηθεί μιας «γεωπολιτικής» Κομισιόν, σε αντίθεση με την «πολιτική» Κομισιόν του απερχόμενου προέδρου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Είναι μια νέα και διαφορετική προσέγγιση: λαμβάνει τη θέση σε μια περίοδο μεγάλου πολιτικού κατακερματισμού στην Ευρώπη και θα πρέπει να δαπανήσει περισσότερο χρόνο για την οικοδόμηση συναίνεσης σε ακανθώδη ζητήματα.
Με βάση τις αποφάσεις των ηγετών των 27 χωρών που την ανέδειξαν στη προεδρία, η φον ντερ Λάιεν προΐσταται ενός τρικομματικού συνασπισμού, με το Λαϊκό Κόμμα, τους Σοσιαλιστές-Δημοκράτες και τους Φιλελεύθερους να μοιράζονται εξίσου βαριά χαρτοφυλάκια.
Η ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Μία ομάδα 4 επιπέδων
Το νέο Κολλέγιο των Επιτρόπων θα απαρτίζεται από την Πρόεδρο, 3 Εκτελεστικούς Αντιπροέδρους, 5 Αντιπροέδρους και 18 Επιτρόπους. Οι Εκτελεστικοί Αντιπρόεδροι θα ηγούνται μεγάλων διατομεακών χαρτοφυλακίων, συντονίζοντας τις δράσεις μεταξύ τομέων επιπρόσθετα στους συγκεκριμένους τομείς ευθύνης που τους έχουν ανατεθεί.
Ο Φρανς Τίμερμανς θα συντονίζει την «Πράσινη Ατζέντα» και το χαρτοφυλάκιο για τη Κλιματική Δράση. Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ θα συντονίζει την «Ψηφιακή Ατζέντα» και θα διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο του Ανταγωνισμού. Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις θα συντονίζει την «Οικονομική Ατζέντα» και θα διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο των Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών και της Ένωσης των Κεφαλαιαγορών.
Έξι ομάδες Επιτρόπων
Η Πρόεδρος θα δημιουργήσει έξι ομάδες Επιτρόπων που θα προεδρεύονται από Εκτελεστικούς Αντιπροέδρους ή Αντιπροέδρους. Θα αντιστοιχούν στους «Βασικούς Στόχους» της νέας Κομισιόν, στους οποίους επικεφαλής είναι: «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία», Φρανς Τίμερμανς ● «Ψηφιακή Μετάβαση της Ευρώπης», Μαργκρέτε Βεστάγκερ ● «Οικονομία που Λειτουργεί για τους Πολίτες», Βάλντις Ντομπρόβσκις ● «Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής», Μαργαρίτης Σχοινάς ● «Ισχυρότερη Ευρώπη στον Κόσμο», Χοσέπ Μπορέλ ● «Νέα Ώθηση για την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία», Ντούμπράβκα Σούιτσα.
Μία γεωπολιτική Κομισιόν
Η νέα Κομισιόν φιλοδοξεί να είναι περισσότερο ευρωπαϊκή και εκτελεστική/αποδοτική. Αυτό γίνεται σαφές από τη σχεδιασμένη δομή και τις πολιτικές προτεραιότητες που επικεντρώνονται στην ψηφιοποίηση, στη περιβαλλοντική βιωσιμότητα και στην υπεράσπιση του ρόλου της ΕΕ στον κόσμο απέναντι στις ΗΠΑ και στη Κίνα. Για να διασφαλιστεί ότι η εξωτερική πολιτική της ΕΕ θα γίνει περισσότερο στρατηγική και συνεκτική, θα συζητείται συστηματικά και θα αποφασίζεται από το Κολλέγιο των Επιτρόπων.
