Μπορεί ο κόσμος να αντέξει μία παγκόσμια μεσαία τάξη;Moises Naim

Η μεσαία τάξη σχεδόν θα διπλασιασθεί στις φτωχές χώρες, στις οποίες η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη μετακινεί με γρήγορους ρυθμούς τους ανθρώπους πάνω από τη ζώνη της φτώχειας. Για παράδειγμα, το 2025 η Κίνα θα έχει τη μεγαλύτερη μεσαία τάξη στον κόσμο, ενώ αυτή της Ινδίας θα είναι δεκαπλάσια από τη σημερινή.

Ενώ αυτά είναι βέβαια, καλά νέα, σημαίνουν επίσης ότι η ανθρωπότητα πρέπει να προσαρμοσθεί σε πρωτοφανείς πιέσεις. Η άνοδος μιας νέας παγκόσμιας μεσαίας τάξης έχει ήδη επιπτώσεις. Τον Ιανουάριο 2008, 10.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Τζακάρτα για να διαμαρτυρηθούν για τις τιμές της σόγιας που είχαν εκτοξευθεί στα ύψη. Και οι Ινδονήσιοι δεν είναι οι μόνοι εξαγριωμένοι με τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων. Το 2007, οι αυξημένες τιμές των ζυμαρικών πυροδότησαν διαδηλώσεις στο Μιλάνο. Οι Μεξικανοί διαδήλωσαν για την τιμή της τορτίγιας. Οι Σενεγαλέζοι ξεσηκώθηκαν για την τιμή του ρυζιού και οι Ινδοί σήκωσαν τα λάβαρα για την τιμή των κρεμμυδιών. Πολλές κυβερνήσεις, περιλαμβανομένων εκείνων της Αργεντινής, της Κίνας, της Αιγύπτου και της Ρωσίας, επέβαλαν ελέγχους στις τιμές των τροφίμων σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν μια δημόσια αναταραχή.

Αυτοί οι διαδηλωτές είναι οι πιο εμφανείς εκδηλώσεις μια παγκόσμιας τάσης: όλοι πληρώνουμε περισσότερα για ψωμί, γάλα, και σοκολάτα για να αναφερθούμε σε ορισμένα είδη. Οι νέοι καταναλωτές της αναδυόμενης παγκόσμιας μεσαίας τάξης αυξάνουν παντού τις τιμές των τροφίμων. Ο δείκτης των τιμών των τροφίμων που διαμορφώνεται από τον Economist από το 1845 βρίσκεται τώρα στο υψηλότερο σημείο του. Οι τιμές του γάλακτος είναι αυξημένες σε ένα μέσο όρο κατά 29%, ενώ το σιτάρι και τα φασόλια σόγιας αυξήθηκαν κατά 80% και 90% αντίστοιχα. Πολλά άλλα προϊόντα, όπως το ρύζι και αραβόσιτος, έφθασαν σε ύψη ρεκόρ. Οι τιμές διογκώνονται όχι επειδή υπάρχουν λιγότερα τρόφιμα, αλλά γιατί ορισμένα προϊόντα χρησιμοποιούνται σήμερα ως καύσιμα και γιατί περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να καταναλώνουν περισσότερο. Για παράδειγμα, η μέση κατανάλωση κρέατος στην Κίνα υπερδιπλασιάσθηκε από τα μέσα της δεκαετίας του ’80.

Οι επιπτώσεις μιας γρήγορα αυξανόμενης μεσαίας τάξης σύντομα θα γίνουν αισθητές και στις τιμές άλλων πόρων.