Μία νέα προσέγγιση
Η Κομισιόν θα αναπτύξει ένα νέο όργανο για να επιτύχει την «αρχή μία προς μία». Κάθε νομοθετική πρόταση που θα δημιουργεί νέα βάρη και δεσμεύσεις, θα πρέπει να απαλλάσσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της ΕΕ από ισοδύναμα υπάρχοντα βάρη σε επίπεδο ΕΕ, στον ίδιο χώρο πολιτικής. Επιπρόσθετα, η Κομισιόν στοχεύει να μετασχηματιστεί ψηφιακά και να γίνει περισσότερο user–focused και data–driven.
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ «ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ»
Ποιο είναι το κεντρικό στοιχείο της αντίληψης για μία «γεωπολιτική Κομισιόν»; Είναι το στοιχείο της προσαρμογής στις μεγάλες δυνάμεις, στις ΗΠΑ, στην Κίνα και στη Ρωσία.
Η νέα Κομισιόν, όπως και η προηγούμενη, επιζητεί την οικοδόμηση μη συγκρουσιακών σχέσεων με τις μεγάλες δυνάμεις. Η συμπεριφορά της ΕΕ απέναντί τους θα είναι μη συγκρουσιακή, στο βαθμό που και οι συμπεριφορές των μεγάλων δυνάμεων κινούνται στην ίδια κατεύθυνση.
Σε ότι αφορά τις ΗΠΑ, είναι προφανές ότι η ισορροπία μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ εξαρτάται πρωτίστως από την Ουάσιγκτον. Προς το παρόν, η κυβέρνηση Τραμπ δεν ανοίγει σοβαρά μέτωπα με την ΕΕ, ενώ η σχέση με το ΝΑΤΟ παραμένει αδιασάλευτη. Η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού βραχίονα μέσα στο ΝΑΤΟ που εξήγγειλε η φον ντερ Λάιεν δεν είναι κάτι νέο, υπάρχει ως προοπτική εδώ και πολλά χρόνια, αλλά πάντα παραμένει υποβαθμισμένη. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αντιδρούν αρνητικά, ακόμα και στις μικρότερες κινήσεις απόκτησης στρατηγικής αυτονομίας από την ΕΕ.
Οι σχέσεις με την Κίνα θα κινηθούν πάνω στη βασική κατεύθυνση του κειμένου «ΕΕ-Κίνα-Στρατηγική Προοπτική» που εκδόθηκε το Μάρτιο 2019. Αυτή η βασική κατεύθυνση συνοψίζεται στο ότι η ΕΕ πρέπει να συνεργάζεται με την Κίνα όταν συμπίπτουν τα συμφέροντά τους και πρέπει να αντιδρά, όταν παραβιάζονται κόκκινες γραμμές. Στις ευρωκινεζικές σχέσεις η ΕΕ θα πρέπει να συνυπολογίζει και τις αντιδράσεις των ΗΠΑ, στα πλαίσια του ανταγωνισμού τους με την Κίνα.
Σε ό,τι αφορά τις ιδεολογικές ευαισθησίες της ΕΕ, στα θέματα δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.λ.π., αυτές τίθενται σε δεύτερη μοίρα, αφού η Κίνα θα αντιμετωπίζεται, όχι ως μία μη δημοκρατική χώρα, αλλά ως μία μεγάλη δύναμη.
Κατά την 21η σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας τον Απρίλιο 2019, η ΕΕ και η Κίνα δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν περαιτέρω τη στρατηγική εταιρική σχέση ΕΕ-Κίνας.
Οι ηγέτες δήλωσαν ότι στηρίζουν από κοινού την πολυμερή προσέγγιση και το εμπόριο βάσει κανόνων. Επαναβεβαίωσαν την κοινή τους δέσμευση για τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Η ΕΕ και η Κίνα συμφώνησαν να συνεργαστούν για το ζήτημα των βιομηχανικών επιδοτήσεων.
Αν η Κίνα καταφέρει να τηρήσει τα συμφωνημένα, τότε οι Βρυξέλλες θα μπορούν να πιέσουν την Ουάσιγκτον ότι η δική τους μη αντιπαραθετική μέθοδος, είναι αποτελεσματικότερη από αυτή που έχει επιλέξει ο Λευκός Οίκος. Αν όμως η Κίνα αποκλίνει από τα συμφωνηθέντα, τότε θα αυξηθούν αυτοί που θα επιζητούν μία πιο αντιπαραθετική πολιτική απέναντι στο Πεκίνο.
Οι σχέσεις με τη Ρωσία είναι πολύ πιο περίπλοκες. Η Μόσχα εξακολουθεί να παίζει το παιχνίδι της μεγάλης δύναμης που βασίζεται στη στρατιωτική ισχύ και την ανάλογη παρεμβατική διπλωματία. Η αντιπαράθεση της Ρωσίας με το σύνολο της Δύσης, αποτελεί ισχυρό παράγοντα συνοχής στο εσωτερικό της, ενώ την ίδια στιγμή η Μόσχα γνωρίζει ότι δεν αποτελεί οικονομική υπερδύναμη.
Οι Βρυξέλλες πιστεύουν ότι μπορούν να συμβαδίσουν διπλωματικά με τη Μόσχα σε κάποια θέματα, αλλά και να αντιπαρατεθούν, αν παραβιαστούν κόκκινες γραμμές, σε θέματα ασφάλειας και αμφισβήτησης της ευρωπαϊκής κυριαρχίας (κυρίως σε θέματα κυβερνασφάλειας, μυστικών υπηρεσιών κ.λ.π).
Η ευρωπαϊκή αμυντική ολοκλήρωση εξακολουθεί να παραμένει ένας αόριστος χώρος από μάχιμες μονάδες, υπηρεσίες, ταμεία και συμφωνίες για κοινούς εξοπλισμούς. Αλλά η νέα DG για την αμυντική βιομηχανία και το διάστημα που θεσμοθετεί η νέα Κομισιόν, στοιχειοθετεί ένα νέο βήμα.
Η νέα DG θα επιταχύνει τη δημιουργία ενός στρατιωκικοβιομηχανικού πλέγματος που θα δώσει έμφαση στην υψηλή τεχνολογία, σύμφωνα με επιστολή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη Σιλβί Γκουλάρ, προσωπική επιλογή του Εμανουέλ Μακρόν για τη συγκεκριμένη θέση, την Επίτροπο που θα αναλάβει τη νέα διεύθυνση.
Η συγκεκριμένη DG αναμένεται να δαπανήσει 13 δις προωθώντας τους κοινούς εξοπλισμούς τα επόμενα 7 χρόνια, πόροι που θα προέρχονται από το «Ταμείο Ευρωπαϊκής Άμυνας». Θα δαπανήσει, επίσης, 6,5 δις για να υποστηρίξει τη μετακίνηση ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ευρώπη, ενώ για τα δορυφορικά προγράμματα αναμένεται να δαπανήσει άλλα 16 δις.
Η φον ντερ Λάιεν έκανε σαφές ότι η ΕΕ δεν θα γίνει ποτέ μία στρατιωτική συμμαχία και το ΝΑΤΟ θα αποτελεί πάντα τη συλλογική της άμυνα. Παρόλα αυτά, πρόσφατα η Γαλλία και η Ιταλία υποστήριξαν τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού που θα μπορεί να παρεμβαίνει σε κρίσεις, σε περιοχές που γειτονεύουν άμεσα με την ΕΕ.
Σε επιστολή της στον Χοσέπ Μπορέλ, το νέο αντιπρόεδρο για την εξωτερική πολιτική, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να είναι περισσότερο στρατηγική, περισσότερο αποφασιστική και περισσότερο ενοποιημένη στην προσέγγιση της για τις εξωτερικές σχέσεις. Για αυτό χρειάζεται να λαμβάνονται αποφάσεις με πιο γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο. Για αυτό χρειάζεται να παρακαμφθεί το εμπόδιο της ομοφωνίας στις αποφάσεις της εξωτερικής πολιτικής, οι οποίες θα πρέπει να λαμβάνονται από εδώ και στο εξής, με βάση την αρχή της ψηφοφορίας με ειδική πλειοψηφία. Με βάση αυτά, η νέα Κομισιόν φιλοδοξεί ότι θα ξεπεράσει τα βέτο και τις απειλές για βέτο που πρόβαλαν στο πρόσφατο παρελθόν κάποια κράτη μέλη για τις κυρώσεις στη Ρωσία ή τις ανακοινώσεις του Ισραήλ.
ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ
Οικονομία και Χρηματοπιστωτικός Τομέας
Συντονιστής ο Βάλντις Ντομπρόβσκις. Διασφαλίζει τη συνέχεια στον τομέα των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, με διευρυμένο χαρτοφυλάκιο που καλύπτει τους τομείς των Fin Tech, ξεπλύματος χρήματος, οικονομικών κυρώσεων κ.λ.π. Του έχει ανατεθεί να συνεχίσει την Τραπεζική Ένωση και την Ένωση Κεφαλαιαγορών. Σε ό,τι αφορά τρίτες χώρες θα εποπτεύει τον τομέα Εμπορίου, ενώ θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στο εμπόριο της ΕΕ και στις οικονομικές σχέσεις της με τους στρατηγικούς εταίρους και τους ανταγωνιστές της.
Στον τομέα αυτόν θα συντονίζονται:
Πάολο Τζεντιλόνι, Επίτροπος οικονομικών Υποθέσεων. Στη πολιτική που χαράχτηκε προβλέπεται μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή στις πρόνοιες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Στα καθήκοντά του και ο σχεδιασμός ενός Ευρωπαϊκού Συστήματος Αντασφάλισης της Ανεργίας. Θα έχει την ευθύνη της επίτευξης συναίνεσης σε έναν ψηφιακό φόρο σε διεθνές επίπεδο και την επίτευξη μίας ενιαίας φορολογικής βάσης των επιχειρήσεων και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ως Επίτροπος Ανταγωνισμού και Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για την Ψηφιακή Μετάβαση, συμμετέχει και στην Fin Tech ατζέντα.
Φιλ Χόγκαν, Επίτροπος Εμπορίου. Οι προτεραιότητες περιλαμβάνουν τη διαπραγμάτευση διαφόρων Free Trade Agreements (FTA), τη διαχείριση των εμπορικών σχέσεων της ΕΕ με τις ΗΠΑ και την Κίνα, καθώς και τη μαχητική υπεράσπιση των συμφερόντων της ΕΕ απέναντι σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.
Σιλβί Γκουλάρ. Ως Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της έχει ανατεθεί το καθήκον να προωθήσει μία περισσότερο φιλόδοξη βιομηχανική πολιτική βασισμένη στους «ευρωπαϊκούς πρωταθλητές».
Ελίζα Φερέϊρα, Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, που θα επιβλέπει τον Π/Υ της Ευρωζώνης.
Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία
Συντονιστής ο Φρανς Τίμερμανς. Η βιωσιμότητα και η κλιματική αλλαγή αποτελούν οριζόντιες πολιτικές για την Κομισιόν, η οποία στοχεύει να μετασχηματίσει την Ευρώπη στη πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο, το 2050. Ο Τίμερμανς θα επιβλέπει τη διατύπωση ενός Κλιματικού Νόμου της ΕΕ, καθώς και πολλές νέες ή επικαιροποιημένες στρατηγικές, τις πρώτες 100 ημέρες.
Οι κύριοι στόχοι θα είναι:
Η υιοθέτηση ενός Ευρωπαϊκού Κλιματικού Νόμου που θα φέρει πιο κοντά την κλιματική ουδετερότητα, περιλαμβανομένου και ενός αυξημένου στόχου εκπομπών της τάξης του 50%, το 2030.
Η δημιουργία του ταμείου Just Transition Fund με σκοπό να στηρίξει περισσότερο τις προσπάθειες ενεργειακής μετάβασης και συγκεκριμένα την απόσυρση των ορυκτών καυσίμων από το ενεργειακό μίγμα των κρατών μελών.
Η διασφάλιση της γρήγορης εφαρμογής των νόμων που αφορούν την ανανεώσιμη ενέργεια και την ενεργειακή αποδοτικότητα.
Η επέκταση του σκοπού του Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών για να συμπεριλάβει και τη ναυτιλία.
Η διατύπωση στρατηγικής για την Έξυπνη και Βιώσιμη Κινητικότητα.
Η προώθηση του στόχου για Μηδενική Ευρωπαϊκή Ρύπανση, αναφορικά με τον αέρα, το νερό και τους ήχους.
Στον τομέα αυτόν θα συντονίζονται: Κάντρι Σίμσον, Επίτροπος Ενέργειας ● Ροβάνα Πλουμπ, Επίτροπος Μεταφορών ● Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, Επίτροπος Περιβάλλοντος και Ωκεανών ● Ελίζα Φερέϊρα, Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων. Θα σχεδιάσει και θα λειτουργήσει το ταμείο Just Transition Fund ● Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι, Επίτροπος Γεωργίας. Θα φέρει σε πέρας τις διαπραγματεύσεις για την αναθεωρημένη ΚΑΠ ● Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας. Θα διατυπώσει το «Ευρωπαϊκό Σχέδιο Αντιμετώπισης του Καρκίνου».
Τομέας Υγείας
Συντονίστρια η Στέλλα Κυριακίδου. Στα καθήκοντά της περιλαμβάνεται η στήριξη της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής βιομηχανίας, διασφαλίζοντας την προμήθεια οικονομικά προσιτών φαρμάκων, η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων Υγείας και η διατύπωση του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Αντιμετώπισης του Καρκίνου.
Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των τροφίμων θα είναι επικεφαλής της στρατηγικής «Farm to Fork» για βιώσιμα τρόφιμα, βελτιώνοντας την πληροφόρηση των καταναλωτών και διατυπώνοντας κανόνες για τις απάτες στα τρόφιμα.
Στον τομέα αυτόν θα συντονίζονται: Μάρος Σέφτσοβιτς, Αντιπρόεδρος για τις Διοργανικές Σχέσεις και Προβλέψεις. Η αποστολή του στη νέα Κομισιόν θα είναι η βελτίωση των διοργανικών σχέσεων, η καλύτερη διατύπωση πολιτικών και οι στρατηγικές προβλέψεις. Ως μέρος των αρμοδιοτήτων του, θα είναι η ενεργός εμπλοκή του στη «Σύνοδο για το μέλλον της Ευρώπης», που άπτεται και θεμάτων υγείας.
Τομέας Ανταγωνισμού και Ενέργειας
Συντονίστρια η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος. Εκτός από το χαρτοφυλάκιο του Ανταγωνισμού που εξακολουθεί να κατέχει, θα δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στην ψηφιακή ενιαία αγορά και στη διατύπωση μακροχρόνιας στρατηγικής για το βιομηχανικό μέλλον της Ευρώπης. Θα συντονίζει επίσης και το project της ψηφιακής φορολογίας. Θα προωθήσει επίσης, την ψηφιοποίηση του χώρου «business-to-consumer», θα συντονίσει τη στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη και την «Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες» και θα βελτιώσει την κυβερνασφάλεια και την τεχνολογική υπεροχή.
Στον τομέα αυτόν θα συντονίζονται: Κάντρι Σίμσον, Επίτροπος Ενέργειας. Αναμένεται να προωθήσει τη γρήγορη εφαρμογή της νομοθεσίας της ενεργειακής αποδοτικότητας και της ανανεώσιμης ενέργειας, καθώς και την ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας και της διασυνδεσιμότητας. Θα της ζητηθεί επίσης, να στηρίξει την περιφερειακή συνεργασία και τη μετάβαση προς μία ουδέτερη από τον άνθρακα οικονομία.
Ψηφιοποίηση και Τεχνολογία
Συντονίστρια η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος. Εκτός από το χαρτοφυλάκιο του Ανταγωνισμού που εξακολουθεί να κατέχει, θα δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στην ψηφιακή ενιαία αγορά και στη διατύπωση μακροχρόνιας στρατηγικής για το βιομηχανικό μέλλον της Ευρώπης. Θα συντονίζει επίσης και το project της ψηφιακής φορολογίας. Θα προωθήσει, επίσης, την ψηφιοποίηση του χώρου «business-to-consumer», θα συντονίσει τη στρατηγική για τη τεχνητή νοημοσύνη και τη «Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες» και θα βελτιώσει τη κυβερνασφάλεια και την τεχνολογική υπεροχή.
Στον τομέα αυτόν συντονίζονται:
Σιλβί Γκουλάρ, Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς. Εκτός από επικεφαλής της εσωτερικής αγοράς και της βιομηχανικής πολιτικής, θα προΐσταται του τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς. Θα προΐσταται, επίσης, ενός νέου τομέα για την αμυντική βιομηχανία και το διάστημα, στον οποίο θα υπάγονται και υποτομείς της κυβερνασφάλειας.
Βέρα Γιούροβα, Αντιπρόεδρος Αξιών και Διαφάνειας. Αναμένεται να βοηθήσει την ψηφιακή πολιτική μέσα από πολιτικές προστασίας δεδομένων. Θα διασφαλίσει επίσης, τον πλουραλισμό των μίντια και τον συντονισμό του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης για τη Δημοκρατία.
Μαρία Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας και Νεολαίας. Αναμένεται να λάβει το χαρτοφυλάκιο των οπτικοακουστικών μέσων και τη προώθηση των δημιουργικών βιομηχανιών. Επίσης, να διασφαλίσει συναίνεση για την εφαρμογή του προγράμματος «Ορίζοντας Ευρώπη» και του Σχεδίου Δράσης για τη Ψηφιακή Εκπαίδευση.
Ντιντιέ Ρέιντερς, Επίτροπος Δικαιοσύνης. Θα λειτουργήσει υποστηρικτικά προς τη Βέρα Γιούροβα, θα συμβάλλει στις ανθρώπινες και ηθικές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης και στη προστασία των καταναλωτών. Θα είναι επίσης υπεύθυνος για την Ευρώπη της Ασφάλειας που θα περιλαμβάνει και το e-Evidence.
Ίλβα Γιόχανσον, Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων. Θα επικεντρωθεί στη νομοθεσία για την πρόληψη της τρομοκρατίας, περιλαμβανομένου και του ξεπλύματος χρήματος. Θα συμβάλλει επίσης και στη μετακίνηση από το διαδίκτυο τρομοκρατικής προπαγάνδας και λεκτικού μίσους.
ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ
Από τις 30/9-8/10 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πραγματοποιήσει ακροάσεις για τους υποψήφιους Επιτρόπους, ενώ από τις 21-24/10 θα γίνουν οι ψηφοφορίες έγκρισής τους. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπάρχει το «έθιμο» που τηρείται ανελλιπώς από το 2004 και θέλει τους ευρωβουλευτές να υπενθυμίζουν το ρόλο τους, απορρίπτοντας τουλάχιστον έναν υποψήφιο Επίτροπο και αναγκάζοντας τη χώρα προέλευσής του να προτείνει καινούργιο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι υποψήφιες Επίτροποι Σιλβί Γκουλάρ και Ροβάνα Πλουμπ, αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω δικαστικών εκκρεμοτήτων.